設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 惡有惡報,因果循環《一夜狂逃》Run All Night 觀後感

禁止發言

電影版揸fit人

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

(, 下載次數: 0)

嚴格嚟講,《一夜狂逃》(Run All Night) 係我今年內第一套入戲院睇嘅戲。上一次入戲院已經係喺上年最後一日, 睇《救參96小時3》(Taken 3) http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=205527,雖然係爛片,但係有得欣賞我偶像Liam Neeson嘅精湛演技, 我仍然唔覺有乜損失。

執導本片嘅西班牙國寶級導演Jaume Collet-Serra簡直係我近年來最信得過嘅導演之一, 雖然佢同Christopher Nolan比仲尚有不及,但係功力已經拍得住Matthew Vaughn。導演自從喺2005年憑驚悚片《House of Wax》成功確立佢喺美國影壇嘅地位後, 再喺2009年憑同樣係驚悚片嘅《孤疑》(Orphan) 更上一層樓, 更變得聲名大躁, 但係產量並冇因此而變得好似Ridley Scott咁多產, 果然物以罕為貴。

《一夜狂逃》已經係第三部導演同Liam Neeson合作嘅動作片,之前已經喺《無名殺機》(Unknown)、《直航殺機》(Non-Stop) 合作過, 呢兩部前作口碑極佳, 而且都係低成本製作,平均耗資4千萬美元,兩套加埋已經喺全球收咗3億5千萬美元,認真刀仔鋸大樹!

《一夜狂逃》應該係導演目前嚟講處理得最多大牌演員嘅作品,演員陣容非常強勁,除咗有Liam Neeson孭飛做男主角,仲有同Liam Neeson年紀相若嘅金球影帝Ed Harris、新版「Robocop」Joel Kinnaman、Vincent D'Onofrio,仲有啱啱先攞完奧斯卡最佳電影原創曲嘅Common, 簡直係星光熠熠。

選角適合已經係電影嘅成功嘅第一大步,因為就算編導寫個劇本寫得幾龍飛鳳舞都好,如果角色唔啱演員,電影一樣會一敗塗地。呢點真係要讚導演眼光獨到,難怪佢每次拍動作片都只會放心揾Liam Neeson孭飛。

雖然《一夜狂逃》故事極之簡單,並冇好似《無名殺機》、《直航殺機》咁有懸疑性,但係人物關係刻畫得細膩,劇情爽快淋漓,追迫力十足,証明一個簡單嘅劇本亦都可以炮製出好電影。而且,本片亦有不少感人位,有一幕更加令我大受感動:老豆Liam Neeson同阿仔Joel Kinnaman講:「Once you pull the trigger, you're no better than I am.」; 老豆Liam Neeson雖然係殺手,但係都唔想個仔步佢後塵,踏上不歸路。故事寫得合情合理又有教育意義: 職業殺手Liam Neeson同黑社會大佬Ed Harris之前做咗好多傷天害理嘅嘢,即使金盤洗手,報應仍然會揾上嚟,不但報喺佢哋身上,仲會禍及親兒,亦令到我聯想起近日某位香港領導人嘅千金小姐。此外,編導極有心思,將黑幫同警察寫成同一類人,完全切合香港現今政治環境, 令我即刻產生共鳴。電影結局非常震撼,簡直令人黯然神傷,完全印證本片海報標題「No sin goes unpunished」。

由於《一夜狂逃》嘅動作場面遠較導演前作多,我入場前真係有啲擔心導演駕馭不來,結果,導演冇令我失望!導演處理動作場面十分出色,鏡頭功夫亦架功十足,打鬥場面雖然唔算美觀,但勝在夠真實,已經拍得住《叛諜追擊三部曲》(The Bourne Trilogy), 飛車場面雖然遠不及《狂野時速》(Fast & Furious) 系列,但係已經狠狠揮低去年《極速激戰》(Need for Speed) 嘅造作!

個個演員都做得好稱職,Liam Neeson同Ed Harris演技無需置疑,對手戲非常有火花,Joel Kinnaman演技亦成熟咗好多,Vincent D'Onofrio亦將佢辣手刑警嘅角色演得入型入格,Common對白不多,但勝在夠震懾力,完全成功演繹出殺手嘅冷血無情。

總結,《一夜狂逃》係我近年來睇過最好睇的黑幫片!

評分:85 / 100

[YoutubeHD]dq4dzuJWSTE&feature[/YoutubeHD]

評分

參與人數 12威望 +290 金錢 +290 收起 理由
fm31331 + 10 + 10 精彩報告
Kason + 10 + 10
lamwaikit007 + 50 + 50
SonSon + 10 + 10
Nolan + 10 + 10 精彩報告
關大爺 + 10 + 10
Patrickcpc + 10 + 10 精彩報告
小瑟 + 100 + 100 精彩報告
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
day2013 + 10 + 10
kh22 + 10 + 10 精彩報告
avad + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

簽名被屏蔽

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kh22 發表於 2015-3-19 14:35
師兄講得咁正,有時間都要去睇下。

今日睇左啦,Jay兄無介紹錯,全片文戲和動作戲都幾出色和平衛,情節發展流暢和逐漸緊湊. Liam呢次內心戲比較有得發揮,是近年表現最好的一次,導演比之前三部作品有進步, 壞人片中全部死哂,包括 Liam 在內 (佢好似好耐冇死過,除了"Batman"),帶出正面訊息,作惡沒有好下場。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jayjay + 10 + 10 精彩報告, 一定要加分!!
alleelarry + 10 + 10 看家心得

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Nolan + 10 + 10

查看全部評分

簽名被屏蔽

鑽石玩家

窮鬼

得閒入戲院睇吓

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

粗人敵卡 發表於 2015-3-19 13:54
得閒入戲院睇吓

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我睇救参96先至留意LIAM兄,好幾套電影好肉緊,故事都吾錯

評分

查看全部評分

ONKYO5530前级 REL S3  KRELL S300i. 後级 xpa5
Atmos JBL X  LEXICON DD8
SONY  HX750   BEN Q W1080ST+
Kef R500 R200c 後置  MK M55T
Madison e3Extreme 1 x3
  Cambridge  Audio751
PS3  Xbox360 Will U  P

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

評分

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

kh22 發表於 2015-3-19 14:35

多謝kh22兄俾面
其實我呢篇嘢只係個人感受,到時你覺得唔好睇就千祈唔好怪我XD

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

lawzelda 發表於 2015-3-19 14:09
我睇救参96先至留意LIAM兄,好幾套電影好肉緊,故事都吾錯

其實係Liam演技好同好彩遇到好劇本
好似Colin Firth自從靠《King's Speech》攞完金像影帝之後都拍咗幾套爛片,係今年靠Matthew Vaughn嗰套《皇家特工》先翻到身

評分

Nolan + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

簽名被屏蔽

白鑽玩家

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
陳永仁 + 10 + 10
4KPK + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jayjay 發表於 2015-3-19 16:45
其實係Liam演技好同好彩遇到好劇本
好似Colin Firth自從靠《King's Speech》攞完金像影帝之後都拍咗幾套 ...

今日去圓方睇 , 琴日睇Divergent imax

評分

查看全部評分

<font color="Red">OPPO 205 ( FULL MOD )
ANTHEM AVM 90
CROWN 2002 *5
B&W CT 7.3*3 ,B&W CT 7.5*4
TOP-EARTH QUAK *6
SUB-SVS PB16-Ultra*2 , B&W CTSW-15*2