設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

ibo 發表於 2016-5-10 10:41
尋日終於入多對SC行真正嘅Biwire,一路睇review都話 Biwire係無咩用嘅,去舖問都話行Biwire畢如入對好D嘅Ju ...

有得行bi wire時大多都行bi wire,
唯一唔好的地方講的是台amp, 除了錢之外,
如果台amp無多一組spk output, 又或者唔夠力就行bi-wire....甘樣先死.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-5-10 12:07
我早多你兩個月入6005

去聽下lo, 唔聽唔知虛實.

馬仔係成日換機的, 基本上你追唔到甘多.
反過來一有新野出, 舊的會變平, 都是平民一樂也.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ibo 發表於 2016-5-10 14:24
好彩我部Amp有兩組Speaker output  

何解唔得? 記得Arcam 機說明書都有話可以甘玩.
int amp 出HF, power 出LF ;  我曾見過外國說這樣會比教好. 因為HF要反應快少少wor.
不然也可以弄兩台mono block , audiolab 的M-PWR x2
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2016-5-10 14:43
2ch應該唔會有乜新技術
想信6006未必太大分別
(Post76 Android 手機版送出) ...

事實立體聲, 電晶體計, 90年代-至千禧已差唔多克整了
只是因為載體唔同 (CD, CAS) 在CAS上要做少少手腳.

不過馬仔真是一文錢交一分貨.

有無人已報左去聽個show ?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

komiya 發表於 2016-5-10 22:05
請教C兄唔夠力就行bi-wire....甘樣先死.

點解會死?

如果一台amp唔夠力去推,
聽出來的聲會好似一係其中一端(HF 或者 LF) 出的聲有D怪 , 無左種平衡感.
另一個是聞說如果amp 推得唔好, 會好熱, 容易壞.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

唔知有幾多人抽中左6006 系列的試聽會?

唔中, 都可以睇下個評論:
http://www.post76.com/wordpress/?p=104837

睇清楚少少, 原來是Được sản xuất tại việt nam
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2016-5-11 21:29
應該冇對手呢個價
(Post76 Android 手機版送出)

Được sản xuất tại việt nam

我諗MIC都開始步入歷史?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我對MIC係有少少保留, 自已眼見QC上有好多地方都有D問題.
試過和朋友買台CA 的CDP, 回家一打開CDP的tray, 有一小角紙屑(來歷不明)掉出來
MIC的某牌amp 隻腳少少高底不平, 入面原子粒的歪歪斜斜
之前用的Denton 80週年版的喇叭網內圈有木刺
等等

寄望Được sản xuất tại việt nam 可以做好D

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

唔知大家覺得 1.8K的 headphone amp 會不會太貴?

https://www.facebook.com/1965443 ... 28486003242/?type=3
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2016-5-12 19:54
6006超級平
(Post76 Android 手機版送出)

同場內好強調的一樣, 平到有D難以至信.

聽左, 原來廠方由MIC搬左去MIV出, 我估都不會再有MIC的黑歷史感.
MIC的聲有D音染, 今次都係有少少, 以價位計我覺得係可以接受之內.
這個 6006 + 一對B&W 686S2 , 分分鐘可以10K樓下走人. 然而可以的話, 用對反應好少少的喇叭可以再好聲D

馬仔的CS4398 , HDAM 等等是用了很多年, 其實都是原料之內的聲.
今次係清過MIC的年代.
場內位馬仔人員話馬仔係用B&W 較聲. 唔知唔會因為甘樣好多人人一用馬仔就轉去搞B&W?
[其實B&W係可以好好聲, 如果不用68X系列, 而取CM可以再好D. ]

CDP 大體上外型沒太大的出入,
重點是腳用了新技術, 而電子板又改了少少位置.

Amp才是令我眼前亮多少少,
model是入門的500__上一級.
出來的聲, 以一套計, 可以說是"玩好一套hifi的最基本". 音像前中後有的. 快聲, 大節拍都出到 (今次都扭得幾大vol)

這組合在小品中是 ok的. 應對複雜的古典是脫了色. 聽出來似是喇叭的問題多過amp.
幸好我沒有找來一張Saint-Seans Symphony 3. 不然管風琴真是掃走了對喇叭.

用digital 直入amp, 同場比對USB ->CDP ->amp,
經CDP是失聲了少少, 我看是因為太多線路等等左右了發揮.

我甘睇了, 終於無左我以前6003時代的MIC的感覺.
如果之前已有馬仔CDP, 可以考龍一下這台MIV的馬仔amp,  不妨去試聽.
線才可以用大名廠的入門價線,
最重要是對喇叭好少少, 唔該.

評分

參與人數 3威望 +22 金錢 +22 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
goddks + 2 + 2
just_for_uhk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.