設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

話說我不本打算買喇叭時, 都有考慮過JBL, 不過是細細對的4312m MKII
我知評語有好有壞, 不過無人話同以前的4312 一樣 (我都唔會預)

今日, 有人問起其實邊度造, 上網一check
諗住都會是日本仔出的吧?  結果原來是內地造的...

下面果日本網說了真相:
http://nack-audio.com/wordpress/jbl-4312m

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

raysir 發表於 2016-5-6 22:33
德國Heco出品的Direk

都好大對吓wor ?

而且...會不會過左平民區指標?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-5-7 11:44
或入門個門口又高左

又唔係, 只是大家好似集中在我身上, 最近就講起了Cyrus One
事實我係等緊其他用家發言...
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我留意到一個現象
好多時玩家果位是卡左由av -> 2CH/av 分家的時間, 也就是中間位
可以入到有av bypass 的amp, 同時要對前置喇叭可以聽歌好

先講下喇叭, 唔知大家覺得平平地, 做到齊av / 2CH 聽歌的,
可以有咩model ?

暫時我聽人用的多, 而且是書架的是
KEF  Q300 , LS50, R100, R300
B&W  686, 685 , CM1

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2016-5-7 21:25
點解無乜人提HD Micromega

C兄可以講
唔好下下等我了....我講唔到甘多牌子的....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-5-8 22:02
amp : Creek 50A
speaker : Dali Zensor 3
cdp : CD6005

不如將台amp都換成馬仔, 會令你有最大意外收獲
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-5-9 08:06
ching唔係講過馬仔amp音染比較大嗎??

事實馬仔amp, CDP 都是有少少音染, 我覺得amp 大D.
同一套時, 佢地出到的聲都是可以接受的. 當時在試cd6005 + pm8005, 是很易入口的聲音.

不過你用開creek, 如果用馬仔amp怕你聽唔慣.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

唔知呢個算不算平民福音:

https://www.facebook.com/newwell ... pe=3&permPage=1

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

呢個大家又點睇?
馬蘭士率先快閃雙響匯 CD6006 + PM6006:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=239256

76搞的,
****************************************************************************************************
會員報名須點擊本帖頂部「我要參加」選項,並須填寫姓名、聯絡電話、電郵 及 參加場次等資料,最後點擊「提交」
選項,才算完成申請。最終截止後見到自己頭像出現於【已通過】名單中,或於確認出席帖內名單上出現自己名稱,才算
被抽中出席。
****************************************************************************************************

休息左一個月無同大家搞活動,唔好以為亞 wil 偷懶,其實係同大家傾左好多好多好多活動返黎!! 單係一個品牌合作嘅野多到話不如傾到八月影音展前先,唔係大家都會多到記唔曬!!!

講返呢次馬仔兩聲道活動先,佢幾有質有量就係人都知!!! 而佢地嘅 CD/PM600X 系列更加一直係入門必選,今次可以係 "未見街" 搶先玩到,全靠小瑟多事多幹,佢玩之餘仲問代理要求搞埋快閃比大家自試。所以明天記住睇埋小瑟搶先開箱試玩過 CD6006 及 PM6006 個報告,到時就會知到部機仲幾咁有性價比幾高! 呢次活動歡迎大家帶來喜愛嘅歌試好套西裝嘅同時,一齊吹吹入門兩聲道所遇到嘅疑問!! 名額 10 位,要快襯手!!!

約定大家 5 月 12 日 (星期四) 晚上齊來試聽呢套 "未見街"  嘅馬蘭士,聽聽性價比最高嘅馬仔入門西裝!!

日期: 2016 年 5 月 12 日 (星期四)
時間: 19:15 - 20:30
人數: 合共 10 人
地點: AV GALA 影音居
         九龍旺角西洋菜街南 2T 添置商業中心 18 樓全層   

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
參加辦法:
版友必須於 2016 年 5 月 10 日 23:59 前申請,報名時須在『聯繫方式』欄目中填入所需聯絡資料,
最後請點擊「我要參加」選項才算完成。

甘快又轉去X006, 之前入X005的咪....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-5-9 21:45
過3k嘅線材唔捨得買.......

如果要平, 又要好聲,
我用過又覺好的是TUNAMI TERZO RR V2
http://www.oyaide.com/ja/product ... /tunami_terzo_rr_v2

線聲我覺得中性.

以前用過...
QED係真的幾平民, 幾百蚊可以有好唔錯的聲音. 大前提下佢出的聲真是有少少溫厚.
Chord 都係平民, 我覺得同QED的出入唔太大.
Qudioquest 的線乜價都齊, 只是我覺好花巧左少少, 同range中的出入唔算太大. 我已很久沒用了, 以前聽都是帶了銅暖, 不過反應快, 節拍起落是還是有的. 唔知現在如何.
還是好音樂最好.