設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] Viewsonic LX700-4K Ultra 初試

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2016買EPSON TW-5350 好快過咗8年, 身痕換機, 都係平玩為主.

趁618淘咗部 Viewsonic LX700-4K Ultra 所謂RGB3色雷射. 直送香港, 包贈品吊架(太流唔會用), 3D眼鏡1副, 水杯/毛公仔.

快速射牆測試, 好夠光顏色濃.  XBOX 1440 120Hz 玩Forza係順D.   色散近睇都明顯, 大約 1 pixel, 可能呢D 抖4K 低階機係咁??  不過係正常觀㸔距離唔覺.

我買時冇為意throw ratio 成1.4, 我用開150"畫框幕, 要改埋吊架位後移

內置喇叭都聽得下.

希望唔易壞啦~~

2016 TW-5350:
https://post76.hk/forum.php?mod= ... d=236653&extra=

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Manko + 20 + 20

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

之前都諗住換呢部,但發覺throw ratio 唔啱,而家考慮vidda c2pro

星級玩家

fmchan 發表於 2024-5-27 14:07
之前都諗住換呢部,但發覺throw ratio 唔啱,而家考慮vidda c2pro

係呀, 我買時以為同LX100-4K一樣 1.06.
我用150"畫框幕, 要差不多5米

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vidda c2pro, 0.9 THROW

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

speedstar 發表於 2024-5-27 14:51
係呀, 我買時以為同LX100-4K一樣 1.06.
我用150"畫框幕, 要差不多5米

師兄,我同你一樣,以為同LX700-4K 一機1.06, 但再細心D睇發覺唔對路。暫時唯有選擇C2pro

星級玩家

fmchan 發表於 2024-5-27 18:13
師兄,我同你一樣,以為同LX700-4K 一機1.06, 但再細心D睇發覺唔對路。暫時唯有選擇C2pro ...

C2 Pro 個 specs唔錯, 價位又差唔多, 如果唔係LX700有1440/120Hz, 而我PS5同XBX都有, 玩賽車games多, 我都未必揀佢.  

C2 Pro香港有冇舖頭有擺demo? 等我比較下畫汁

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

speedstar 發表於 2024-5-28 11:41
C2 Pro 個 specs唔錯, 價位又差唔多, 如果唔係LX700有1440/120Hz, 而我PS5同XBX都有, 玩賽車games多, 我 ...

我都想可以係香港度睇實物, 應該難度唔少
師兄想請問聲,你係用邊種幕呢? 我問過客服, 佢答用普通白幕已經可以。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lx700-4k, vidda c2pro, 用平價布幕便可。

不可用金屬幕或增益幕

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有冇彩虹?

星級玩家

fmchan 發表於 2024-5-28 20:51
我都想可以係香港度睇實物, 應該難度唔少
師兄想請問聲,你係用邊種幕呢? 我問過客服, 佢答用 ...

LX700-4K 我都揾唔到睇demo莫講 LX700-4K Ultra.
所以都係睇specs信品牌就買.

我用150"畫框幕, 直接同深圳一間幕廠買, "白软幕面".