設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 此終都係選擇唔到 (kef, elac, dali)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
以下旨是新仔個人感覺/錯覺, 與實際喇叭既質素無關.  所以想請教各高手點揀好

爬文一段時間, 又試左一排, 最後3強

200呎左右, 打算用yahama 2050 或3050.  睇戲/聽concert多

kef  R700, R200c, r800ds, r400b
elac fs247.2, cc241.2, elac sub + surround speaker
dali ikon 6

elac surround speaker 薄(靚仔), 但無雙向.  喇叭比較難推, 會唔會yahama 3050 都唔夠推?  只單元較細
dali 聲比kef 出d.  各有各好
kef made in china
論外型elac及kef 比較優勝
論聲線, 好難選擇.  論高音 elac 優勝, kef 同dali 比較中牲溫和, 所以我都係唔識揀

因部份店舖旨可聽2 channel, 好難估計到效果.  

請問大家會選2050 定3050?  以200呎空間計.

好似都好多人中意jmlab, 以前用過716s聲底較薄.  係咪唔太適合av用途?
之前亦試過polk audio, 中置唔太掂.

唔該

鑽石玩家

dail夾y記3050, 絕配.

星級玩家

如果論好推kef好D
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

想請教, 出面d舖係咪自可試2 channel?  咁你地點試av架?

星級玩家

leoo11 發表於 2015-9-29 09:51
想請教, 出面d舖係咪自可試2 channel?  咁你地點試av架?

去友x試,全幢洗樓,睇完再去添置洗。一套試又得,逐隻中置,拾仔試。人人都喺咁試。

你喺老闆,個個歡迎你

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Dali ikon 6 mk2

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用過
合聽歌睇戲兩用

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
~嘉輝~ + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

leoo11 發表於 2015-9-29 09:51

德發商場地庫有一間好好
几靚的碟聽過二、三十次就会開始有抄豆聲,

星級玩家

oldappletree 發表於 2015-9-29 10:48
去友x試,全幢洗樓,睇完再去添置洗。一套試又得,逐隻中置,拾仔試。人人都喺咁試。

你喺老闆,個個歡 ...

咦, 你用elac.  你認為a2050推唔推得好呢?  如果唔得, 3050又得唔得?  定係一定要前後級先掂
我試elac, 間間都旨可試2 channel 聽歌, 連用av amp試都無.  等我日後再去試試

要讚既係柏x 16樓好好傾, 好好服務.  依間係唯一一唯我覺得睇得舒服

星級玩家

andy8888 發表於 2015-9-29 11:06
德發商場地庫有一間好好

咩牌子?  proac個層?  我去過, 唔覺有