設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 震震sofa分享+安裝編 (3/3 update setting及接駁)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前提:

事緣小弟o係戲院已經好鍾意震震櫈,仲好記得第一套坐震震櫈o既電影係"精銳部隊",o個時o個種連住低頻o既震動直情令我覺得自己去左現場一樣,可惜當時未知原來呢一種體感係可以帶返屋企……

就o係大約一年前,小弟o係無心插柳o既情況底下o係呢個毒氣發放站發現原來可以將震震櫈帶返屋企,我立即進行資料搜集,諗住快d成事,點知……又係一次事與願違,我屋企張sofa係電較式伸腳,我怕會震壞,所以又一次放棄……

不過好彩,有時食X食著豆,有因於小弟發現自己每每睇完戲之後都頸痛,睇醫生後老屈左張sofa太soft ,終於o係聖誕尋找到一張夠硬又坐得舒服o既sofa去替換,而我o既震震sofa project,終於可以實行……

資料搜集編:

有鑑於本站同友站都有好多師兄分享過不同類型o既震子同amp,小弟試試歸納一d資料,如有錯希望唔好打面。

1) 震震sofa 同 D-box類體感係完全兩回事,震震sofa只提供與低頻互動o既震動,意即有低頻會震,無就唔震la,而震子亦會因應低頻o既深度,音壓而作出不同反應,即係話,有強軟,長短,深淺之分;而以我所知D-box(家用d-box未玩過,只係去過戲院,希望有師兄可指教)係比較似以前海X公園o既動感影院,意即同畫面互動,例如話飛船府衝,張櫈會傾前之類。

2) 震震sofa 設備包括:sofa or 櫈;Amp;震子。(線材唔提la~~~ hoho)

3) 唔同牌子既震子可參巧youtube,大路d有Aurao既"Bass Shaker","butt kicker","Bass Pump III"(小弟用o緊),Earthquake都有不過揾唔返叫咩名… 如果想比較一下,建議上youtube search下,因為……我都唔知除左價錢有乜分別……

4) Amp:眾所週知,amp分AB類及D類,一般低頻都係D類因輸出較大power,而AB類則較細膩(其實我扮識,詳細我都唔識分),不過今次我用o既係AB類amp,因為……該店有套餐,而只有AB類選擇。不過用落power係完全足夠,老變4由頭震到尾都無腳軟!

5) 邊度買:淘X,XXXbao,search"低音体感振动器"已有好多選擇,不過暫時得一間有套餐包左amp同震子比較方便,如希望可用返D類amp就需要分開la~(如有廣告成份,還望版主告知,thx thx)

6) Product details: (上網search的,未求證)

Technical data

Max. audio capacity        80 W
RMS capacity        50 W
Outside diameter        130 mm
Mounting diameter        118 mm
Mounting depth        42 mm
Impedance        4 Ω
Frequency range        20 - 80 Hz

安裝編:

o係資料搜集期間得知,原來有好多師兄都有唔同o既安裝方法,再加上外國達人連打鼓張櫈都加震子o既情況低下,小弟實在唔知點裝最好,唯一知道o既係可行情況下櫈底及櫈背都裝就效果最好,只不過小弟真係唔想鑽穿張皮sofa,所以都只係裝左sofa底。

以下為小弟o既安裝過程,可作參考:

工具:電鑽、鋼牙鑼絲

1) 先開sofa底布檢查sofa內結構 (發現原來結構上要裝震子內藏係好X麻煩,因此決定外露吧!)

2) 先度數

3) 買木板+安裝震子上板 (一般木材行可買,仲可以俾埋尺寸幫你開埋,我用o既呢塊開好仲報稱係靚野都只係$60,正!)

4) 安裝連震子木板上sofa (請注意小弟係將震子裝o係sofa底近背部位置,希望震動可更易傳到背部,而結果亦如所料,震動係patpat同背部同步的;另外小弟都好狼死,3支結構橫方,每支6口釘)

5) 駁線 (要注意我用o既係4粒震子,每兩粒震子間係手拖手的)

店主o既安裝圖:

6) 完工!

自己QA同後記:

1) 4粒定兩粒震子?我覺得三坐位sofa用4粒la,太震可以較細,兩粒唔夠就煩la~~~

2) 響唔響?震子本身唔響,amp都唔嘈(我同amp距離遠更唔覺),不過小心張sofa如果本身結構唔好,內部有野鬆就好難講,不過值得一提就係sofa最好唔好貼住野,如果唔係d野會被震到好嘈,影響聽感。

3) 有無影響音牆定位?我唔覺有(可能因為木耳),不過因為低頻同震動連動左,有時會無端端以為低頻無開而去check~~~~btw,家母同太座上次試睇鬼片都以為隻十仔仲乜咁勁,嚇親左~~~hahahaha

4) 咩人o岩用?我覺得人人都o岩!因為實在太正la,特別係當你唔可以開好大聲又要有feel o既時候,又或者set唔到打心口時,呢2K真係好底用!

