設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[投影機/幕] 令你的HDR10投影機享受由Dolby Vision帶來的Dynamic HDR優勢?[新.....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2020-5-13 21:43
先將所有soruce(包括oppo) 入amp ,之前畫出 projector 同tv
audio 出畀amp試一試

師兄,
1. 你建議的這接駁方法是可以出到聲話分開, 但不知道為什麼oppo的hdmi audio out only強制性輸出imax dts, 不能輸出a不能輸出atmos,非常奇怪你看看圖
2. 我選擇custom edid, 也能在dv page 修改MAX luminance, 為什麼?
3. 請問有沒有acer vl7860 的紅綠藍座標設定可給我參考?

因現在顏色偏紅, 謝謝

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2020-5-11 21:17
請問可以講講個接駁同邊個source嗎?

我係ps4 pro去in0
        Oppo 203去in1
        Sony soundbar去in2
        Vertex 2 tx0去sony x9000e hdmi3(arc)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Ray@_@ 發表於 2020-5-14 08:21
師兄,
1. 你建議的這接駁方法是可以出到聲話分開, 但不知道為什麼oppo的hdmi audio out only強制性輸出im ...

Ray@_@兄

理論上Vertex2不會更改音訊格式由Atmos改為IMAX DTS:X,請查看確認一下訊源的音訊格式
忘記了DV datablock可否在Custom EDID 選項下使用
原因用Custom EDID 5 Sony A1大多數會出現偏紅問題
可以試試以下方法証實DV datablock 在Custom EDID下有否起作用:-
1. 用Custom EDID (5 Sony A1)
2. 到DV頁面在Primaries中選BT2020
3. 按 create 再按 send DV
4. 如色彩飽和與之前的有分別代表DV datablock 在Custom EDID有用

但還是建議用AUTOMIX會比較穩陣

而Max Luminance 方面可以先從1000開始,如光位爆,就向下調,如無爆就向上調,試佢極限
要留意一點,因為受限於Projector本身嘅Tone Mapping,所以有機會點改到爆。

而RGB Primaries, 經小弟反覆測試認為除咗一啲好似JVC同Sony個color profile有custom外
都唔好修改嘅參數。

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

JohnnyChing@FB 發表於 2020-5-14 10:08
我係ps4 pro去in0
        Oppo 203去in1
        Sony soundbar去in2

小弟無用ARC同Soundbar唔太知原理
如果
Vertex2 TX0 >>>>>Sony TV ARC
Vertex2 Audio TX>>>Soundbar
得唔得?

Sony TV ARC>>>Soundbar out>>>Vertex2 TX0?

在Vertex2 enable了ARC了嗎?
所有HDMI CEC enable了嗎?
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2020-5-14 10:19
小弟無用ARC同Soundbar唔太知原理
如果
Vertex2 TX0 >>>>>Sony TV ARC

我想問一問vertex 2 arc要係邊度enable?
因為我記得只係見過enable cec選項而冇enable arc選項!
因為返緊工所以打開吾到vertex 2 web嚟睇下

1萬

白鑽玩家

JohnnyChing@FB 發表於 2020-5-14 11:53
我想問一問vertex 2 arc要係邊度enable?
因為我記得只係見過enable cec選項而冇enable arc選項!
因為返 ...

右手頁面有個CEC/EARC

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2020-5-14 10:12
Ray@_@兄

理論上Vertex2不會更改音訊格式由Atmos改為IMAX DTS:X,請查看確認一下訊源的音訊格式

師兄,
我現在將所有source接駁入vertex2到, vertex2 hdmi video out 去projector and tv, vertex2的hdmi audio out 去amp, 做到影音分家, 但這樣的接駁方法會令到amp按指令或setting時display 唔到設定, 請問有什麼接駁方法可以做到影音分家又可以display 到amp的設定或指令?

我將dv page 改成2020,偏紅現象已經改善

謝謝

1萬

白鑽玩家

Ray@_@ 發表於 2020-5-14 18:45
師兄,
我現在將所有source接駁入vertex2到, vertex2 hdmi video out 去projector and tv, vertex2的hdmi  ...

要睇到AV receiver的On Screen Display唯一的方法是所有source 內AV Receiver 再out畀vertex2出畀Display。

留意,有啲receiver當播Dolby Vision時AV Receiver係唔會有OSD的。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2020-5-14 19:26
要睇到AV receiver的On Screen Display唯一的方法是所有source 內AV Receiver 再out畀vertex2出畀Display ...

即是如果我一定要有按Amp on screen display, 我就唔能夠用 hdmi影音分外傳送的接駁方法了, 是嗎?

另想請問vertex2 web page, 可否即時按切換dv到hdr顯示?可以即時對比dv and hdr畫面的分別?

1萬

白鑽玩家

Ray@_@ 發表於 2020-5-15 09:51
即是如果我一定要有按Amp on screen display, 我就唔能夠用 hdmi影音分外傳送的接駁方法了, 是嗎?

另想 ...

1. 係....even你唔用Vertex2只用Oppo 1) Main > Projector 2) Sub > Receiver 你都要將Projector嘅HDMI切換到Receiver果條先睇到OSD
你可以
i) 將所有source 入 Vertex2, TX0畀Projector,TX1畀Receiver 再由Receiver 出畀Projector (會見到內容畫面同時見到OSD,但就唔係影音分開出)
ii) 將所有source 入 Vertex2,TX0畀Projector,Audio TX畀Receiver 再由Receiver 出畀Projector (唔會見到內容畫面只會見到一個1080P嘅測試圖亦見到OSD,但都唔係影音分開出)
要留意一點,HDMI中audio的是要跟video的clock,所以正確嚟講用Main,Sub同時出Sub只係將個畫面黑咗,而唔係真正只有Audio signal,當然Sub HDMI出會唔會經少啲video processing嘅程序真係可以提升音效質數小弟無特別研究,係咪好聲咗呢個好主觀。

2. 未命名.jpg

i) check圖中綠色圈住(Copy TX0 或 TX1)嘅選項就會用返你部Display(TX0或TX1)嘅EDID咁輸出
ii) check圖中藍色圈住(AUTOMIX)同時check咗DV Flag 選項就會出Low Latency Dolby Vision)

可以比較一下高低光嘅分佈有無唔同,有唔同又好無唔同又好,不妨報告一下,可以screen capture埋啲setting大家研究一下。

謝謝!