設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電玩新聞] VGL 到香港了!!

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

真是等左好Q耐
唔知大家識唔識Video Game Live 呢? 是國外有名的樂團, 主演大家熟知的電玩主題曲.
他們已來過中國上海 / 北京不只一次了. 今年是首次到港!

官方FB: https://www.facebook.com/events/735247259952303/

九展個場

香港VGL電玩音樂會2015

【香港VGL電玩音樂會】將首次於10月27日隆重登陸香港!VGL藝術總監Tommy Tallarico及其團隊將為香港粉絲舉辦一場盛大的電玩遊戲和音樂饗宴,超過六十位管弦樂手及合唱團在舞台上演奏觀眾耳熟能詳的經典電玩遊戲主題曲,配合大型投影以及各種有趣的互動遊戲,務求觀眾可以參與其中。VGL於全世界的演出聲望更遠超越過去,相信這將是香港今年最壓軸的一場電玩音樂活動。

交響音樂會
演出時間: 約150分鐘
節目查詢: 待定

真心講句, 當年去美國聽, 是真是在官網上搶"飛":
http://www.videogameslive.com/index.php?s=dates
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

到或VGL 是什麼呢? 或者在香港會好陌生, 不過在美加/ 歐洲地方,卻是任何e-sport / 電玩玩家必知的大事
唔係在電玩展/漫畫展有位日本來的名人唱歌, 而是一個concert

[YoutubeHD]fEsbA8EBbos[/YoutubeHD]

北京同上海而演出過唔只一次了
今次終於有香港份, 真是好幸福!
還是好音樂最好.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

飛已買!{:9_425:}

1萬

白鑽玩家

老而不

阿定 發表於 2015-9-7 00:57
飛已買!

我都訂左了!

少少想問...我是第一次在網上訂, 是不是第2日就可以去通利果邊取"飛"?
還是好音樂最好.

見習玩家

網上訂!!!!

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

上半場歌list
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

下半場:
11 Kingdom Hearts (03) 王國之心

12 DOTA 2 (86) [CHOIR] 刀塔2

13 Legends Challenger (100) [CHOIR] 英雄聯盟

14 WOW Malach Angel (111) [CHOIR] 魔獸世界®:德拉諾之霸™

15 Skyrim (69) [CHOIR] 上古捲軸

16 Street Fighter II (54) 街頭霸王II

17 Halo Trilogy Suite (56) [CHOIR] 最後一戰

18 Chrono Trigger/Cross (42) 超時空之鑰

19 FF7 One-Winged Angel (21) [CHOIR] 太空戰士7 - 失翼的天使
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

打少少去前感:
有種感覺就是想退錢. 的確, 猶如我等了很久, 真是願望實現了. 只是well, 如果要我好實現甘樣講, 就是一個連官網都唔多update的活動, 一個連曲目名單唔到last day都唔出, 真是覺得好奇怪. 邊有concert是甘遲出曲目?
去, 還是會去, 不過沒了以前的曲目是很有失望的地方.

唔知會開到幾點? 太晚的話就實在太累人了.

聽後感後補.
還是好音樂最好.

行動組版主

kl122002 發表於 2015-10-27 13:41
打少少去前感:
有種感覺就是想退錢. 的確, 猶如我等了很久, 真是願望實現了. 只是well, 如果要我好實現甘樣 ...

歌List 唔明點解要咁遲先出,老實講,歌List唔太適合玩開日式Game為主的香港人,好多經典作,無,日版RPG,接近無!

如果有得退錢,我估我會揀退錢,宜家唯一希望係現場音響唔好太求其,唔好因為入場人數太少,變Free Seat,因為會好亂!

1萬

白鑽玩家

老而不

阿定 發表於 2015-10-27 16:55
歌List 唔明點解要咁遲先出,老實講,歌List唔太適合玩開日式Game為主的香港人,好多經典作,無,日版RPG ...

去完了, 因為電話沒充電, 自己的problem又不知怎樣的大食電....真是好想爆粗

人數, 問左, 唔過500人 點解會甘樣? 真係唔多明白
而且場刊....嘩真係唔多明發生左咩事? 我好有理由信是原本好好的書仔, 但家下是...一個cover中間夾一張曲目紙
吓!?!?!?!?!?!?! 真係, 你明唔明果樣是咩事? 我第一次甘樣見, 有咩事唔仲紹?
個樂團一點介紹都沒有! 真是, 連我旁邊的老都好好奇.
原本有一個interactive的 space invader, 無左.

我的坐位是原本N 39, 一個正中間偏前, 在 八百多元之後的位置. 我看到人漸漸的入, 不過都去左反面, 樓上甘樣. 真是無眼睇, D人, 其實都不是什麼真心來瘋狂, 反而是那種 "有點時間就來看看吧?"
知不知道今晚出場的, 是VGL的創辨人 TommyTallarico + Blizzard 的Eimear Noone! OMG !
開始了第一曲之後, 後方的人, 就悄悄地冒黑上前了, 之後中間的時候連Tommy 都叫我們上前坐.
跟住D人第一時間仆上去.  早知我就買二百幾蚊的飛算了. 最後坐到B排位

香港好明顯不及外國的狂熱, 來聽的不會做動作, 沒人浪, 更是沒有口哨.  Tommy 已說不用緊長. 然而大家都是拍手, 叫yeah之外, 沒什麼了.
ACT I 是大家未準備好, 反而到了ACT II 就似樣子了 .
說是今次VGL的曲目說是由FB上給大家定的. 我唔知有定無, 有人說同TW是一樣的. 到底咩事?

來歷不明的樂團上比香港小交的人數還少. 大過一個chamber少少 吧?  如果沒常去聽classical concert的話可能由佢呃左.
keyboard手沒很落心, 也根本也幾乎用不著似的.
事實好多音樂, 如電子音都是預錄. 有時D低音根本不是來自那組定音鼓或者大鼓, 試問甘強又合拍的低音, 點解可以出自一個連手都不動的下發出聲音?
ACT II 比教好, 就是大家真的動了手, 真的聲音是無論用什麼器材, 只要你坐得夠前, 一定聽到是真演是預錄.

演起 Kingdom hearts的時候自覺最好, 其他的都是麻麻地.
沒有爸爸野兔, 沒有MGS,  加上如多都是原錄的...真是幾失望.

Tommy說下年會再來, 我真心期待有新野, 個promo做得好少少, 個樂團...何不找香港小交? 又或者 HK Phil? 反正HK Phil 都收入唔夠了, 唔不用一支真的夠大的團?  
加上如果TW同香港的曲目是一樣的, 那麼...我有少少疑惑下年會不會再去.

還是好音樂最好.