設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭線] bi-wire vs jumper

鑽石玩家

Jumper既作用係你唔玩bi-wire時將喇叭當返Single wire用(順便調吓音),
喇叭線2出4係可以俾你慳返買Jumper既錢用,對力水沒有幫助,又叫做假bi-wire(嘥氣)
bi-amp4出4才能増强推動力,真正發揮bi-wire喇叭既效能。

鑽石玩家

nickluk 發表於 2014-10-11 21:17
如果biwire 係將其中兩條分去環繞後置得唔得?咁有無效果?擴音機環繞後置有無野set?
(Post76 Android  ...

點解要咁做?前置同後置出D聲一様!
如冇記錯有D amp當你唔用後中置時可以改為給前置Bi-wire用

鑽石玩家

nickluk 發表於 2014-10-11 21:54
我意思係咁 有無作用?
(Post76 Android 手機版送出)

未試過咁玩,如果唔用bi-amp都廢事玩bi-wire,
我估都係分别不大,不防試試!

鑽石玩家

yuppi 發表於 2014-10-12 15:10
想問一下點先叫做真 Bi-Wire??

以我淺薄既音响智識,我覺得真正玩盡bi-wire喇叭應該要两部立體聲後級或
四部單聲道後級,各自用一對1出1玩喇叭線推高音及低音,這才是真正bi-wire,
如只用一部合併机或一部立體聲後級又或两部單聲道後級,而喇叭線以1出2
來接駁高及低音,這便不是真正的bi-wire。
我都唔知有冇理解錯咗,請真正高人指點一吓,
謝謝!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Kakaioud + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

yuppi 發表於 2014-10-12 18:13
呢種接法好似叫 Bi-amp....

冇錯,係bi-amp,不過只有bi-amp至可以玩到真正bi-wire,
1出2喇叭線其實都係一條線,又點可以叫bi-wire呢!

鑽石玩家

nickluk 發表於 2014-10-11 21:17
如果biwire 係將其中兩條分去環繞後置得唔得?咁有無效果?擴音機環繞後置有無野set?
(Post76 Android  ...

要你部amp有將後中置改為前置bi-wire功能至得,
如可以的話都可以叫bi-wire既,不過推力有冇增强就要試過至知Lu

鑽石玩家

yuppi 發表於 2014-10-12 19:14
我只可以講 bi-wire 同 bi amp 係兩回事...

同意你的講法,以前有部天龍AVR3200G ,前置喇叭有兩組喇叭輸出,
一組寫Main,另一組寫bi-wire,咁就唔需bi—amp就可以玩真bi-wire,
有些要求高既發燒友為咗玩盡對bi-wire喇叭,就用两部後級分别獨立推高音和低音,
所以玩bi-amp其實都係為咗玩真正既bi-wire。

鑽石玩家

ANWKLO 發表於 2014-10-12 21:06
如果用一部合併机或一部立體聲後級,而以上兩部機都有2組喇叭輸出,  第1組喇叭線接駁左右喇叭高音, 第2組 ...

總之唔係用1出2既喇叭線,每對喇叭都要用4條喇叭線接駁這才是真bi-wire,
amp既部份可以係每一對喇叭線接一對輸出囗,即係4對1出1既喇叭線接4對輸出口,
只有两部立體聲後級,四部單聲道後級,或者合拼机或後级每聲道有多一組喇叭輸出至可以玩到bi-wire,
用一對1出2既喇叭線根本就唔係bi-wire

鑽石玩家

ANWKLO 發表於 2014-10-13 18:31
師兄沒有正面回答小弟#24問題

"只有两部立體聲後級,四部單聲道後級,或者合拼机或後级每聲道 ...

其實師兄所講既組合,唔計效果當然係bi-wire啦,叫bi-amp亦得,
之不過兩部amp既質素唔同,效果理應不及两部相同既後级好啦,
我英文水準唔好,唔知有冇理解錯bi-wire既意思,非bi-wire喇叭每边用兩條1出1喇叭線接駁,
bi-wire喇叭每边要用4條1出1接駁分别給两組喇叭輸出推動,
假如部amp只得左右兩組喇叭輸出而只用1出2喇叭線接駁咁就唔可以叫bi-Wire啦,
試想想一條頭髮開咗义,係一條頭髪定係兩條頭髮呢?

鑽石玩家

ANWKLO 發表於 2014-10-13 21:01
之前小弟舉例過兩部amp既質素係同廠同級計, 如果廠的設計係bi-amping, 效果應該會好夾.

"理應不及两部 ...

好多谢ANWKLO兄既分享,可以令我更加了解何謂bi-wire及bi-amp,
其實我都係仍在學習中一知半解,理性分析討論可令我增加對音响既認識。