設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] Tannoy 喇叭 ? [#174...被白眼]

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我自已偏好古典, 流行為次. 有朋友仲紹我去用Tannoy
我是有打算入對Autograph Mini , 只是同時我又發現Tannoy 的喇叭除了平時見座地大大對的外,
還有Revolution XT 6, Precision
唔知大家有無用過? 又唔知大家會介邊對?

=========
最後我入了Autograph Mini, 是一對已出了10年的喇叭. 我信好東西一定會一直出下去 , 搞了一大場大龍鳳當聖誕禮物給自己.  
圖片在#77
初步包膠在#81

因為amp壞了, 不得不跟尾來一台amp, 唔知大家可唔可以俾D意見?  在#100起.
我是聽古典, 大型小室樂都聽, 唔知有咩可以同台喇叭夾得到.
一至 二萬樓下是最好理想又實際的目標 (對喇叭又不是太貴...)

早前搶走了朋友台沒用的Octcave V 40 , 是free的東西.
感激ADA 兄的耐心指導找膽. 不過今日被人一語道破, 決心放棄此機.
又回到用av amp聽歌的餓鬼道....

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

咦? 呢度無人用?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-11-14 20:49
咦? 呢度無人用?

未聽過,但係好似Tannoy Revolution XT6F好D。

http://www.whathifi.com/tannoy/revolution-xt6f/review

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Revolution XT 6 我勁鐘意佢個外形,但真係無乜資訊

1萬

白鑽玩家

老而不

今日行出去, 望左, 最貴是autograph mini, 中間是 Precision 最平是Revolution XT 6
因為沒帶CD, 而且幾對喇叭未連線, 店方提議我另約. 不過店方都說Autograph的低音不夠大, 反而中-高兩者最好.
同場店方提議我入Dali  RUBICON 2 說是可以有Tannoy + 我想要齊的聲音.
ProAc試左, 人聲是幾好. 細細的音箱都可以去到好盡. 只是不夠透?
家下真是心大又心細...  

行左幾日在由理性+感性之下,計出自己的筆直打算是萬五元左右.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2015-11-15 21:12
今日行出去, 望左, 最貴是autograph mini, 中間是 Precision 最平是Revolution XT 6
因為沒帶CD, 而且幾對 ...

Tannoy我n年前用過dc2000,感覺一般,人声口形過大,底音不足,只有佢最經典嗰幾個糸列最好声,但系都幾貴,全是個人經驗!

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

小弟都曾經考慮過Autograph Mini, 因為Autograph的名氣太大!
但可惜Autograph Mini 原來沒有Autograph的音色的而且低頻的確差了點!!!
個人感覺Autograph Mini用來做藝術品擺設更合適.

Revolution XT6F未聽過.
要通透不妨試Dynaudio Contour系列.

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ADA 發表於 2015-11-16 09:17
小弟都曾經考慮過Autograph Mini, 因為Autograph的名氣太大!
但可惜Autograph Mini 原來沒有Autograph的音 ...

ADA兄講得好啱,mini只得其形,不得其声,如果書架的話,我都推介丹那!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

小弟用近Stering GR very good sound

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2015-11-16 09:17
但可惜Autograph Mini 原來沒有Autograph的音 ...

ADA兄真是幸福, 有機會一聽原祖的autograph .  
我也是因為名氣大, 而且在別人府上聽過了一對舊Tannoy 的喇叭, 令我起了找Tannoy的與趣 .  本來是想用proac, 只是過了威達的大特價(事實都不是真的平) ...
你引的圖上面是autograph mini, 但下方好像是舊的westminster? level 出入好大下wor .
家中地方真有限, 座地的stering GR 不是買不起, 只是因為有架有雜物, 根本不可能放座地的大喇叭.
sales都有提我低頻欠了一些, 所以都很建議我帶CD去試. 我打算今週之內找個時間去望望.

Dynaudio Contour已聽過, 不是我想要的目標.
反而同場被推介的Dali 有點興趣.
還是好音樂最好.