設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 一步到頂既迷思 (吹水版)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我地香港人有個壞習慣,就係咩野都要快,最好就一步到位。
呢種思維係番工做野既時候,當然係好事啦。
但就算現實來講,有時以為可以一步到位,結果發覺行太快太急搞錯野,都係好common既事。
尤其d野唔係咁黑白分明既時候,就更加會發生了。

正如我有位朋友成日都話︰「其實玩headphone就好似追女一樣, 無話一定一黎就係佢, 好多時都係要經過無數既考驗, 有D人中間有可能出現變節, 亦有D人可能一下就中招, 好難講~~~」

我明白好多朋友都唔想走冤枉路,但有事有d野唔係經歷過,其實係好難想像到,未見過既時候,大家都會話,最好俾個女神/ 男神我,個女神/ 男神要點點點就very good 啦,但大家有無留意男神女神多數都係單身,點解?唔係因為佢地唔好,只係大家一開始就誤會左咩野係好者。

耳機都一樣,初初開始接觸,一定會有人同你講,耳機要有音場分析力高要絲滑延伸低要爆心口有層次有attack有punch etc,其實可能一開始大家都唔係好知呢d係咩,但好多前輩話呢樣野先係發燒,係高保真,係神器,係好野。於是,好自然,追求一步到位既你,就會咁樣去馬啦,不過其實究竟呢d發燒高保真,係咪岩自己呢?好簡單,我唔bass得,你俾d 低潛到好盡打晒心口,就算你三頻平衡,我都無福消受,例如又有d人覺得d高頻要夠尖,夠刺,先至有金屬感,夠刺激,夠好夠真,有人就頂唔到,聽親都耳仔痛。真其實唔一定係好,其實就係咁簡單,更唔好講其實所謂真本來就唔係真係咁真,咁簡單。而一個好字,一個頂字,就更加令好多師兄行左好多冤枉路,好似頭先既例子,呢個bass既表現絕對係一個頂,但對我黎講就唔多好,bass head就梗係話好啦。

又有人話,呢d好其實有客觀既,係呀,正如男神女神都有d客觀既野,但你唔會見到個個人都係揀同一個,好簡單,d客觀野你未必樣樣都會在意,但有d野你就可能在意到死,例如有d人要男神一定要1.9m,你差1cm都好,其他野爆燈都無用,呢樣野其他人可能會覺得無聊,同你講佢樣樣滿分wor,你只會回佢一句「但係佢唔夠高wor」,其實有時就係咁簡單,興趣既野就更加係咁啦。

呢篇文小弟希望可以博君一笑之外,更希望大家有咩意見同睇法,可以分享下,無論你覺得我講得岩聽,或者你覺得「你只係吃不倒的葡萄是酸的而已」(我會答你︰只係因為我唔鍾意太甜既野者),或者任何意見,都歡迎來吹下架。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
黑翼菜鳥 + 2 絕對認同

查看全部評分

新仔玩家

除左追求即食,仲要有認同感~驚比人笑唔識“玩“ 係“木耳“
講到底headfi 都係興趣既一種 豐儉由人 ~

雖然“一步到位“ 係洗少好多錢 但唔係人人afford到之餘,亦少左好多機會去“理解“ 依一門興趣

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
hiyori + 9

查看全部評分

鉑金玩家

有能力一步到頂添置器材

不代表其配搭器材的能力同時一步到頂

下場往往是落得系統空有無敵音效,但自己聽來卻不什滿意

這時候就要看物主的心態和機緣了

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
hiyori + 9 用家心得

查看全部評分

HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

人心不足蛇吞象....
說到底...也是錢作怪... (都係俾我既藉口來)
猶記當初第一對耳機...當時未有追求...
只係跟機耳機...聽到音樂已經很開心...
到算係正式踏入....第一對已經係CKS90...
當時係咁上網爬文...買完返來又爬....
.發現自己個對網上評測呢個價位唔算好....又心郁郁想轉了...
想試下動鐵...儲錢就買左對FINAL AUDIO heaven iv
其實我一路都剩係睇網上評...自己跟本冇咩試過其他同價位就買左
到而家...覺得不足夠..又想追求cm 了...
因為睇得太多師兄d毒文....中左d心癮...睇來好快又上4千幾蚊既cm
中路既二千幾三千幾535r w4r...根本都未試過...就一味跳跳跳跳....
雖然睇返覺得自己...係咪應該好似樓主文章咁一步一步來...
享受中間既過程...睇完之後其實都發現自己幾想行埋中間段路...
但無奈...不想再浪費金錢於中間的過程....一步到位享受算....
抱著遲早都要買的心態...唉....隨緣啦...雖然未到師兄所講...fitear 之類境界...
但睇怕我都停留係呢個我自己既終點算...4千幾玩對耳機已經好好....
到時要換都係咁上下價錢算了...
不過可能唔追呢樣又跑左去追鏡頭同hifi

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12

查看全部評分

Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

因為自已走過太多冤枉路,所以有經濟能力的朋友問親我都係叫佢直上custom,升級樂趣可能享受不到,亦都唔係話custom就一定驘晒,但起碼JH13/ES5/UERM等以我玩咁多耳塞(包括universal) 來說,都算相當平衡而有質素的作品,個別朋友真的很喜歡Bass我才會建議最貴的JH16 / UE18. 坦白講我沒有試過世上所有耳塞,但我推薦的custom都是親自跟其他universal和不同的source和耳擴配搭過而個人覺得較好的東西。 雖不敢說一步衝頂就一定是他最喜歡的東西,但以小弟玩耳塞耳擴的經驗,推這些雖不中亦不遠矣。而我所謂的頂是跟價錢無關的,唔係的話應該個個去買Final Audio啦。

