設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 入耳式之新舊對決

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

係兩聲道同多聲道世界,自己一直都好鐘意日本牌子,貪佢價錢平又有返咁上下質數,所以對Onkyo呢個牌子情有獨鍾,亦都買過Onkyo兩聲道合併機同av amp,近日行開HMV見到Onkyo又出新耳機,膽粗粗試一試,發覺有D驚喜,因為印象中Onkyo上一代機調聲麻麻,咁岩近日又想買一隻入耳式俾女朋友用,就決定……買小瑟借一隻返屋企試下,亦都俾女朋友玩下先,本來我好想直接就買一隻,但用男人角度買耳機俾女朋友可能會撞板,例如會比人話隻機「肉酸」、「太大粒」、「太重」、「唔夠女仔」之類,為免晒心機捱眼訓,問一個叫小瑟嘅人借一隻黎玩下,相信以我哋嘅「膠情」,我應該唔還都可以,或者應該咁講,我唔還佢都吹我唔漲嘅,順便做返個新舊機比較

先講舊機,用14MM單元,好大粒下,唔知係咪咁,耳膠都好大粒,有D難塞入耳,線係用「膠線」,用透明膠包住,聲方面,一開機發覺自己唔係好習慣,因為人聲好前,前到好似係耳邊唱出黎咁,某D大陸音響會係呢隻聲,聲音好悶下,好似焗住左咁,兩端伸延唔夠,低頻亦有D糊。

新機方面,用13.5MM單元,跟機亦都送comply耳綿,都算好有誠意,入耳比起舊機舒服好多,無頂住,線變左做絞線,聲方面,發覺聲音都唔錯,比較舊機正常好多,聲底都唔同左,可能有Gibson調聲加持,聲音算係三頻平衡,但比我感覺係佢似乎想走分析力路線,但同舊機最大分別係音牆,比起舊機舒服好多,同價位耳機黎講音牆合格有餘,同期問左幾個朋友借左幾隻差唔多價位耳機去聽,例如鐵三角im01,shure 215,調聲唔同,聲音充上面各有千秋,睇得出Onkyo有心想去做呢。

不過說實話,如果Onkyo要打入耳機市場仍然要加把勁,果日HMV,試聽耳機,發覺擺左係度都無咩人拎黎試,大家都係集中去玩其他牌子,係宣傳上真係要加把勁。試完之後,我女朋友都覺得隻機唔錯,我係想入返隻玩下嘅,之不過Onkyo呀Onkyo,我更加期待你部DAP,作為玩家,多幾個耳機牌子玩下一定係好事,到底幾時有得試聽者?

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
hiyori + 30 + 30 用家心得
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

2萬

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

thanks report

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

之前我同朋友都去左 HMV 試 ONKYO E700M,朋友都話估唔到依家 ONKYO 出既耳機咁好聲。唔知師兄試既係咪 E700M 呢?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

係呀,e700m,行過hmv不妨試下,依家hmv都好多耳機可以試

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ODIN兄, 睇來你都真係好想試下部DAP喎, 不過依家部機巡迴緊, 一有榣到我手我就即比你玩下~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2015-11-6 08:16
ODIN兄, 睇來你都真係好想試下部DAP喎, 不過依家部機巡迴緊, 一有榣到我手我就即比你玩下~~  ...

梗係要捧下場,唔買都要過下手癮

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

odin1983 發表於 2015-11-11 23:48
梗係要捧下場,唔買都要過下手癮

ODIN兄, 想請教Onkyo 同款 E700BT.....會差好遠?
用作iphone 6聽歌....請指教

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mcdull 發表於 2015-11-12 23:25
ODIN兄, 想請教Onkyo 同款 E700BT.....會差好遠?
用作iphone 6聽歌....請指教  ...

E700BT我就未聽過,我唔敢亂咁吹,數據上700M range係6-40KHZ,700BT range係6-25KHZ,我諗質素點都係有線好D,之不過如果運動用,無線版會方便D。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mcdull 發表於 2015-11-12 23:25
用作iphone 6聽歌....請指教  ...

不過師兄講完我有D興趣試埋隻BT版,等我睇下呢個禮拜拎埋隻700BT試下先。