設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] Soundbar之選擇經歷(JBL BAR 9.1 vs 三星Q950T)

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
同大家分享下買soundbar的經歷,唔同地方比較,我試過JBL 9.1同三星950T,做左以下比較,不過都自我感覺良好既飛機文,唔啱聽笑下就算,

先講設定,
JBL BAR 9.1         有自動定位設定
三星Q950T           沒有自動定位設定
其實兩者setup都簡單,不過一個有自動setup一個冇,個人認為呢個功能對soundbar用家其實有用既,因為唔喺每個人都識得去調教

超低音,
JBL BAR 9.1         10寸無線超低音
三星Q950T           8寸無線超低音 
超低音就一個十吋一個八吋,量感冇得比,唔知喺咪真喺一寸長一寸強呢,正所謂燈尾都見唔到

喇叭結構
JBL BAR 9.1          5.1.4聲道
三星Q950T            9.1.4聲道
三星Q950T喺由20個單元組成,JBL BAR 9.1由13個單元組成,多就一定好?睇埋落去先啦,而Surround喇叭就假無線對真無線,點解咁講呢?因為三星Q950T個Surround喇叭喺要連線去個無線接收器,要搵個位收埋同埋要插電,即喺點都有條線,只不過條線唔駛走咁遠咁解,如果SOFA附近連插電位都冇就唔駛諗,當然有拖版可以解決,但喺咁樣就冇左方便既原意,JBL BAR 9.1唔駛駁線呢樣超方便,冇電攞番去主機叉或者用usb線充電都得,同埋冇線限制,真正做到放邊都得   

聲音效果  
用Dolby Atmos試碟試左幾段,無論包圍感,定位,細緻度都喺JBL BAR 9.1更優勝,唔知喺咪唔同廠調聲有關,因為有師兄提過Q950T喺Samsung自己調校的,並不是由Harman Kardon調聲,同埋JBL 9.1有個最大好處就喺成條野擺晒前面,唔拆surround出黎都可以感受到天花效果, 當然屋企如果擺位冇限制音效會更好啦,聽歌方面,我終於明白到國仁話JBL BAR 9.1聽歌都好聲既效果喺點解,Q950T就唔好要求咁高喇

外觀
兩條Soundbar都有一定重量,但Q950T喺由網面設計,好唔好唔知,但一定痴塵D同埋有寵物都喺大忌,JBL 就冇呢個問題

綜合以上,JBL BAR 9.1相對簡單易用接駁冇難度,同埋現時價錢較平,亦支援Airplay 2同Chromecast串流播放,最適合對聲音有要求嘅人,三星Q950T既優勝喺subwoofer比較細隻,同埋HDMI有兩組輸入,同埋支援自家APPS

最後 , 想問下用緊既用家Q950T Support Dolby Vision嗎?因為連官網都冇寫,不過三星電視好似又唔支援...

評分

參與人數 14威望 +260 金錢 +250 熱話 +100 收起 理由
proteus + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
EricHo@G + 10 + 10
malingshe + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
HenryLAM@G + 10 + 10 超正, 一定要加分
Wilsonbird0328 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
digiman + 20 + 20
cchhll01 + 10 報告非常詳盡,用家心得
影音小編輯 + 100 + 100 + 100
Pan79 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
starbear + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
terry1407 + 10 + 10 超正, 一定要加分
matt88p + 20 + 20 超正, 一定要加分
beginners + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
edlsang + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

星級玩家

正啊,我都諗緊邊支,而家有眉目喇

鉑金玩家

hdmi 一個入少咗啲...

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都糾結緊,JBL 9.1同SONY ST5000,因為想夾番部SONY電視 X9500H,但ST5000已經出左3年,又無後置,又怕佢出新款,點好呢...

鑽石玩家

JBL

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

樓主呢個帖勁有參考價值
一份糧,一半係出俾老婆,另一半出左俾個家…庭影院
所以話,男人鍾意AV,一定顧家

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

聲音係好,但之前有師兄遇到連接問題,攪左好耐都解決唔到,留意返

星級玩家

arc dd+未能decode atmos,android tv睇netflix及完美主义者要留意。

另外jbl冇乜嘢可以設定,不過就真係夠簡潔,我挂喺电视下面!

鉑金玩家

我用緊 ST5000, 但有個單元拆拆地過咗保有啲想換新。
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

星級玩家

fkylai 發表於 2020-7-31 08:12
arc dd+未能decode atmos,android tv睇netflix及完美主义者要留意。

另外jbl冇乜嘢可以設定,不過就真係 ...

師兄係唔係你意思,如果用碟機就冇問題,電視直出Netflix就都係做唔到dolby atmos?