設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2016-1-21 14:46
師兄可以留意下“寶樹”火牛……

去中環後巷果度?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-21 18:29
今日出去買拖板

細細部, MIF, 加個唱頭才HK$1.7K
我覺得真係夠抵用.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

買Display野 的少少回憶.

我不記得第一次買display hifi 是什麼時候了, 好似是某家電器店結業時, 窗內放出了一台舊日立收音機, 5粒原子粒座枱, 印象是待了在那裡至少4年的東西 (即是應再早少少已存在)
因為細細的要座枱又要插電, 比起Sanyo M1700 麻煩, 送了給人.  以前初時玩hifi 就是一手的, 後來2手中伏之後轉了display了.

Display野都咩好有咩唔好? 簡單講:
好:
1. 開左聲 / 煲好左.
2. condition 一目了然.
3. 大多是正價的7折, 或者更多折.

唔好:
1, 電子零年老化, 如CDP的唱頭
2. 保養有限 (有D代理只給半年, 有D就照舊1年) , 或者無(轉代理)
3. 有花痕, 美觀問題.
4. 心態問題 (同 2手唔同)

display的東西由不同手的人摸過, 碰過, 除左手汗味, 塵, 仲有時留印, 污跡 (如果去完廁所唔洗手)
有時是店中的dead stock / overstock / 廠方的停產 / 轉代理的東西.  係真的可以好平. 7, 5, 3折都有. 真是睇到你心花怒開. 又喇叭開左聲, amp又在最好的時間.
真是一買回去, 食衰聲的時間甚少.

買之前要問好, 知發生咩事. 有時一轉代理, 新代理唔理舊的, 連廠話咩都唔多理, 就是"因為我們都要買零件, 不過就收你平DD了" . 停產野有個風險是沒零件.
有D代理黑心少少, 話明只保半年. 呢樣買前必問清楚少少.

有D機長時間在display, 講的是一日12小時 (不過家下商店都只開8-9小時了) 長著, 有些機真是有使用期限, 好比CDP的laser
一過就時辰到了. 當中以是平價機最多.   也就是甘樣, 有些店不會有display 平價機再平賣, 又或者俾你試平價機.
因為平價機用得多時, 佢地又壞多一台送修, 又要再開多一台.

display 機/ 喇叭有個毛病 : 花痕. 搬來搬去實有少少, 平民用家大可不必理會.
又者由呢D花, 可以知台機用得厲害與否.
sales 向來就是隨手插, 用得多, RCA的洞會變大, 金ground位會花, 有些按鈕好開關會鬆等的小問題.
由呢D地方你可以知台機用得多唔多. 花的多時, 就要留意一下了.

喇叭就更要小心一D
大家平時都見喇叭是沒有面網, 目的就是俾你望下果樣.  不過有D人真是手多多, 篤左個單元 (sales話最多是高音單元, 唔知點解)
sales通常用膠紙, 吸塵機, 小心地"還原" 凹左的地方. 平時太遠未必望到, 行近D你會覺有痕.
一均不是太高音不會有問題, 但一去到好高音時會聽到拆.
有問題我喇叭唔一定會賣得平. 呢樣留意下了.

我講過心態. 心態上玩display貨的人同 2 手 / 1手的 好唔同.
1手: 是我的就是我的
2手:  我知是好的就是我的. 人棄我取
display: 不管什麼, 平就是硬道理.
平, 但又唔一定新, 又唔一定保. 基本地買左要當玩一陣就放(不過overstock / dead stock 的全新品例外)
買的時候總是聽到有人話自已當昤買幾貴, 家下幾平; 又有一D白鴿眼話自已早就唔到, 點點點...
唔使理, 買的時候, 我來到, 看到, 付錢, 就是我買了.  

總之display野係平, 係你唔使理面子去付錢的東西.
只是入手時小心D就是了.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

太好了, 找回以前一直想找的那台Nationa 收音機!!!
Panasonic RE-787
http://www.ebay.com/itm/Panasoni ... :g:xwEAAOSwUV9WmZwf

睇下youtube點用:
[YouTube=640,360]XMXjifn0DyI[/YouTube]

當年的auto tuning + phono真是好強大(至今的感覺都是!
好想買...(死火了, 又回到當年)

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

manuelcheng 發表於 2016-1-21 21:26
唔係無出hifi牛了?

係lo,
上兩次上去買fuse, 佢地都好似唔做一樣.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-21 21:46
順便講多樣平民器材...喺"狗籠"見到MYDAC=$17((
行水就無留意...有興趣嘅朋友可去睇睇... ...

我印像中那是行價.
Micromega的My series 係好平.

事實audio lab的M-DAC都只是 7K (近來平左), 加上佢的後級M-PWR 3.5K 也才10K上下.
甘椒就有套DAC + Pre-AMP + PWR AMP, 仲可以點?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-21 21:55
幾舊水...買囉...

有D唔知放邊度...運到回來死左點算...
仲有係個牛....

家下對tannoy autograph mini 已用左位, 沒位了.  

========
話時話, 回望一下我年青時用的收音機,  發覺個look 仲好睇過家下果D.
家下果D似機器, 以前似家俬  
不過我又好掛住以前個sales了..

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

samuelt 發表於 2016-1-21 22:02
呢度好熱鬧!

都算OK了, 間唔中走題.

有時玩得耐, 心態回歸找找平民野, 就上來吧.
或者當年情, 今日就回來找找看吧?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-1-21 22:35
咁資源投放又點分配??
amp / CDP
1 : 1 ?

我是2:1 或者1:1.
因為amp 終會耐用過CDP.
CDP可以年年變少少, amp 就變極有限. 喇叭就幾乎3-5年先變一次.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-22 11:03
如果有多於一樣器材想換
但又受限無法同時更換多於一樣器材的話
我嘅做法...通常係集中資源先攪左自己最 ...

我覺得最重要你聽得出問題的位置. 你心目中一定要知
好比有人覺聲硬的喇叭, 卻換amp, SC, PC , source 等等等....用處不一定大.
好多時我見D朋友都換A又換B, 最後先知原來係C.

收入不一定增加 (按理是應會)
就用的物品, 以科技vs金錢而言, 是漸漸見平才對.
30年的CDP 是很貴, 不過家下一台cheap的CDP都好過佢.
所以平民野永遠不怕遲, 有心等就得了.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ilavbnm + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.