設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《極速激戰》 Need for Speed 觀後感【無劇透!!】

禁止發言

電影版揸fit人

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前日睇左《極速激戰》(Need For Speed) ,依家同大家分享下

呢套戲唔係喺戲院,係前日自己買碟睇嘅。
《極速激戰》畢竟係取材於電子遊戲,可能故事因此變得薄弱,明顯《狂野時速》(Fast & Furious)系列比佢超班得多。

《極速激戰》冒險用觀眾緣比較弱嘅演員孭飛:Aaron Paul做男主角、英國女演員Imogen Poots做女主角、曾經喺《美國隊長:復仇者先鋒》(Captain America: The First Avenger) 、《Marvel One-Shot: Agent Carter》飾演鐵甲奇俠個老豆Howard Stark嘅Dominic Cooper做大反派,其實效果都唔算差。

Aaron Paul果然叻仔,成套戲一開頭就嚟料,表現非常自然,完全睇唔到佢嘅演技有唔成熟嘅地方,如果佢繼續keep住咁落去,日後一定大把前途!!
Dominic Cooper可能演出經驗比較多,佢今次嘅表現確實係意料之內。
飾演Benny嘅Scott Mescudi表現都唔錯、勝在有幽默感;佢有幾場係咁講爛gag,令我聯想到喺《狂野時速》系列飾演Roman Pearce嘅Tyrese Gibson。Rami Malek好勇敢,佢喺套戲度露股,非常鎮定、仲笑笑口咁、抵讚!!
Dakota Johnson好靚女,可惜冇機會做女主角。

其實如果攞《極速激戰》同《狂野時速》系列相比,《極速激戰》輸人九條街,點解呢?《極速激戰》有料嘅演員唔算少,有五個,可惜,大場面不足,演員同演員之間默契不足。
《狂野時速》一集勁過一集,巨型夾萬撼成堆警車、用跑車撼坦克車、用跑車拉珍寶客機、精彩打鬥,不但有以上大場面,演員同演員之間默契十足。
一分錢,一分貨,《狂野時速》每一集嘅票房(除左第三集,不過如果計通脹率,一定高過佢)都高過《極速激戰》,其中第4,5,6集更加係遠超!!
《極速激戰》真係唔算好差,有一定嘅娛樂性,如果唔係都唔會喺全球收左2億3百萬美元啦!!

評分:70/100

(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 8威望 +80 金錢 +80 收起 理由
Nolan + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 10 + 10 精彩報告
carreyjim + 10 + 10 絕對認同
kc275 + 10 + 10
lkljason + 10 + 10
lamwaikit007 + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告
+ 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

簽名被屏蔽

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

大舖買碟貴些嗰啵!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

朗 發表於 2014-7-27 19:50
大舖買碟貴些嗰啵!

係呀
所以我琴日已經喺二手買賣區轉讓左畀其中一位師兄
簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

大舖買碟貴些嗰啵!

Yes
簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

大舖買碟貴些嗰啵!

thanks for rating my report
簽名被屏蔽

鉑金玩家

我都買咗,—陣睇

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
jayjay + 10

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

kc275 發表於 2014-7-27 22:03
我都買咗,—陣睇

師兄你睇完之後話畀我聽感覺如何
thanks!!
簽名被屏蔽

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

可以講其實好多人都中意睇賽車片

評分

查看全部評分

Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

禁止發言

電影版揸fit人

bigair 發表於 2014-7-27 22:54
可以講其實好多人都中意睇賽車片

me too
簽名被屏蔽

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

jayjay 發表於 2014-7-27 22:59
me too

me x 3

如果整多兩場勁野就好啦

評分

查看全部評分

Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal