設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 情人節純晒命帖 (DALI rubicon 2) (已開箱及出初步包膠)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

老婆送的情人節禮物,16號先收貨,而家純晒命先,收到貨再包膠

今日終於到啦,我既情人節禮物 遲來的開箱︰
好大個箱呀

打開佢先

四舊大發泡膠

塊防塵網都好靚同實淨

主角出場

高音單元

低音單元

裝番隔塵網

好靚既logo,睇落好高貴

開聲前介紹吓D器材同線材先︰
首先係解碼 LKS MKII 摩改版
電源線用緊 Labkable hyper power statement

rca 係blackcat lectarline XE (無影相)

amp係audia flight 3
電源線係furutech absolute power II

最後喇叭線係blackcat neo morpheus

係全未開聲下,試聲用左D自己聽得好熟既歌︰
1. 玉置浩二 - 酒紅色的心 (酒紅色的心)
一開始電結他段前奏好出,動態有條理,d聲好離箱,呢個位very impressive。玉置浩二的聲音好有感情,口形細,聽落好正每件樂器都分得到,雖然分離感唔係神級,但新喇叭已經收貨

2. 夏韶聲 - 追憶 (諳3)
呢首歌我超鍾意,danny演繹非常深情,所以expectation特別高,整體都幾滿意,表現不俗。但可能因為未開聲,bass結他D低頻下潛唔夠深,有D勒住勒住既感覺,令成首歌打左D折扣

3. 和田光司 - butterfly (數碼暴龍主題曲)
呢首係唯一一首非hifi碟既pop,亦係數碼暴龍迷的集體回憶,主要想試佢既PUNCH既力度同速度,呢對喇叭聽HIFI歌會好甜,非常耐聽,而呢個特點放落POP度就令d鼓聲同電結他溫柔左,衝擊感唔夠強,睇黎POP以至ROCK唔係佢性格

4. 夏川里美 - 這條路 (慈恩天籟)
治愈系女聲,聲線好有慈母的感覺,呢首係其中一首我既FAVOURITE,呢首就不得了,夏川里美把聲係度飄出黎,佢溫柔的聲線入到心深處,全身都好放鬆,所有伴奏都好似為左襯托佢把聲而存在,我入晒首歌度,聽到唔願停

初步聽感(不專業)︰
一開聲時,音場已經開揚,而且聲音離箱,完全聽唔到箱聲。明顯比我之前對DYNA易推,部AMP推佢時全不吃力,同之前比係第二個世界 。對喇叭比較厚聲柔和,聽人聲非常一流 ,人聲幼滑不吉耳 且口形收斂,人聲係正中間。聽人聲小品的HIFI歌,呢個價位無得彈。動態同d音定位都算清晰,唔會因為聲音幼滑而變得拖泥帶水。但至於衝擊力就唔係佢既方向,聽POP的鼓聲會有少少覺得唔夠喉,唔係下下打埋心口,呢方面有少少取捨

至於提過低頻唔夠深,可能因為未開聲,不敢下判斷,趁假期煲多幾日再出進一步包膠

多謝收看

評分

參與人數 24威望 +250 金錢 +240 收起 理由
poweredc + 10 + 10 超正!
pinkspider + 10 + 10 超正!
komiya + 10 + 10 一定要加分
Tomy + 10 + 10 好喇叭
homealone + 10 + 10 精彩報告
lawzelda + 10 + 10
titus614 + 10 + 10 精彩報告
wadee + 10 + 10
steve6272003 + 10 + 10 精彩報告
ce_tkk + 10 + 10 絕對認同
pclai2000 + 10 + 10 精彩報告
ilavbnm + 10 + 10
leo25 + 10 + 10 一定要加分
ykluk + 20 + 20 老婆超正~~!!
HenryHou1 + 10 + 10 超正!
Samson2011 + 10 + 10
喜喜天使 + 10 + 10
avad + 10 + 10 超正!
pigpighung + 10
keke323 + 10 超正!

查看全部評分

鑽石玩家

晒得好!!

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
神風怪盜kid + 5 + 5 多謝

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

好少人開呢對,期待REPORT
有無試埋佢對老頂?

評分

神風怪盜kid + 5 + 5 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2015-2-14 20:53
好少人開呢對,期待REPORT
有無試埋佢對老頂?

無得試, 原音連對demo 都賣埋
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

神風怪盜kid 發表於 2015-2-14 21:01
無得試, 原音連對demo 都賣埋

DEMO 都無埋

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

原音用咩SOURCE 同AMP 推比你聽?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2015-2-14 21:05
原音用咩SOURCE 同AMP 推比你聽?

pioneer 最新的bluray->audia flight3->dali rubicon 2

電源線全部黑雞

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

神風怪盜kid 發表於 2015-2-14 21:11
pioneer 最新的bluray->audia flight3->dali rubicon 2

電源線全部黑雞

呢SET 野出黎聽感如何?
可以引到你買

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2015-2-14 21:17
呢SET 野出黎聽感如何?
可以引到你買

人聲好順滑,開大vol 都唔會吉耳,音場闊,結果中招

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

DALI
期待 ching 快 d 開箱

評分

神風怪盜kid + 5 + 5 我都想快D

查看全部評分

【苦盡甘來】