設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 整粒魚雷炸吓個牆蘇 - Jensen油浸銅箔瓷管0.47uf/630v

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

係咁既, 事緣小弟老闆有親戚原來都係玩音響人仕(正式嚟講佢以前喺外國賣喇叭幫人調音之類既嘢~~), 喺一次家庭聚會閒談之下發現大家係同道中人既時候, 佢問小弟插咗幾多支魚雷嚟玩~~????? {:9_419:}

喺完全唔知佢講乜春既情況下, 小弟又搵吓料又問吓人, 結果有一次去金雞搵源哥買銀線比PAC地盒(無錯, 無啦啦又關PAC地盒事, 鬼叫我係終極PAC地盒打手~~!!)既時候, 問吓源哥先知原來呢個係前輩們以前用嚟調音做濾波既方法~~!! 簡單嚟講就係直接喺電源前加唔同既電容, 濾走雜訊之餘又穩定電壓(可能係咁上下, 其實小弟真係唔清楚實際功能係咩....), 方法就係將電容2邊分別接上L同N就得, 而唔同容量(1uf, 0.47uf, 0.33uf, 0.22uf, 0.1uf等等)同唔同牌子裡面用咩都會有唔同效果~~!! {:9_428:}

今次小弟玩既就係呢粒Jensen油浸銅箔瓷管0.47uf/630v(DENMARK JENSEN 0.47uf 630V AUDIO SIGNAL CAPACITORS, CERAMICS TUBE, COPPER FOIL, SILVER LEADOUT, PAPER IN OIL TYPE), 大約1K咁上下, 如果有錢既話可以用audio note既銀箔cap, 根據源哥所講audio note既銀箔cap係Jensen專登做比audio note機用既, 堅係好嘢, 不過價錢大約係呢支既5-6倍......

因為小弟會將支魚雷炸入個牆蘇裡面(費時見光比老闆鬧), 所以要造長少少銀接線入蘇, 用返WBT焊線, 不過焊得實在樣衰....

小弟既sine白金英式牆蘇:

關總制, 開蓋:

就咁將銀接線分別插入蘇既L同N位置就OK, 記得做呢個動作前一定要關總制, 跳制事少, 電到你入院就大很鑊.....(切記切記)

裝好開返總制, 無爆炸~~!! 坐低試一試先....

源哥話都要煲返1個月咁上下, 不過其實一開機都已經聽到唔同咗, 聲底係有少少改變, 感覺溫暖厚實但又無失去本來既分析力, 三頻都圓滑咗, 啱晒一直掛住追分析力但器材生硬既小弟, 好似加咗膽機咁~~!! 之後又試吓睇戲, 將隻十仔插入魚雷牆蘇...嘩, 呢吓真係開心死, 小弟隻cheap cheap十仔由4K唔使既價錢去到JL110既程度~~!! 講笑啫, 邊有勁到咁, 但肯定既係低頻量多咗, 同埋下潛既最低浸嗰種實在感真係好咗好多~~!!

源哥話general會用0.47uf係根據咁多年咁多人同佢買cap得返嚟既評論, 當然前輩們玩得熟既會再並聯唔同容量既cap嚟調聲, 例如數字細啲既(0.22uf, 0.1uf等等)既速度會快啲但可能會標, 所以要試要聽慢慢玩~~!! 其實個玩法仲有好多種, 除咗牆蘇又可以喺器材既IEC座到加, 之前富貴台都有師兄分享過用魚雷做咗隻好似QK2手雷既物體插排蘇, 不過小弟覺得直接用嚟牆蘇少咗個頭又慳錢又直接會好啲. {:9_408:}

P.S. 其實小弟玩魚雷都已經係個幾2個月之前既事, 而家先出post都係想睇吓呢排有無事先出.....小弟並非任何電工或專業人士, 如果想玩又想知清楚係點玩, 最好問返專業人士(例如源哥, 秋姐或SSP高X永X等等). 玩得開心又請各位小心危險, 如有任何意外小弟負責唔起~~!!

又P.S. 如果有任何師享對呢樣嘢認識又可以指正小弟, 歡迎任何回復指教, 只要唔好打小弟頭就得....

警告: 建議各位唔熟識電同DIY既CHING唔好跟住學, 始終玩電都有一定潛在危險, 有意外發生應付唔到就唔好啦~~!!

多謝觀看~~!!

評分

參與人數 26威望 +350 金錢 +350 收起 理由
frankpoon + 10 + 10 用家心得極具參考價值
minimoai + 10 + 10
itoy2008 + 10 + 10
kmc0907 + 10 + 10 精彩報告
pac + 10 + 10 利害
motorbikeracer + 10 + 10 精彩報告
Einstein + 10 + 10
Krizzzz + 10 + 10 一定要加分
Stanley5387 + 10 + 10
devillee123 + 10 + 10
momolee + 10 + 10 精彩報告
dc903 + 10 + 10 又一例子玩音響可以去到幾盡
esin0822 + 10 + 10 超正!學到野!
Post76 Admin I + 100 + 100
沙煞比 + 10 + 10
leo25 + 10 + 10 精彩報告
ctmk + 10 + 10 精彩報告
keke323 + 10 + 10 精彩報告
jason1969 + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

陸師兄你連魚雷都玩埋一份

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

粒魚雷咁大粒,可以放得入牆蘇位入面咩

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

joelcan 發表於 2014-10-15 11:24
粒魚雷咁大粒,可以放得入牆蘇位入面咩

好彩我以前裝修時除咗個蘇盒之外, 仲有一幅特色牆(其實扮晒吸音牆咁樣), 加厚咗個蘇盒深度咪入到囉~~!! {:9_407:}

比張相你望吓:
2014-09-14 11.44.19.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
edison133 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

ykluk 發表於 2014-10-15 11:28
好彩我以前裝修時除咗個蘇盒之外, 仲有一幅特色牆(其實扮晒吸音牆咁樣), 加厚咗個蘇盒深度咪入到囉~~!! { ...

六師兄你真醒

黃金玩家

大師考勁呢!!

3萬

白鑽玩家

edison133 發表於 2014-10-15 12:07
大師考勁呢!!

我呢啲DIY新手, 出吓post都係想各位大師指教吓啫.....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
edison133 + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

看了還是不太理解,總之就是錢能解決的問題!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

3萬

白鑽玩家

alleelarry 發表於 2014-10-15 14:15
看了還是不太理解,總之就是錢能解決的問題!

唔緊要, larry兄如果唔係玩開DIY嘢, 小弟都唔會建議你玩, 始終最好對電有一定認識先好掂....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我都想試玩,準備用粒cheap 1000v 0.1u黎試下先.