設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Post76上水粉嶺C-Hing群組

關閉 [複製鏈接]

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
(17/5/2013) post76上水粉嶺c-hing群組已經開左WHATAPP GROUP, 加上我已經有6位c-hing呢, 如果你又係住上水粉嶺又玩音響既話, pm我電話加入來吧, 短短幾日時間我地已經約到一個住上水既c-hing度家訪, 試下佢對KEF LS50點樣夾千幾蚊內地胆機而又玩得好聲, 唔使走到出對面海咁遠又試到D好野真係一件好開心既事呢

(15/5/2013 更新) 改名為 "post76上水粉嶺c-hing群組", 見咁多c-hing支持呢個post, 直情改帖名, 方便上水粉嶺既C-HING一齊交流交流, 我已經喺WHAPAPP開左群組方便通訊, 上水粉嶺既C-HING有意就PM電話比我ADD你啦, 大家住得近, 家訪方便D, 交流多, 對音響既LEVEL都升快D

(14/5/2013 更新) 因為上網見到對ELAC FS247太平, 已換了, 對LS50連SOUND MECHANICS $8000待放中, 歡迎有意C-HING PM本人來上水試聽或交收

(4/5/2013)上個月買左對LS50黎聽歌, 唔係話唔好聲, 但硬係覺得怪怪地, 個低音係幾勁, 吓吓打心口, 但唔知係咪低音太好既關係, 攪到聽落中音同高音好似唔夠聲好薄咁, 同唔知係咪因為書枱喇吧既關係, 聽落硬係唔夠開摥, 跟手上網睇到有對座地喇叭Sonus Faber Toy tower好似幾好咁, 唔知各位C-HING覺得LS50Sonus Faber Toy tower呢個決定好唔好呢? 有無人幫到我? 救高手指敎指敎~

好似一個月都未夠, 屋企有新老婆, 呢對野要賣了, 放住自己舖頭先

好似一個月都未夠, 屋企有新老婆, 呢對野要賣了, 放住自己舖頭先

一買返黎既時候無位放, 求其放住先

一買返黎既時候無位放, 求其放住先

audiolab 8000p

audiolab 8000p

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
5張叔 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

專業玩家

之前都係咁諗, 所以即時落返腳架, AMP用部二手MELODY H34黎推, 呢兩個動作做左之後係好左, 但都係覺得高音中音唔夠厚, 所以好想知換左Sonus Faber Toy tower之後會唔會有改善~

專業玩家

nigo1517 發表於 2013-5-4 17:55
因為佢個價錢有太多比佢更好

請問二手一萬蚊到既座地喇叭有咩好介紹呀C-HING

專業玩家

holliswhy 發表於 2013-5-4 18:20
Hi Ching, how long have you run in the LS50? I recall it needed 100 hours before the mid range opene ...

我中文差, 係咪即係話如果我想聽中高音好聲D, 返而唔好買座地呀? 同係咪真係有C-HING聽LS50 一百或者幾百個鐘後, 真係有好大出入架, 我都係完全咩都唔識的

專業玩家

StoneAge 發表於 2013-5-4 18:51
一萬蚊度
不如ching俾多少少試只法國佬 JMR EUTERPE 喇叭
而家旺角中僑19/F舊代理做清貨大減價{: ...

有無聽過? 好唔好得過我依家對LS50?

專業玩家

patkwok 發表於 2013-5-4 19:32
樓主,你個source係咩source?

電腦ITUNES, 自己喺ITUNES轉既AIFF檔, AIRPLAY去marantz CR603, 再落胆機度...

專業玩家

holliswhy 發表於 2013-5-4 19:51
Hi there

Yes. If you want better Mids, stick with bookshelves. 100%

明白, THX C-HING既提點

不過又有多左樣野想問了, 為何書架喇叭既"中音"會好過座地喇叭既中音架呢?

專業玩家

唔該晒各位C-HING既提點, 小弟就唔諗喇叭住, 先喺D唔使點用錢既地方着手試下先, 唔該晒各位既寶貴意見

專業玩家

我用緊的, 但返而覺得, 就咁放喺一張無野放既枱面上就好靚, 一放上腳架就一D都唔靚, 同好後悔買錯野, 早知網上D人話落腳架先好聲, 直情買座地好過, 大家用既位都係差唔多

專業玩家

sealteam4 發表於 2013-5-5 10:10
我覺得你的問題是低音蒙中高音唔夠清
本質上是訊源有問題,你換咩喇叭都唔會有質量上提升
除了加強升級訊源 ...

比C-HING睇穿左, 我堅用緊D CHEAP CHEAP線材呢