設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

raysir 發表於 2016-4-27 12:38
那Cyrus就真係幾有意思的新意......用以貨會友形式來吸引更多客源夠是醒明的廠商!  ...

30年前我真係唔睇好佢,
甘細部, 同當年的大台機 = 大大力 的思路好唔同 (遺風時至今日)

30年後, 因為幫朋友找cyrus的BFA插, 有意無意的重新了解,
原來真是幾令人驚訝當中的純以音樂為主的思路. 記得有位hifi 大俠在自已個bolg都有提過Cyrus One 點樣令自已意外.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

最近都有D香港鋪都有D問題, 另一台講到百幾個post,
我睇左都覺嚇死.

有時保用, 我真係唔係佢保乜, 外表唔包, 插唔包, 內部零件自然老化唔包,
真是得閒又要講教海關/消委會
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-4-27 14:00
師兄:好西利喎D機全部自已diy,響邊度有得學呀?我都想!

香港係真的有得學, 好似是中華業餘無線電研究會,
不時都有堂開, 由基礎學起.

報過初班,
入面的hifi 友有些真是前輩級, 會玩電路同講電路的.
只是太忙, 加上自先已真係物理無緣.....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-4-27 23:38
師兄:以你經驗睇,自已diy機出來音效同廠機比較會更正定較差呢?

DIY機的聲唔係唔好, 至今聽過3次, 唔同年代
最近一次前年聽過一位人兄的DIY 膽機,
人聲係好, 真是好到無得彈. 不過一到非人聲類, 如鋼琴的好曚.

只可以說DIY機是好容易因為主觀因素效聲, 又不夠器材去測試 (好似desig時會用的CAD, 還有物理計算程式, 試音室等等), 令聲有局限性的發展.

我遇過有人反指現在家家大廠都是由DIY起家, 只能說
電聲學唔係只明一部份就百理通的事. 寄望DIY玩家可以有更新更好的聲音出現.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-4-28 09:04
尋晚睇過日本拍賣網前幾代幾金仔的確唔貴(A-30 under 15k)~同埋日本人真係好錫機~之不過金仔係未唔應該係呢 ...

呢個貼之前都講係在 HK$15K-20K 單件/套裝.
基本上2手機唔過limit的都講得. 我無反對.
只要大家尊重就好了, 唔好搞到變成單一牌子 / 取系 就得了.

唔知我以前用過的 金仔E303X 家下幾錢?
是同kenwood差唔多的聲, 或者現在會有人想要果種?

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-4-28 10:45
師兄,想再問下:有人買中低價機反去摩,以你經驗又點睇?
多謝師兄耐心指教 ...

以前(7-80年代前吧?) 摩改風氣都幾多, 有D前輩一看就知A同B的線路點樣行, 之後自已識改.
成品時好時壞.

時至今日, 線路唔似以前的簡單明顯直接, 有D技術係專利, 唔係人人都識搞,
真是恕我無可致評

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-4-28 13:41
八掛下搵下~26500日元

我當7算是...26500yen x 0.07 = HK$1855

吓!?!?!?!?!?

當年我入2手價都唔得了!!!!
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-4-28 13:49
仲有另一部9萬幾日元

沒想過事距30年的機可以跌甘多....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-4-28 14:59
睇來diy都比較高難度,想平玩只有玩二手了。

2手似容易D, 不過都要識睇
因為有D舊機(老爺機) 真是有時支電容死左 就用支新的裝上去.
聲音一定會唔同, 只是發到聲而已.

仲未計有D人改完又改, 果D先叫擺命.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

New Cyrus One 官方FB再上新圖
https://www.facebook.com/Cyrusau ... pe=3&permPage=1

Cyrus amp 細就大家共知的事,
不過細到去咩level, 真是好想知.
潮流吹復古, 或者會有昔日舊 ONE 的樣子吧?  
還是好音樂最好.