設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手請教高清影音系統set up

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Ching, 是咁的, 小弟會新婚加新居裝修, 銀根短絀.... 未能跟各師兄一樣一出就成套靚西裝+KEF R全套...
唯有平有平玩, 爬完文研究一輪, 自己諗左一套野唔知可唔可行同埋入門夠唔夠用....

蝸居關係, 唔諗住強勁打心口... 純粹想有靚畫厚聲有包圍..
睇戲 40% 打機 30% 聽歌/演唱會30%...  (我知分家最好... 不過我宜家分家我估計成唔到家.....遲D先諗......)

AV AMP: Marantz NR1606
BDP: OPPO BDP-103D
Game consul: PS4
TV: Panasonic TH-49CX700H (好想買LG OLED 4K 55"... 不過三萬真係拎唔出.. 殘念.. .)

去到呢個位最砌唔掂係喇叭....  最想大家教路...
梳化貼牆走唔甩.. 梳化頂應該有燈糟...

如果5.1.2 Mordaunt-Short Aviano System B, NR1606 應該夠推... 全套係唔係包圍好點?
我見大家唔係咁推薦KEF Q, KEF Q vs mordaunt-short Aviano.. 邊組會好點?
如果用Cornered audio既C3 在燈糟做鴨毛喇叭又好唔好 (如果玩用nr1606玩埋鴨毛)...

其實馬仔nr1606一channel都係推100w.. 太靚喇叭又真係唔駛..
喇叭一萬蚊左右或樓下有咩計呢..
有咩好推薦呢?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄你新居擺AV範圍幾大?

進階玩家

師兄…一眼睇晒…

深唔夠兩米三………

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

comicbar 發表於 2015-9-29 20:51
師兄…一眼睇晒…

深唔夠兩米三………

我自己本身用緊Q700嚟聽歌同睇戲,較果算理想,低音交足功課,高中尚可未到達清脆(一分錢一分貨),如果師兄重人聲的話可參考R系,當然價錢比Q系貴 ,如果地方局限座地喇叭唔係一個理想選擇,可以考慮一Q300或者R300,個人意見Marantz部1606如果推以上喇叭會幾吃力,1606只有一組前置Pre out建議聽歌加部合拼機較果會一聽即愛上
Kef Q700
Kef Q200C
Kef C5
Pioneer BDP-LX58
Sunfire HRS-10
Marantz SR6009
Marantz MM7055
Marantz PM8005
Marantz NA8005

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

後置方面可以考慮Q800ds,我見都有幾多師兄用,無奈小弟屋企裝修時冇叫師傅預留後置位,所以小弟冇得用掛牆喇叭,只可以用座地代替
Kef Q700
Kef Q200C
Kef C5

進階玩家

多謝師兄…

有諗Q700+Q200+Q800ds.. 就係唔知馬仔1606推唔推到……雖然唔係炸機黨…不過推唔到就嘥左喇叭… (我知Q嘥唔嘥好多師兄無感覺)

合拼機有咩入門推介無?

超新手睇各師兄post 都未搞明白… 愚弟再問個蠢問題…

Av amp pre out 駁 合拼機 駁前置喇叭…
之後av amp 駁埋中置後置…對嗎?

咁會唔會歌…5.1轉換時喇叭聲音唔同要次次校?
次次聽歌都要開晒av amp 同合拼機?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

comicbar 發表於 2015-9-29 23:03
多謝師兄…

有諗Q700+Q200+Q800ds.. 就係唔知馬仔1606推唔推到……雖然唔係炸機黨…不過推唔到就嘥左喇叭 ...

師兄不妨考慮Q500,始終Q700需要一定空間才能發揮

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
~嘉輝~ + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Kef Q700
Kef Q200C
Kef C5

進階玩家

StanOnMe 發表於 2015-9-29 23:15
師兄不妨考慮Q500,始終Q700需要一定空間才能發揮

明白… 拜謝師兄抽空建議

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

comicbar 發表於 2015-9-29 23:03
多謝師兄…

有諗Q700+Q200+Q800ds.. 就係唔知馬仔1606推唔推到……雖然唔係炸機黨…不過推唔到就嘥左喇叭 ...

如果師兄所有source都經av amp pre out的話就要開晒兩部amp,當睇戲時合拼機通常有粒掣av direct,一按之後會變成一部後級,音量大細由av amp負責,師兄提到每次較聲問題大可方心,只係一次setting,以後就無需理會(器材升級另計)
Kef Q700
Kef Q200C
Kef C5

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

comicbar 發表於 2015-9-29 23:24