設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] WB不準之迷思

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

響之前色域o既討論, 見小瑟大王對於WB都好似有D疑問, 所以借個機會開個topic大家討論吓WB~

之前陸師兄都提過一般用AWB都會好準, 但係小瑟大王就舉左個唔準o既例子出黎~
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... page%3D1&page=5

錦究竟係大王部相機差, 定係陸師兄部機太勁呢~

首先我地要了解吓AWB o既工作原理, AWB就係部相機將偏左色o既白變番純白, 部相機係會用5500K日光o既白黎做標準~
當你響燈膽光約2000K下影一個白色, 個白色係會偏黃, 相機個AWB就會加番3500K比佢, 將佢變番5500K, 哩個就係AWB個運作~

錦既然AWB會補正, 點解大王影小王子張相又偏哂黃呢, 唔通大王入左部水貨5D3.......

實情係每部相機個AWB都會有個工作範圍, 佢只會對一個範圍裡面o既色溫進行修正, 我暫且當佢個範圍係4000-7000K, 啫係話當你響燈膽光下2000K影張相, 部機係handle唔到, 佢會當佢係4000K, 4000K加番1500K就變5500K, 部機就以為係正常喇, 實情個環境係2000K, 加番1500K都只有3500K, 所以張相出黎都仲係偏黃喇~

錦陸師兄又話好準喎, 佢又啱喎, 一般情況下真係好準嫁, 一般情況下啫係日光5500K左右, 佢都唔超過相機能夠修正o既範圍, 錦咪好準囉~

所以多數室內色溫低果陣, 個AWB係甩得最勁, 就算頂級機都一樣死就係錦解, 因為根本就超出左個補正範圍~

評分

參與人數 7威望 +170 金錢 +90 收起 理由
bigair + 10 精彩Report
雷因 + 10 + 50 精彩Report
horace_tsang + 10 + 10
小瑟 + 100
wil-wil + 20 + 20 用家心得
benjamin + 10 用家心得
ykluk + 10 + 10 絕!

查看全部評分

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁偏王的話 唔用awb 要加多少級先唔黃呢
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

AWB準唔準, 其實要睇係咩機, 甚至係咩環境.
首先係機身, 測光系統的程式係會有好大影響的, 就講N記, D7000之前講真真係不敢恭維, 我用D60, D90時一年都用唔到幾次AWB...
到D600後, 基本上係AWB的(有時好太陽時, 都係用返太陽好D, 但手入K數的次數大大減少了)
以前大慨係某D環鏡, 如茶樓呢D, 都知D60/D90的AWB會賴野, 所以SET好K數就好, 尤其係酒樓呢D, SET一次影一張, 兩野就可以SET好.
其他牌子我唔熟了, 但偶爾玩過PENTAX(好舊款的如K20D和 K200)同CANON(40D, 50D, 7D), 兩者都好過N記, 而P記的K200 (CCD) 真係唔錯的~

AWB好, 無疑係畀我地更快的反應力, 但又唔算好必然, 可能係自己的要求中, AWB重唔算排得好高位.
(一黎色溫可以執啦).
等運到

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

thanks!

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ming 發表於 2012-12-19 17:37
咁偏王的話 唔用awb 要加多少級先唔黃呢

偏黃都睇吓係偏成點喎~

星級玩家

WB;我一直最搞不清楚一樣野...
之前用500DAWB, 都覺得一般.調來調去調唔到想要的色,
到5D3, 先用AWB 較多.

到最後結論係, fk it.  係ps 整仲好. (前提 snap shot)
除非認真mode, 要用上ND filter, 唔係AWB 長用.

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2012-12-19 18:16
偏黃都睇吓係偏成點喎~

好似大王個張咁呢
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

行動組特工

mike384 發表於 2012-12-19 17:58
AWB準唔準, 其實要睇係咩機, 甚至係咩環境.
首先係機身, 測光系統的程式係會有好大影響的, 就講N記, D7000 ...

Mike兄都講得啱,唔同機種當然有高低之分,AWB都只不過係一個方便o既做法~

有d情況係唔容許你張張校WB, 你都要局住用~

我只係想帶出有d情況,你信佢就一定死~

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
Zack_A + 5 用家心得

查看全部評分

1萬

黑鑽玩家

試咗 起碼加3級先唔會黃

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

NEL哥你開個POST嚟張小弟同大王放上張枱面嚟比你解剖, 你對大家真係好有貢獻呢~~!!!! {:9_422:}