設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[喇叭組合] Tannoy 喇叭 ? [#174...被白眼]

1萬

白鑽玩家

老而不

剛才一下子把Octave退回朋友府上.
不過我弄壞, 也不是後來到我府上作客的中學同學弄壞了還是什麼.
位中學老死不是hifi 迷, 不過中學玩過小提琴的 (當年的男神, 今日的煮飯公)
佢聽左聲一陣後, 一下字點中了我都覺得有的問題:

喇叭係唔同左, 聲係立體D. 之不過其實聽落同你之前果部無咩出入, 插幾個燈膽會浪漫D?

無意的一拳 --->(這個我)

所以趕車趕人甘樣第一時間回送部 V40走了. 真是好彩有佢一講,  如果唔係都唔知自已差少少去找燈膽搞味道. (ADA師兄, 我真是對你不起了啊....

唉, 我又要面對沒有正常amp的日子了...
望就望接下來的昌業有沒有好東西了. B仔太貴, AM 又係自已唔多討好的D類....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

在check下介有咩amp 自已沒想過時, 找到了一家由Canada 出的 Bryston 東西. 一台 int amp 可以保足 20 年!?
有無師兄用過?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-4 21:14
Bryston 唔啱聽古典。

此話合解? 我目Bryston在外國的review 都不差的說...

何解現在找台amp 真是比以前仲麻煩好多陪..?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ibo 發表於 2016-1-5 14:00
好佩服Ching嘅研究精神,期待你搵到部Amp嘅一日。加油!

是有師兄俾面小弟, 又不怕我煩所以個post先打到甘長.

我發覺香港玩hifi的人不少都好低調, 即有什麼東西都好少寫上網. 唔托人八下都唔知原來tannoy autograph mini的用家都有唔少(我自已至少去左7次家訪, 有D無時間去).
而amp, 我唔好意思又因為甘樣而又做家訪(真是好打擾).  不過連前7次而言當中有:
老麥 --> 分晰力之最, 音樂感半半
金仔 -> 音樂感半半
luxman 石-> 內斂?
luxman 舊膽 ->舊膽機的聲音, 少少矇
arcam A39 -> 不明的生硬, 好似電腦
trigon energy -> 有少少音樂感. 總係有德國果種分析大過天的感覺, 不柔.
Audia Flight 3s ->有音樂感同細節, 不過力水呢?
Octave V40 -> 我唔知係咩, 佢同石機的出入不太大. 是很岡強的感覺.
馬仔av amp - >食音  
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-5 21:17
其實重有一些超級音響的.
但價錢我唔知師兄能否承受。
Pass Lab, MBL, Goldmlind, Jadis... ...

呢D牌子我都識, 也有識的人用緊, 也有人叫我去入台Mark Lev看看. (不過聽完好似無咩吸引.
Audio research都有聽過, 得個"熱"力.
用一個月街鋪租金入一台機去搞台amp, 應對只是萬多元的喇叭, CD機, 好似對比不合理.

唉, 都係合上眼, 求其一台了事. 只要唔好av amp食音就算了....
留多少少錢出國聽真的live.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-5 22:47
較平民價錢但有質素的機我反而會推薦 Audiolab 喎!

又好佚我未諗過audiolab wor ? 真是一語醒人.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-1-5 22:19
好似認識得越多越難選擇咁......
小弟新手兼木耳,又係荷包先決,暫時冇能力有ching嘅煩惱。 ...

是不是真的轉了 聲?聽起來是有點點不同了就是.
多也不是什麼問題, 不過聽真了, 反覺得要更小心去選. 一台機跟你4年, 好左右你對錄音的感覺.
而且太貴的hifi, 我覺得是沒什麼必要. 平民中-中上價的東西先精彩.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-6 09:19
其實AL的用料和線路設計算非常不錯的, 絕大部份都是美國牌子的晶體管,
只可惜輸出那對功率管是日本管,  ...

你的那張是8300A 還是8200A?

Audiolab轉了MIC之後, 一直都有D怕MIC 的質素.
之前what hifi 家hifi choice有一期講無吁精int amp, 同場中是A29, AL 8300a, Rega  Elex-R.
意外地Elex R 得左獎.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-6 13:41
這部是 8000S, 但其實跟 8200A 幾乎一樣!
反而8300A就改變較多.

8000S好似家下都無貨了
8200A我仲仲有D尾貨, 有些店也打算只賣display 算了

而我如果真是入, 我會考慮8300A. 事關Arcam A19-A39都是內地野,
早前有朋友行過SSP見到A39賣14K, 我仆過去時都已賣左了.

都先聽左8300A聲音先.   

唔知ADA兄有無聽過Bryston的聲音? 大約是如何?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-6 14:01
當然聽過啦, 簡單講好普通, 自己去淘寶買部妨 Dartzeel NHB108 重好過佢!

甘大件事? 甘樣我更要仆去聽下先. 都叫殘餘少數中的大廠, 出的機可以甘不濟?
讀過不少國外評論, B60R, B135 的評價都不差.

我信大陸野會自爆多過會正常.

Book了明天的show room, 唔知試唔試到 (又太近後日的大平賣)
還是好音樂最好.