而且耳機呢D野真係會浪費,喇叭正常人都係一對換一對,但耳機由於佔空間少所以買完一對又一對又唔捨得放實在是很常見,而現在大部份時間聽的都是喇叭的時候,回想起來那堆耳塞的確是挺浪費的,畢竟只有一對耳,所以才有所謂的一步到位之說。其實一步到位只係咁講而已,我同朋友都話,無人阻止佢上左custom再去聽番其他universal, 更無人阻止佢認為某對 universal 更好。所謂叫人一步到位,只是以我顯淺的經驗推薦一些個人認為最好的耳塞或耳機,僅此而已。

評分

參與人數 1威望 +21 金錢 +21 收起 理由
hiyori + 21 + 21 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

googleli 發表於 2013-6-5 23:56
因為自已走過太多冤枉路,所以有經濟能力的朋友問親我都係叫佢直上custom,升級樂趣可能享受不到,亦都唔係 ...

googleli兄的經驗很有參考價值,相信係好多發燒過,行過多冤枉路既玩家既心聲
我因為行過冤枉路,所以希望分享自己經驗,推薦自己體驗過既好,等佢地可以避開d容易唔少心浪費左錢既位,我覺得係好有意思,亦係好保貴同好有價值既分享,各位師兄將呢d概念分享出來,可以幫到好多玩家做少好多功課同實驗,係好有價值。所以我好希望大家可以分享多d經驗,咁可以睇到唔同玩家對好既追求,幫助自己思考自己條路。

小弟如果表達得唔好,希望各位師兄唔好見怪

其實小弟一路都唔係想叫人唔去追求同分享「頂」、「一步到位」同「好」呢d諗法,我覺得呢d經驗係好有意義同討論價值。
我只係擔心有一d開始接觸呢門興趣既朋友,有時會好易將人地既「好」,當左自己既追求。我一開始玩都有經過呢個階段,後來慢慢先搵到自己條路,我覺得玩左一段時間,自己對點為之好,一定已經有一套想法,亦都會搵到自己個頂,呢個時候,例如我自己都會希望,自己如果一開始就知道呢d,咁就唔洗行冤枉路同節省好多錢。

所以我寫呢個帖,主要都係俾開始玩耳機或者玩左一輪耳機但係有d迷失既朋友睇,試下俾多個角度佢地去思考下,會唔會自己其實一直都唔太了解自己既追求,只係單純咁跟隨前人既成功之道。

正如johnmo兄講,好多時我們學習成功人事,學到個型唔難,但了解其中奧秘就唔易了。

其實小弟最終都係各位師兄可以分享多d奧秘,咁就好好啦
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

人外有人,天外有天,没有最好,只有更好!
何謂頂?
唔計口味,今日之頂唔等於明日之頂。
亦無需刻意一步步黎,求"玩野".
一切視乎自己對耳聽得出幾多,聽得出就上。

我曾經以為已上到很高,但而加回頭看,原來仲係入門。 我唔知往後回看現在係咩级數。

功力要自己累績,睇人意見只可參考,不能盡信。

講回實例可以分享下自己意見。

我絕對唔建議新手直上cm !
首先cm demo同實物已經唔同聲,唔一定會好左!以bass為例,demo 個bass啱聽,但fit左後可能會強左,強到over左都有機?
其次,好多新手其實自己要乜都未知,上左cm先發現唔啱,到時仲side錢。 就算ok聲,你都唔知咩係頂。 cm 二手要放難過乜!
除非自己好淸楚自己要乜同点玩先好搞cm.

有一次有位師兄自稱新手,用sony player直推stage 4 . 試左我套器材推er4b 後問我隻4b幾錢同換左咩線,点解會好聽咁多? 我話佢知只係千七蚊原裝四仔!
Stage 4 夠頂级未?唔係stage 4唔好,亦非4b無敵,固中原因值得深思。
果位師兄如果見到請勿見怪。

新手最好玩下二手,頂唔頂唔緊要,二手黎二手去,了解多D。

評分

參與人數 2威望 +31 金錢 +21 收起 理由
WE300B + 10

查看全部評分

天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

玩喇叭都有分 HI-FI(音效)派 和 音樂派,一派追求音場定位,高低延伸,另一派講究自然流暢,聲音感染力,

其實耳機都差唔多,大家聽取其它人既產品推介和分享時最好自已消化一下,知道自已要乜,行少D冤枉路。

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
hiyori + 9 + 9

查看全部評分

CD: CEC TL51X
DAC: CEC DX71MKII
AV合拼: Onkyo 808
合拼: Electro ECI 5
前置: ProAc TA
中置: ProAc SC
後置: KEF蛋仔
十仔: SPL 1000 utra

銀級玩家

即係咁,你冇可能同個小朋友講「讀小學中學係冤枉路、吾值得,一讀就直接讀大學」掛,正常都係學識左小學d野再上中學,識左中學d野再上大學,學吾識咪留班再讀law,比你咩都冇讀過直入大學你都學吾識佢d野la。
迴避冤枉路可能係響呢d位吾好識左小學d野又再讀一次小學,或者簡間好d既小學黎讀
我有時都拎番對215出黎聽下複習下,諗下點解d人會咁評價呢隻耳機?佢又同我家陣d 一、二千蚊耳機分別響邊度?

小弟我響耳機方面,仲讀緊小學,甚至留緊班,留左響 hiyori師兄所講既「唔係好知呢d係咩」、「唔太了解自己既追求」果度

評分

參與人數 1威望 +21 金錢 +21 收起 理由

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

CUSTOM太麻煩了, 要搞甘多野 ... 吾fit位又要重做, 真係無甘得閒

又吾係靠cm搵食, 蒜吧啦

而家一副ie800好滿意