5) 點說服太座?裝黎睇戲加按摩ga~~~睇完仲正過揼骨ga~~~~(是講真的!)

最後,希望呢個post幫到大家,講真,我其實都好想玩雙十甚至三四十,不過個仔仲細,屋企地方又有限,要有feel,震子真係平靚正o既首選!

------------------------------------------------------------

Updated on 3/3

完全忘記左講有關安裝及接駁:

1) 點駁?小弟係用緊onkyo 818,本身已有雙十輸出,小弟一邊接駁velodyne,另一邊駁震震amp~ 如果無雙十輸出,。亦可買一般RCA一開二頭 (我買o個度店主送埋)。

2) Setting? 接駁後無auto set過部818,原因我怕個amp detect到有雙十接駁但無聲會影響本身音牆定位!?(註:未求證)

3) 震震amp setting? 震震amp本身只有兩樣野可set,1>volumn(power) , 2>敏感度。有關 volumn(power) 跟個人感覺,小弟4粒震子就開1/3或1半,主要depends睇咩戲。敏感度(其實應該有正名的) 主要control 震子去到幾多Hz先有反應,意即可set 高音d開始震定低音d先開始震,我suggest set高Hz少少,如果唔係去到好低音先開始震是無feel的。不過setting野始終睇個人口味,慢慢set開心D~~~~

評分

參與人數 29威望 +642 金錢 +642 收起 理由
LoMichael@G + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
ahtau + 3 + 3 精彩報告
YOKISO + 10 + 10 精彩報告
lyfedpmp + 10 + 10 精彩報告
wadee + 10 + 10
Powerage + 10 + 10 精彩報告
calvincjsa + 10 + 10
yannie + 10 + 10 精彩報告
skyidea + 10 + 10 超正!
jason1969 + 10 + 10 精彩報告
fm31331 + 10 + 10 精彩精彩....報告
leo25 + 10 + 10 精彩報告
jt24 + 20 + 20 精彩報告
kayin008 + 10 + 10 超正!
小瑟 + 100 + 100
bigair + 10 + 10 精彩報告
Samson2011 + 10 + 10
pac + 10 + 10 精彩報告
depeche_lam + 10 + 10 超正!
rlwk2009 + 50

查看全部評分

Projector:JVC X30+Grandview 92,Lcd:Sharp42D65H, AMP:Onkyo 818,Speaker:(F+C)Audio Physics Yara Classic II, (S+SB)Canton 150,(Sub)Velodyne spl1200 ultra

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

tomohiro兄圖解詳盡, 相信可以比有興趣玩震震椅包括我作實際參考

星級玩家

有冇加鑼絲膠? image.jpg
木材用釘膠都可以 image.jpg

星級玩家

sam12345 發表於 2015-2-24 13:45
有冇加鑼絲膠?
木材用釘膠都可以

師兄,無加鑼絲膠,因怕有機會要拆~~~
Projector:JVC X30+Grandview 92,Lcd:Sharp42D65H, AMP:Onkyo 818,Speaker:(F+C)Audio Physics Yara Classic II, (S+SB)Canton 150,(Sub)Velodyne spl1200 ultra

星級玩家

感謝各師兄+分及版主推薦!謝謝!

星級玩家

tomohiro 發表於 2015-2-24 13:54
師兄,無加鑼絲膠,因怕有機會要拆~~~

Ok!留意有機會震鬆D鑼絲。

星級玩家

sam12345 發表於 2015-2-24 14:02
Ok!留意有機會震鬆D鑼絲。

其實都驚會鬆,諗過加保驗絲帽,依家只希望唔會鬆la~~~

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

震震凳其實真係值得推廣一下, 價錢又合理, 效果又明顯, 比我地呢D窮人多個選擇
我裝左震震凳超過一年, 已經無左佢唔得了............

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

AV Room: Optoma CinemaX Pro, Vivdstorm S Pro 92", Yamaha RX-A4A, Ediscreation EC-5
Oppo 203 (老虎魚LPS 數字高級版)
JBL Studio 580, JBL Studio 520C, JBL Control X, Mirage OMNI FX, REL T9
Sine 30A, Talisman
Living Room: LG OLED65C7P, LG SoundBar SN7CY

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄,多謝分享!

請問你是用一amp推四套裝還是兩套一amp推二呢?amp的尺吋(cm x cm x cm)是多少?
i am just a humble and skint driver

鉑金玩家

楼主可否影埋部amp和㸃駁法呢tks