設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 入門玩 CAS, Audirvana Plus vs Roon 如果聽 TIDAL MQA 邊個好?

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近開始用NOTEBOOK聽歌, 加入了TIDAL HI-FI訂閱, 知道 TIDAL有MQA串流, 希望可以用電腦或DAC解碼到 MQA的音樂, 知道市場上有 Audirvana及Roon二個軟件, 低 Roon好像成本較高。 有沒有人能比較Audirvana,Roon或其他播放器的音質? Audirvana除了聽串流之外, 還可以聽我自己購買的Hi-Res FLAC嗎??如果用 USB連接其他解碼前級, 又有什麼好選擇推介呢?? 想入門性價比, 萬元以下可以又有什麼會比較好呢??? 請大家指教一下

謝謝!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

C-HING,  

以下分享一下我個人體驗,希望幫到你做選擇

我之前係用 i Mac + Audirvana Plus + 解碼聽歌,感覺比用 iTunes 已經好很多!
但當我開始聽一些 Hi Res files 時候,覺得現有系統唔夠暢順甚至聽大動態嘅歌
會有拆聲,開頭以為係條USB 線出問題而換了一條,但情况依然無改善。

偶然睇到 YouTube 介紹 Roon 而且有免費試玩所以就安裝係部 i Mac 到玩,
一試就返唔到轉頭,首先之前有嘅拆聲無咗,同一套系統聲音表現都有提升
操控的軟件非常流暢 (當然要視乎部電腦同部手机或者 ipad 效能有關係)

我係買1年的license , 但而家後悔無買终身 license 尤其係加咗价之後

Audirvana 有30天試用而Roon有 14天,你不防兩個都試吓再做决定。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tommy1976 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
unclewill + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

TV  - SONY 65A9F
BD  - PIONEER LX500
APPLE TV 4K
AV AMP  - YAMAHA RX-A3080
2CH - KRELL S300i
SPK - PROAC D2R
SUB - REL T/7i

銀級玩家

謝謝師兄的寶貴意見呀. 在網上好難找到二者的比較, 而且對電腦的認知不多, 所以想試一個先的。

星級玩家

影音諸事喱

76-FC 黑鑽石勲章

borisli 發表於 2020-4-15 12:27
C-HING,  

以下分享一下我個人體驗,希望幫到你做選擇

我當年最初都係唔捨得, 只subscribe左一年, 用過之後極之滿意, 覺得只用1年非常笨實, 之後補回lifetime license, ROON酌情扣減我第一年部份已付費, 雖然都貴咗, 但都平過現在已加價的費用。

星級玩家

用開Audirvana,只比較過3千幾蚊的Amarra room acoustic 版,無比較過Roon。而家齋用Audirvana in MacBook Pro SSD 分析力強於2 萬CD機。不過部DAC同其它線材及配件都差不多2皮。

鉑金玩家

我之前試用Roon play過一些DSD file, 無乜問題. 之前無用Roon轉玩Audirvana, play DSD有部份有古怪雜聲

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果做Transport, NUC/fanless NAS之類會比macbook/notebook好聲!

銀級玩家

之前有試過audirvana, amarra, roon, 全部裝係mac book pro直接去DAC
感覺roon係比較鬆容一些, 但又唔覺好大分別, 所以亦都無打算購買, 尤其roon既價錢相對高一截

後來試玩roon end point, 用iMAC做core, mac book pro做end point, 感覺有不少提升 (層次感, 定位)
正當心思思想買roon, 但又唔捨得買斷, 或者俾年費既時候, 居然發現, Audirvana原來都可以玩end point,
亦發現Audirvana出咗3.5之後, 普遍意見都唔錯, 膽粗粗就幫襯咗Audirvana, 再買咗隻rasperry pi4來做endpoint

而家十分滿意呢個組合audirvana + rp4, 但佢對於曲目既介面處理始終冇roon咁好

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

oldj 發表於 2020-11-20 15:40
之前有試過audirvana, amarra, roon, 全部裝係mac book pro直接去DAC
感覺roon係比較鬆容一些, 但又唔覺好 ...

我而家只係用window desktop 裝jriver 經usb 直接去dac,請問師兄如果我有部macbook pro (2013),用Audirvana 是否經upnp/dlna 用network send file 去raspberry pi4 然後pi4 用usb 去dac?

銀級玩家

你可以windows或macbook安裝audirvana, 係rasperry pi裝volumio
兩邊都上到網後,audirvana個output會見到volumio