設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2016-1-18 23:10
想問問師兄你玩過金仔邊個型號?

好舊了,  看似是E-303X甘上下的野
都是2手入, 用左我估都有4個月吧? 放左.

http://www.audio-heritage.jp/ACCUPHASE/amp/e-303x.html

果樣, 家下回望都覺麻麻地
不過果時, 就係越多制越pro
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-19 06:14
真心希望這貼唔好畀偽窮人騎劫。

我都真心希望大家合作. 我都認自己口痕會講以前的野. 不過以前是以前, 現在是現在
有些人玩在玩hi-end的, 都應經過平民入門時代吧? (無的話我都無話可說, 唔該佢地自律.)
我唔想好似某D hifi 雜誌的大俠mode 一開波說大官落地甘樣 "我有咩咩好野, 好野係應點點, 我指點你要聽.... "

唉, 大家繼續做草根平民, 你入黎講野, 我就當你係了.....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
panerai + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-18 23:15
其實一皮樓下(AMP+喇叭)都有D唔錯嘅器材
我覺得"我的擴音機+我的喇叭"都OK
加部BDP...皮半樓下入門都唔錯.. ...

可以講多少少嗎?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2016-1-18 23:28
唔怪得啦 ……小弟覺得要去到06或打後的型號聲底才較大眾化~

其實有前輩話金仔聲底 ...

金仔的技師當年說是由keywood過去自已開的, 當年一 聽, kenwood 好過金仔. 不過家下兩家倒轉了,
然而當年1980年代, 或者更古舊的hifi 不是沒有好東西, 不過以現在的standard去看, 真是有D機是仲低過時下mini hifi.
唔好太迷舊野就是了.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ibo 發表於 2016-1-19 10:58
覺得玩hifi要有耐性,時間同地方,套Hifi幾高C/P都好,唔聽放係道即係家私,敢不如搵套靚仔D嘅算。{:8_384 ...

我覺得有D所謂高C/P值的, 好似what hifi 果D, 有時發覺都不是真的很高C/P.
原理係台機一平, 就 "Nothing at this price". ...甘樣又點叫C/P比較?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-1-19 11:18
我的第一套自己比錢買嘅所謂音響
只係NATIONAL MINI組合+SONY黑膠盤...
...

以前的National amp 都是唔錯的, 好似仲有三洋? 沒記錯最貴是SONY??
當年論價排level : 山水, luxman, Kenwood, Pioneer, Onkyo, SONY, ...... (太平的唔記得了)

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2016-1-18 23:39
天朗加金仔?

印象中呢個 T+A 只是最近20-30年出現,
以前仲有NAD + AR喇叭.....話時話, 家下仲有無AR喇叭??

AR喇叭是我第一set hifi 用的喇叭. 以前的喇叭最多是歐洲野, 2手好多, 貴又唔算 (當年3-4千幾已有好正的東西) .
那對送左俾人.  又點解我好緊張喇叭呢, 有時去朋友府上重聽, 對AR7在現代機推下 , 不算真的好好聲.
在我手上用時...音像的立體感似有還無, 只是聽得比較適服, 自然. 之後原本想入一對yamaha, 不過剛巧遇上一對BOSE 2.1

當年的BOSE Acoustimass 2.1 衙星 是好貴,好貴,好貴,好貴,, 唔知家下幾多?  (現在叫 Acoustimass® 5 Series V, 我返家check下當年叫咩先)
好神奇. 佢係反2CH的standard, 低音同中高分家, 低音可以隨便放.  立體音像沒有, 不過就可以令成個房充滿了音樂, 如果要成日行來行去做野, BOSE 2.1 係幾好用的 在LD 時代主力用來看戲, 過癮.
5.1年代時有DD問題, 因為台5.1 amp 唔識BOSE的design, 唔當個低音箱存在.  

又當然了, 又入過一對Proac, 又是英國聲的野. 太好聲而被損友一借沒回頭.
ProAC人聲都不錯, jazz, pop, swing, 都ok . 古典就好視乎曲目了, 大型野有D混亂. 不過都算了.

之前的一對是Wharfedale Denton 80 版. 對Denton 聲厚重, 事實7K 的東西(現在有時5K有找了) 是唔差.
可圈可點是音箱大, 台amp 又推得好似唔夠力. 就是甘樣唔換唔得.

喇叭, 我覺買一對貴少少的都OK, 反而是太在喇叭上留手會聽錯

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-19 14:54
重有 ... 不過已經人面全非了!  
Acoustic Research speakers

望落好似pro過以前用油膠紙貼住電線的感覺.
以前D喇叭, 高音有兩條貓鬚, 低音有兩條鼻毛, 用油茲茲的膠紙/膠貼住, 真是好一種不想回望的回憶
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

hkttf 發表於 2016-1-19 09:15
如果平價我會
MICROMEGA 
(Post76 Android 手機版送出)

唔知大家點睇Micromega?
以前佢真係幾有名, MIF又唔差. 如果說英國的機出得太濫, 德國的太貴, MIF 真是可以一選.

我知CD 10是平價向, 20 是好少少, 30有升頻,
而amp方面的 IA 60/100 都是A/B, 180 / 400 就是D 類. IA-400在此out range了.
唱盤是用DVD盤, 線稿上說聲音處理上是出乎意料地好.

暫時我未有時間去試聽. 唔知有無user可以share 下?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

homealone 發表於 2016-1-19 15:12
我用Creek 50CD + 50A,全套刚好不用15K,看来绝对符合平民区资格
(Post76 Android 手機版送出) ...

Creek 都很久沒有聽過了. 以前也和NAD一齊是在主打英國機.  
還是好音樂最好.