設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] AV素人分享中毒經過 (多字勿怪) 更新#27

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家好,小弟新手一名,膽粗粗學人玩影音,因小弟收入微薄 ,所以全部都是入門野,不過自我感覺就非常良好 ,我先講下我中毒經歷...

在2011年,擁有第一部投影機 - benq ms513p,大約3K還送60吋4:3手拉幕,因為係短投機,所以在小小的房間已經可以投放到60吋畫面,主要睇DVD (步步高DVD機),有60吋大屏幕已經覺得好正。而聲音方面當時未識得有要求,我只用了一套數百元的2.0喇叭。

benq ms513p

benq ms513p

2012年初,那數百元的2.0喇叭終於收左皮,而我也沒再用DVD機,轉用了電腦來播片(當時PPS太方便),那時決定買一套好一點的5.1喇叭,上網搵過下資料(未認識76…),最終買了logitech z5500,以電腦喇叭來說已經算非常不錯,千多元有重低音,而且是THX認証,當時才發現對一套電影聲音是何其重要的,一個小小爆炸場面已經令我深深感受到聲音對電影的重要性….

logitech z5500

logitech z5500

2012年中,人總是有要求,自從買左電腦Bluray Rom之後,又萌生了購物慾,因為部投影機根本發揮唔到Bluray能力,没可能用隻24吋DELLMon睇吧(1080P),當時考慮緊買返Benq定其他品牌,出灣仔同旺角睇過之後,係添置買左水尾的optoma hd20,唔洗8K已有有1080P,我覺得好抵玩。Bluray配合optoma hd20的1080P真是另一種境界,雖然只能投大約40吋畫面(冇短投),但細緻到毛孔都可以看到,再加上5.1的聲效,當時認為家庭影院夢已完成了。

optoma_hd20

optoma_hd20

評分

參與人數 16威望 +289 金錢 +113 收起 理由
samsontatsuya + 10 + 10 精彩報告
thomas449 + 10 + 10 用家心得
radhk + 20 + 20 用家心得
Einstein + 10 + 10 精彩報告
good88690 + 10 + 10 精彩報告
rc1 + 10 + 10
kityu + 10 精彩報告
laikwunho + 9 + 9 精彩報告
Rakehell + 6 精彩報告
kungfutown5 + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 10 + 10
小瑟 + 100 精彩報告
CDR + 5 + 5
SonSon + 50
raymond430 + 10 用家心得
z01549 + 9 + 9 精彩報告

查看全部評分

高級玩家

直至2013年初,在無意間認識到76(大毒坑),我現在才發現什麼才是真正的毒物、什麼是真正的影音…Logitech z5500根本不入流….那時正是我家安排新居裝修的時候,就因為咁又令我萌起升級的慾念...而今次決定不再是在房自high了,電影應該與家人分享,我要添置一套新的影音系統放客廳。

當然入手之前要上76請教一下師兄啦,當時我預算大約10K,師兄推薦我買安記616配Mordaunt Short Alumni 5.1,有目標後我就出左友誠睇下價錢同試下音,出到友誠當然唔會咁快落到手啦,喇叭牌子五花八門,級別又有唔同,令我一時之間都作唔到主意,我見不太急買所以決定返去上76再請教師兄,76果然係一個新手的指路明燈,在爬文中看到一師兄的組合很不錯,前置:Mordaunt-Short Mezzo 2、中置:Mordaunt-Short Mezzo 5、後置:Mordaunt-Short Alumni 2,而重低音:Mordaunt-Short Aviano 7,那時我算一算,預算要加到15K才能了,之後我跟師兄提意去深水埗"九XX音"報價,但當時Aviano 7已經缺貨了,為了可以一次過買我只好等返貨。就因為我等返貨這段時間,我在二手見到一位師兄正放售整套的影音器材,那裡包括Aviano 7,我雖然未買過二手影音,但我見價錢合理而且有保用還可以試,我當然立即聯絡師兄,我們就相約了第二天到他府上交收。

第二天我帶著我的手拉車走上師兄府上,當時還有其他師兄試緊其他器材,他們正在試Klipsch RC52,那是我第一次接觸Klipsch這個牌子,RC52比我第一印象就是聲音很清晰,而且震撼,我請教師兄得知Klipsch十分適合用作播電影,因為夠爆,其實我玩影音主要都係為左睇戲,得知Klipsch適合睇戲當然有點心動,試完RC52後,當然是試我的主角Aviano 7,而試音位係功夫熊貓經典位....我之前係屋企都有睇過呢段,點解係師兄屋企試會勁咁多,爆咁多的......那刻我覺得買Aviano 7絶冇後悔。

Aviano 7

Aviano 7

(待續..)

評分

參與人數 25威望 +448 金錢 +408 收起 理由
rc1 + 10 + 10
Stanley5387 + 10 + 10
pac + 10 + 10 用家心得
titus614 + 10 + 10
kungfutown5 + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 10 + 10
RiceR9 + 10 + 10 一定要加分
小瑟 + 200 + 200 用家心得
小寶老豆 + 10
CDR + 5 + 5
jackt + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10 76真係一個毒海
samuel8892000 + 10 超正!
keekee + 10 + 10 一定要加分
raymond430 + 10
z01549 + 9 + 9 精彩報告
rlwk2009 + 25 + 25 一定要加分
jl0330 + 9 + 9
timmy + 10 + 10
edlsang + 10

查看全部評分

黃金玩家

kwanshing 發表於 2013-7-9 18:55
直至2013年初,在無意間認識到76(大毒坑),我現在才發現什麼才是真正的毒物、什麼是真正的影音…Logitech z ...

恭喜師兄踏上成魔之路 放心 呢個 絶對袛不過係一個開始

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

直至2013年初,在無意間認識到76(大毒坑),我現在才發現什麼才是真正的毒物、什麼是真正的影音…Logitech z ...

正呀!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

好情深既一篇文章,講嘥我地D心聲,支持。

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

好精采的成長路

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

精采, 最緊要玩得開心

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜
打咁多字一定要加分
期待 ching 下半場
【苦盡甘來】

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Good Report  !

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章