設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 遲來的用家體驗~Cary Audio DMS 500

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
由於疫情關係,多了時間係屋企聽歌仔,加上見到Cary Audio DMS500二手價錢幾吸引,於是早排入了部返嚟玩吓,確係幾滿意Cary嘅表現,想係度同大家分享吓使用感受,只在分享,不喜勿打頭!

先嚟想講吓Cary App嘅界面,非常簡單易用,但實在太簡單了,同埋係App上用Tidal選歌,比較難搵到心水專輯,所以都係用返Roon算了。

再嚟講吓操作及設定,基本上完成初步設定,其餘功能大都可從App或用roon來操作,所以搖控可以收埋了。有點值得留意嘅係,Cary嘅音量控制,由於沒有bypass,所以要留意本身volume 最大值是+8db,說明書亦健議先從+8db開始,再從自己喜好調節,呢度比較麻煩同要花點時間。以我的器材為例,從8db開始聽,會發現音量同件頭過大,於是將音量減至0db再試,音量變得較為正常,但某啲歌曲件頭仍相對較大,再試從0db開始減3-6db去試,但動態就減弱了,幸好小弟的前級有3段Gain調校,將前級調到12db,Cary由0db再加加減減去試,發現調到0db至+3d整體出來較為正常合理,亦最為自己喜愛。不知其它Cary用家會否同樣有呢個情況呢,大家可以交流吓。

接下來再講講個人嘅聽感及心得,軟件以Tidal及Nas內啲file為主,再用roon嚟操作及處理訊源,自己幾滿意Cary嘅調聲,幾平均及耐聽,唔會太着重高分析力但又唔覺有所欠決,遇到質素差嘅錄音都會表現得較為順耳,聽唔到所謂嘅數碼味,當遇到質素好嘅錄音時,出來嘅表現更令我覺得似聽緊高級CD player,當中以聽Tidal嘅MQA檔最為有驚喜!由於用Roon,所以升頻方面嘅工作都交由Roon去處理,個人感覺一般16/44檔升到24/88-24/172最為順耳,升得太高反而會有點假。置於升DSD就真係唔係首首歌都合適,不過有個有趣嘅經驗,以玉置浩二嘅酒紅色的心,由本身16/44 rip檔升DSD同直接由hifitracks買返嚟嘅DSD檔比較,發現兩者分別非常接近。

最後,CAS跟傳統高質CD player比較當然仍有些距離,但在便利度及easy listening方面又確實有一定嘅優勢,加上Cary播放Tidal嘅表現,特別係MQA檔上確係令我有點喜出望外! 歡迎Cary嘅用家及其它玩CAS嘅師兄一齊嚟研究及交流吓心得!

評分

參與人數 5威望 +280 金錢 +280 熱話 +100 收起 理由
ocicattt + 10 + 10 超正, 一定要加分
小瑟 + 200 + 200 + 100 報告非常詳盡,用家心得
chhanthony + 50 + 50
hiukong + 10 + 10 報告非常詳盡
cheung123 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

我都買左部陳例品~500~ 真心正~ 聽TIDAL

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fatboy88 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

一斤花生@G 發表於 2020-3-24 00:49
我都買左部陳例品~500~ 真心正~ 聽TIDAL

試用自己嘅file同tidal比較,真係非常接近,互有高低。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

遲咗一步

評分

fatboy88 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

莫非Anthony兄都對DMS500有興趣

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
chhanthony + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

fatboy88 發表於 2020-3-24 15:34
莫非Anthony兄都對DMS500有興趣

500  3.jpg   正~

評分

fatboy88 + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

一斤花生@G 發表於 2020-3-31 13:17
正~

換咗4隻腳,效果正面。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

比LIKE!!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

最近試了由Qnap NAS直接用Lan線去DMS500,寧靜度/音場/結像/分離度都有提升!

銀級玩家

fatboy88 發表於 2020-4-6 11:13
最近試了由Qnap NAS直接用Lan線去DMS500,寧靜度/音場/結像/分離度都有提升!

一年前賣走咗部ensamble dirondo 換咗部dms-600 用咗一年絕對冇後悔!

評分

fatboy88 + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分