設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[線材] 5萬蚊,可以退燒了... lalala

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位post76網友,好耐無見了!我估有啲朋友都知我之前燒耳機燒得好顛:Wadax MiZik 解碼連前級,Analog Domain ISIS合併,Vertere Pulse HB 耳機線和 Focal Utopia 耳機。

不過小弟還是不甘心,岀手購入第二代Horning Hybrid Aristoteles 號角喇叭,非常好聲而價錢合理!對呢對喇叭,我一啲投訴都無,但係玩了半年,小弟還是要面對空間太小的事實...... 所以又重返耳機界了......

小弟只留下MiZik解碼,而耳機則直上Abyss ab-1266,呢個組合非常中性,活生感很好,音質分析力和音色分析力也非常好和高!音樂自然流暢!但有一個非常令我不快的地方,小弟個頭太細...... 所以耳機很容易晃來晃去,還有小弟的空間不夠安靜所以不能享受1266的最高音質!

而小弟而加對現在呢個組合非常滿意,就係:64 Audio tia Fourte加上......... Ocellia Reference OCC sliver耳機線!!!!!!64 Audio tia Fourte 的威力人所皆知,分析力,音色,音質和音量,我會話佢係一對小小的Cessaro Horn Acoustic,非常岀色,係我暫時聽過最優秀的入耳耳機!另我有朋友都知道我之前用的耳機線是Vertere Pulse HB 耳機線,質素也是非常高!但Ocellia Reference OCC sliver耳機線點解會出現係我屋企?全因為一次小弟在尋找地盒時發現這個品牌。

由於此地盒質素非常高,有興趣另岀Post俾大家知!所以我想試試呢間公司的線材,因為講真,最呃錢嘅就係線材!因為安慰劑效應,換線就變成換聲而不是提升!而當我聽到Ocellia嘅表現,我就知道唔少嘢,平順的高音,紮實有力的人聲,具有衝擊力,分量而高分析力的地頻,音質自然真實!

只用一條電源線同一對訊號線就有如此表現!所以我就大膽問老闆,有無耳機線?!結果...... 就中 曬 毒了...... 音場非常開陽,分析力和密度很高。我要表明,Ocellia的分析力不是放大高中頻之分析力!而是平衡自然之音色分析力和音質分析力!另外,耳機上的音場被拉闊後,人聲表演也是非常岀色,有氣有力,質感自然!

17,800,以耳機線黎講有如此表現,貴嗎?一啲都唔貴!而加萬元級的線材大有人在,但又有幾多條係可以做到如此升級表現?Skogrand cable之貝多芬貴嗎?Vertere Pulse HB貴嗎?他們各自在自己的價各有岀色之表現。所以以一對近20,000元之耳機線來說,一啲都唔貴!而小弟最後上左20,800的終極旗艦,17,800已有兩份非金屬屏蔽,而20,800的沙含量和非金屬屏蔽也多上一份,表現更加清新,舒服自然。

大家有興趣就去旺角中僑大廈19樓影音工房到試下啦!我就同幾個frd都中曬毒了......

去圖(放毒)俾你地睇下喇!哈哈哈!

銀級玩家

信號線改裝?咁粗帶唔到出街!只能在家欣賞。!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

兩萬蚊條線就想退燒?  

銀級玩家

zxu 發表於 2018-1-8 16:32
信號線改裝?咁粗帶唔到出街!只能在家欣賞。!

佢本身唔粗嫁!係因為我覺得白色好靚想影正啲

星級玩家

Wadax MiZik係邊度買@@??

銀級玩家

AXLIC 發表於 2018-1-8 23:17
Wadax MiZik係邊度買@@??

係威達{:9_423:}

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

音響嘅嘢真係卜儍瓜!䃥邪一樣
pigpighung i o u

銀級玩家

pigpighung 發表於 2018-1-9 00:57
音響嘅嘢真係卜儍瓜!䃥邪一樣

真係丫