設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

X系列已成性價代表- Philips Fidelio X2 開箱測試

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
驟眼上外型跟上一代x1分別不大, 只係耳筒外金屬圈由銀色變成電導黑色, 但係試上去之後先發現魔鬼在細節…

詳文請到:http://www.post76.com/wordpress/?p=67194

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ryan2012 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

X2, 上次入左 X1, 今次其實都對X2有D期望, 尤其睇完車仔個REPORT都好似好正呢~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

窮鬼

之前隻X1都唔錯

專業玩家

X1 X2個價對我黎講都算貴

不過飛記D野都叫幾抵玩, 上年隻9500都幾好, 今年見到隻A3 PRO差唔多價, 又有小小心動

唔知究竟X2 值唔值得用2倍A3 PRO的價錢去買呢?? THX~

銀級玩家

雖然有燒友覺得X1好聽過X2
依點我都有小許同意 主要係橫向音場收窄左
但X2最大突破始終係可以換Earpad而唔係聲音
原裝X1個隻Earpad質料就算保養得好好 都頂多捱到三年...
以X1既聲音價值黎講係值得用到更耐 (唔排除用唔夠一年已經換左耳機)
不過比起好多家用耳機 Fidelio系列算係易推出好聲
報告對於一班有興趣入手X2既朋友(包括我)都十分有參考價值! 支持!

專業玩家

X2 明題地把弱音提高左形成底噪, 聽落好似好DETAIL.  其實係好嘈.  個人覺得不值
音響係用錢買返來響受, 吾係買返來科研.
Accuphase DP560->E650+A48 Biamp->B&W805D3

銀級玩家

andy3210 發表於 2014-10-28 11:44
X2 明題地把弱音提高左形成底噪, 聽落好似好DETAIL.  其實係好嘈.  個人覺得不值 ...

我都有類似既同感,X1的確係較耐聽。
之間去某耳機店用佢地既大機推X2試左一陣......
X2係大推力下的確呈現極多細節、動態強、人聲比X1更明亮,可惜聽左幾分鐘已經開始身心疲累。

而且我覺得X2空間感冇X1咁自然,
配樂聲明顯有點擠擁,細節處理得有點凌亂,分離度稍遜於X1。
大致上可以講,第一次試聽X1帶比我個種驚喜X2比唔到我。

不過X2做工比X1好些少,修正了不少設計上既缺陷。
加上價格更親民,配套器材要求門檻低,依然值得考慮~

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

大家有冇試埋同廠既 a5pro?

專業玩家

WallerHomie 發表於 2014-10-28 23:49
我都有類似既同感,X1的確係較耐聽。
之間去某耳機店用佢地既大機推X2試左一陣......
X2係大推力下的確呈 ...

英雄所見, 膳稿既野大家明既
音響係用錢買返來響受, 吾係買返來科研.
Accuphase DP560->E650+A48 Biamp->B&W805D3

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我覺得X2聽古典幾好...音場頗大, 又夠details, 音色都自然. 但我同時覺得X2好似會為聲音落左層unsharp mask咁.