設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《我的少女時代》看後感 (不含劇透)‏

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

"女生說沒所謂,其實就是有所謂"
"女生説別來找我,其實就是快來找我"
"喜歡一個人,你會記住她説的每一句話"
'初戀呀,我要初戀呀'
呢套近期喺台灣熱爆嘅'我的少女時代',小弟有幸買到今日優先場戲飛,可以先睹為快,睇睇呢部女版'那些年'究竟有幾勁
(其實都要付出的,小弟喺預售第一日朝早6:00起身上網先買到㗎),
劇情方面就唔講喇,有興趣嘅師兄自己search啦
睇完第一個感覺係不得不承認台灣拍呢類青春愛情片的確有一手,有笑有喊有驚喜有感動位,對於呢類劇情不能太深究嘅青春片,小弟覺得滿意了,特別係男,女主角表現出色,前途無可限量呀,
另外值得讚嘅係片中嘅道具,小至麥x勞當時用嘅汽水杯,cassette機,Converse波鞋,踩Roller,主角用嘅書薄....都完全切合番90年代嘅情懷,抵讚!
總括來說呢套少女時代雖然未至於一部一級好片,但作為一部消磨兩個零鍾嘅娛樂片嚟講都冇得投訴了,可以借機會重返90年代中學時期,回憶一下都唔錯,特別係鍾意過劉華嘅7,8,90後,(例如小弟),睇得會更加投入,更加有親切感呀,{:9_423:}
值得一提係小弟睇嗰場有8成都係女性,相信呢度好多師兄都要陪另一半去睇,奉勸各位早日撲飛,重返那些年呀!
P.S.到最尾男,女主角重親身嚟謝票,實在太有誠意喇:)

謝謝觀賞!

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
粗人敵卡 + 10 + 10
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
Nolan + 10 + 10 用家心得
day2013 + 10 + 10
fm31331 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

本來唔想睇 (對台灣式既青春偶像劇或電影不嬲興趣不大), 但朋友多出一張票益下我, 就倍朋友去看, 看完感覺只係一般, 唔覺得好睇,而且有排都未去到優秀作品之列, 但當係一部普通笑下既商業娛樂片來看,看一下也無妨, 但耍看一部有深度,言之有物既電影, 依套肯定唔會係你杯茶, 搵唔到架啦

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
day2013 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

所以呢套要當係一部普通台式青春片睇,如果一路都冇睇開呢類戲嘅呢套根本可以不理

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

感覺這就是一套「懷舊」電影:我的少女情懷
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

alleelarry 發表於 2015-9-20 13:14
感覺這就是一套「懷舊」電影:我的少女情懷

係呀alleelarry兄,呢套戲都真係相當'懷舊'呀,男主角嗰堂王小虎眉,扮天若有情,另一男主角個中間分界郭富城頭,都真係幾少女情懷㗎

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

相信此戲唔错, 之前睇等一個人咖啡都好好睇

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

睇左TRAILER, 感覺上只係一套女版那些年...

星級玩家

睇完感覺一般, 非常老土的橋段, 加上肉麻兼不好笑對白, 太過商業計算了, 似足以前港產片王晶的電影, 基本上呢套片沒有評論價值

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

vinsckan 發表於 2015-9-24 21:58
睇完感覺一般, 非常老土的橋段, 加上肉麻兼不好笑對白, 太過商業計算了, 似足以前港產片王晶的電影, 基本上 ...

其實呢套戲睇之前大概都估到套戲講咩,記得呢位師兄你之前嘅評論各位都心中有數你係咩人,基本上都冇咩戲你會睇得上眼,你冇理由用睇'Tree of life'嘅心態去睇呢啲戲,所以有冇評論價值係睇你用咩角度去睇,如果你真係明知唔啱你睇都入場睇嘅話,恭喜你,你喺戲院嘥咗兩個鐘!!

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
g9man + 10 + 10 絕對認同
SonSon + 50 + 50

查看全部評分

高級玩家

好看+1