設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 開心開箱 Luxman L507uxII

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

本來都無乜值得出post,但因為喜出望外,好開心滿意,好想分享下!
近幾個月上黎發問左幾次,終于入左呢部,網上其實一般都無乜人鐘意佢,話佢好干好硬,但自已又好鐘意佢既外形,上星期的起心干去試,點知中左!
其實一路都幾忐忑,花咁多錢,唔知放到屋企套機會有幾大改善(之前覺得我套機低音唔係好出,小小散,中高小小過強太埋身)

PS:以下聽感完全係對比我舊機(加上新機係舊機既一陪價錢),我無乜聽過好多機,可能我真係無乜聽過好機!!

開機聽左幾個鐘,唔敢相信竟然咁正,第一耳係底頻完全收好晒,有晒線條,好有層次,好彈,好平衡,全新機下高頻好幼滑,完全無晒壓埋身既刺耳感.
再聽落去發覺每首歌既感情都好左,好有Feel,我不停提自已唔好因為新玩具而有錯覺,

聽真原來係來自每粒音既質感好左非常多,不論樂器,人聲個質感好好,好真實,細節多左好多,感受到每一句輕重,換氣,好似歌手企係我面前唱咁!
之前一直唔滿意既木結他聲,竟然會完全變得好真實,真心估唔到會有咁大改善
非常夾我對喇叭,簡直餵我對喇叭食大力菜咁,估唔到我之前全部不滿都完全改善晒再加分(可能只係咁橋夾我既喇叭同我口味)!
好期待煲好左既較果
另外佢既Volume做得好好,每一格可以好精細咁校,重點係幾個唔同音壓都一樣好聽,唔會細小小聲就無晒動態!

結論係我大鄉里出城,買得太遲,亦係我(音響上)唯一覺得值得花既錢,唔好意思癈話太多!

評分

參與人數 18威望 +300 金錢 +290 收起 理由
mcball + 10 + 10
kl122002 + 80 + 80 恭喜Ching!
ray + 10 + 10 超正, 一定要加分!
leo25 + 50 + 50
黑翼菜鳥 + 10 + 10 恭喜Ching!
5張叔 + 10 + 10 恭喜Ching!
scheuk + 10 + 10 恭喜Ching!
radhk + 10 + 10 恭喜Ching!
qk8082900 + 10
where1472003 + 10 + 10 恭喜Ching!
LYNGDORF + 10 + 10
diyman + 10 + 10 恭喜Ching!
MansonChau1@G + 10 + 10
iwcpaul + 10 + 10 恭喜Ching!
pinkspider + 20 + 20
hero + 10 + 10 俾個Like你啦
waihunglee + 10 + 10 恭喜Ching! Good amp!
niroLee + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

太好哪!  唔需為電源線配機而操心,即時可安心,靜静欣賞音樂,正!

現推甚麼喇叭?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

niroLee 發表於 2019-7-7 16:53
太好哪!  唔需為電源線配機而操心,即時可安心,靜静欣賞音樂,正!

現推甚麼喇叭? ...

只係入門Elac bs 244.3

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

keltonfan 發表於 2019-7-7 16:59
只係入門Elac bs 244.3

Amp 低音有質量,中高音甜美, 這配搭不錯, 雖然是書架, 但個低音速度夠快,高音夠通爽及空氣感係佢嘅強項。

鉑金玩家

恭喜恭喜,部機手工好好。

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

恭喜師兄, Luxman 絶對好機一部,羨慕中
HDBB

鑽石玩家

elac 2字頭鋁帶高音巢皮中低都唔算入門了,這牌子幾好相與,配這amp如要求唔高已好夠聽。??

鉑金玩家

我都想聽下有冇家訪

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

有家訪可唔可以預我一份?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

koalaau 發表於 2019-7-8 00:51
elac 2字頭鋁帶高音巢皮中低都唔算入門了,這牌子幾好相與,配這amp如要求唔高已好夠聽。?? ...

多謝師兄提點,對我黎講真心滿足,可静落嚟享受下