設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] Pioneer N-70A-S 一部Easy Listen及多功能的network player

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說小弟早前家中大裝修,當然乘大好機會攞批文upgrade一下家中影音器材。小弟已經十幾年無買過大玩具啦!

一向都有玩吓head-fi嘅小弟,一早已轉向聽Audio File為主(當然都有買CD,不過大多rip左做file然後攞去”珍藏”),大部份嘅歌都放响hardisk處,聽講My Cloud儲存歌仔幾方便吓!就買左一隻玩吓!

現在有批文,梗係想進軍兩聲道玩吓啦!咁當然要買部player啦!但而架聽File多,又無理由買部CD player架!於是就萌生左揾部Network player嘅念頭。Budget又唔多,左睇又睇,終於揾啱啦!就呢部喇!

點解會買Pioneer N-70A-S呢部Network player呢?一句”大件夾抵食”~~部機真係好重下!成12 kg咁重,足料啦!(講笑唧!其實佢Function多,質素又唔差先真)

Network player必備的功能,好多英文,但用落先知方便~~

開個箱,配件不多,正常啦!

大部份制都响個Remote處,部機唔夠10粒制

攞部機出嚟先,幾靚仔,又有份量~

跟住睇吓後面有咩輸入端子先,OPTICAL, COAXIAL, IOS都有,好齊全。最重要有USB DAC輸入,代表N-70A除左係Network player外,仲可以外接電腦玩埋CAS。

到戲肉喇!Network player梗有Lan綫輸入啦!另外上面仲有OPTICAL同COAXIAL輸出各一組,如果日後買多部靚靚DAC,N-70A可作為純輸出數碼信號比更好嘅DAC作解碼之用。

ANALOG OUT亦一啲都唔馬虎,有RCA同BALANCE 各一組,小弟呢啲平民百姓都係用RCA輸出先,等儲夠錢先買平衡綫玩啦!

N-70A前面版亦有一個專為IOS而設的輸入,方便一眾IOS用家,另外想提一提呢部機設有升頻功能,上面3粒燈就係表示有關升頻的顯示。

前面版另外一邊都有幾粒必備嘅制,小弟最想講嘅係呢部機有一個其他Network player未必會有嘅耳擴功能,啱晒小弟嘅胃口,因為小弟有隻......

大耳牛AKG K712,N70A又可以多個用途。

開機試試先,為左部N-70A預備左條好啲嘅LAN綫服侍佢~

條LAN綫另一面插好Router後開機就會見到個WD MYCLOULD,完全無嘢要SET,非常方便。不過大家响第二張相見到###,其實係中文字嚟,不過响部機顯示唔到。

買得Network player,都唔係諗住响部機處揀歌播啦!等我响IPAD裝返個Apps先

裝左Apps就可以响IPAD控制部PLAYER,由輸入選擇到揀歌都可以做到。大家都見到中英日文都可以响IPAD睇到,唔見有亂碼。

以上幾幅相比大家睇吓基本上常用嘅高清音樂格式都支持,包括DSD格式。

大家如果有興趣聽吓Internet Radio同Spotify,N70A都有提供。

小弟買呢部N-70A前响網上睇左好耐。基本上咁嘅價位N-70A真係”大件夾抵食”,輸入輸出的端子都算多,多心嘅我可以駁CD player, Notebook, DAC等,真係好多選擇。最好係有個耳擴可以推我隻大耳牛。响音質方面,小弟真係不敢班門弄斧,寫什麼聽感喇!不過總相信Pioneer响呢方面有一定水準。如果大家想輕輕鬆鬆又方便咁聽吓歌,又唔想電腦駁DAC啲setting有少少煩咁!我覺得呢部N-70A係其中一個好選擇。

評分

參與人數 22威望 +745 金錢 +744 收起 理由
wadee + 10 + 10
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
FrancoL + 6 + 6
jack331 + 10 + 10 精彩報告
m600 + 10 + 10 精彩報告
mclaren + 10 + 10
Post76 Admin I + 500 + 500
ibo + 9 + 9 精彩報告
pcheung + 10 + 10 用家心得
HKWAIYIN + 10 + 10 精彩報告
fuyun + 10 + 10 絕對認同
hiro + 10 + 10 精彩報告
GTfour + 10 + 10 一定要加分
digiman + 10 + 10
pac + 10 + 9 絕對認同
fm31331 + 10 + 10 真係好正!
edlsang + 10 + 10
hikaru1971 + 10 + 10 一定要加分
mmmclll + 10 + 10
StanOnMe + 10 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

正!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

flight 發表於 2015-10-3 21:17
正!

thank you ching foryour report, could you pm me the price?
Headphone AKG712pro
2ch Magico S1
AV Jamo THX Select combo

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

部機真係好正 ,恭喜!

鉑金玩家

我都入左,而家猛火煲緊,但仲未有時間開箱
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都想試試呀

白鑽玩家

thanks for sharing !

btw, how do you capture the album cover ?
digiman

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 黑鑽石勲章

正呀!唔知有冇得update出到中文呢?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都想買呢部,當時無貨,所以入咗marantz HD-DAC1,ching 可否pm我邊到買及幾時$,thx
Amp:DENON AVC-X6500H
Int. AMP:YAMAHA A-S2100

黃金玩家

hiro 發表於 2015-10-4 19:50
我都想買呢部,當時無貨,所以入咗marantz HD-DAC1,ching 可否pm我邊到買及幾時$,thx ...

可否pm價錢和那處買