設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: MDLP

[HDMI線] Monster M3000 HDMI

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2021-2-14 18:06
我會試埋monster光纤AVM上TV

好吖,師兄堅有鍾意ab 比較的心,對我呢d初入坑真係好有參考性,開初仲以為師兄駁落projector 無得參考,聽到真開心,等師兄詳細包膠。

白鑽玩家

Hehatau 發表於 2021-2-14 18:27
好吖,師兄堅有鍾意ab 比較的心,對我呢d初入坑真係好有參考性,開初仲以為師兄駁落projector 無得參考, ...

啱啱開埋條3米光纤
由於得3米
真係上唔到投影機
但上我部1080p老爺電視又無乜參考性

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
BillyHui@FB + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2021-2-14 20:22
啱啱開埋條3米光纤
由於得3米
真係上唔到投影機

Hahaha,估唔到師兄同我一樣部電視都仲係1080p;其實我都有諗過keep住部電視黎玩投影,所以都要做下長嘅光纖hdmi線功課。

白鑽玩家

Hehatau 發表於 2021-2-15 12:50
Hahaha,估唔到師兄同我一樣部電視都仲係1080p;其實我都有諗過keep住部電視黎玩投影,所以都要 ...

兩米銅及三米光纤
比較純粹行audio
個分別好誇張
完全唔同風格
銅版比較細緻空間感大
樂器一件一件好清晰
聽音樂啲低音彈下彈下好過癮
估唔到幾百蚊貨仔
會有啲咁嘅高級元素提供
而光纖版一插咗落去
力拔山兮畀佢嚇咗一跳
質感強件頭十足
而且無乜光纖數碼味

以我嘅組合同追求睇演唱會嗰種感覺
怪獸銅版會較為適合我自己
如果睇戲多而屋企套組合
想追求重型少少嘅音效提升
我都建議考慮用怪獸光纖

評分

參與人數 6威望 +110 金錢 +110 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10 多謝資訊
koo9726 + 50 + 50
usopp + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得
kkpysl + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
Hehatau + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
BillyHui@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

請問邊度可以買到吖?1.5m

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2021-2-19 13:18
兩米銅及三米光纤
比較純粹行audio
個分別好誇張

剛用了銅與光纖比較,銅線在畫面上=色濃少少,聲低=偏厚,可能呢D叫做層次!
光纖在畫面上=邊利/畫面偏光,聲低=只可用驚嚇形容(個人都嘩左一聲)
因為我偏向睇戲方面,所以改變之前用法,銅用在畫面,光纖用在音效上。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
MDLP + 50 + 50
Tiramisub2046 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

小劇院⎜BenQ W5700 | LG65 C1 OLED | Lightspeed X MK2| HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150 SS150 MP950 X12

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

fai514 發表於 2021-2-20 12:30
請問邊度可以買到吖?1.5m

https://www.amazon.com/-/zh_TW/g ... UW1SREVVT&psc=1

美國,  我剛剛買左二條,免運費,直送香港