設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[影音配件] Chromecast 2 及 Chromecast Audio 開箱小評

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今個月,Google 宣報推出 Chromecast 2 同埋 Chromecast Audio,由於家中一向有用Miracast的習慣,所以見有新產品,就率先美國訂番來嚐鮮啦!

2015-10-12 23.12.28.jpg

兩個產品都有跟USB牛同USB線,呢d就唔特別影啦!Chromecast 2 改為用短身HDMI線,解決左之前部份電視機或AVAMP插左佢就左右兩邊HDMI頭都無得用的問題!而Chromecast Audio 則跟一條短短的3.5mm Audio線,發燒友又可以換線啦!

2015-10-12 23.13.17.jpg

好啦,產品無咩外型上的特別,唯一特別係揀左Google 獨賣的紅色版本,所以就唔再多講啦,開始試玩

一插上電視,佢就叫你去 http://chromecast.com/setup ,不過其實都只係叫你去Download Chromecast 果 APP 而己

之後以Andriod 電話為例,跟住果App所講去設定就可以,基本上設定就只係入番WiFi Password 同改番個名而己!

兩個新產品都一樣要更新,大約一兩分鐘就搞掂!同樣地Chromecast Audio都係大同小異

Set 好左Chromecast Audio 之後,我就用我果UE Mini Boom來試啦,因為支持藍牙 4.0的關系,呢部speaker係我家中的流動Speaker,書房,睡房,沖涼房,廚房,出外BBQ,都會用到,所以好熟悉佢的聲音,今次經 Chomecast Audio 以 3.5mm跟機線作輸入,老實講,比用 BT4.0 好聲得多,事實證明用WiFi傳輸,係比用藍牙好,睇來Google想玩埋音響界都真係唔錯!

2015-10-13 00.06.04.jpg

總結: Chromecast 2 無特別試,因為唔係咩新產品,只係更新硬件規格而己,而我家已有802.11ac 5Ghz,所以明顯係流暢左,無delay,比AppleTV 或 舊式Miracast產品都來得順暢,而今次最想玩的新產品 Chromecast Audio就十分驚喜,價錢其實唔貴(USD35),不過同Chromcast 2同價,感覺好似蝕左,如果家中有舊Hi-Fi,甚至靚聲電腦Speaker,真係加粒Chromecast Audio就起死回生,值得推介,不過可惜的是,支持的App並不多,Google Music, Youtube同官方推介spotify當然無問題,但KKBOX等香港比較多人用的音樂App仲未有更新支援就比較可惜,希望短期內其它App公司們會有更新,又或Google直接開放Chromecast Audio Support Miracast,咁就唔駛理App公司做唔做更新了!

評分

參與人數 11威望 +280 金錢 +280 收起 理由
lit2ken + 10 + 10 一定要加分
小瑟 + 100 + 100
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
Rakehell + 10 + 10 精彩報告
peterycc + 10 + 10 精彩報告
malingshe + 10 + 10 精彩報告
joelcan + 10 + 10 精彩報告
flight + 10 + 10
beginners + 10 + 10 精彩報告
多毛肥 + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

咁詳細都無人回?
我俾個讚你!今晚返到屋企再加分!

睇完你個包膠我即刻入左一隻 Chromecast 2.
(Post76 Android 手機版送出)
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

香港那裡可以入手 Chromecast Audio?

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

sirob 發表於 2015-10-14 12:12

香港好貴,如果你願意兌美金用14算既話,可以試下 價錢.com.hk 睇下。

美國代購合理d. 上網好多選擇。
但我未收貨,未知質素如何。
(Post76 Android 手機版送出)
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Rakehell 發表於 2015-10-14 11:23
咁詳細都無人回?
我俾個讚你!今晚返到屋企再加分!

可能較少人用過

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

sirob 發表於 2015-10-14 12:12

我有隻全新未開封,放左係二手區
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=226381

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

阿定 發表於 2015-10-14 13:43
我有隻全新未開封,放左係二手區
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=226381 ...

我想買 Chromecast 2

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我用開CHROMCAST, 如果2無咩特別就唔理佢LU.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問 Chromecast 2 可以咁用嗎?
PC 用 MPC-HC 播BD file, 經 Chromecast 去AV amp, bitstream 出 dts-HDMA/Dobly TrueHD

WD My Cloud 4T
Aurender N100
Northstar Supremo
McIntosh C2500
Krell Duo 300
ProAc D30R