設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-1-30 23:05
唔緊要,我原意都係去8下先,不過見佢只賣正價又咁啱有客試緊其他嘢,我問完價,傾二句就無再問亦無打算試機 ...

入面我都唔覺好聲, 只是叫做靜少少.

香港甘多家hifi店, 唔知大家覺得邊家hifi店的音色在試音上最好?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

to all,

找在苦惱amp的W 數的時候, 找到這個:http://audio-club.blogspot.tw/p/guide.html
簡化地講講50K內的hifi怎樣買. 不妨一看

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dibroth + 10 + 10 一定要加分
ibo + 10 + 10 一定要加分
oldappletree + 10 + 10 包羅萬有,資料豐富,分析詳盡細致!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今年的經濟真是麻麻地, 眼見好多店都是冷冷清清
唔知今年4月前後有沒有大平賣???
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-2-11 10:35
在此祝各位平民聽平價機快樂!

唉, 呢區又靜左了
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-2-12 20:24
好事嚟嘅,即係好多朋友升晒級!

唉.. 甘就靜悄悄了....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-2-12 21:27
剛入埋CDP~
AMP + CDP + Speaker 唔過15k.....
真。窮人

我有朋友都打算upgrade對喇叭, 佢都打算入zensor
唔知MK邊度有得去試? (仲係平D?)
而Zensor 1 同3 的出入大唔大 ???

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-2-16 11:39
但好多人同你講你部amp唔夠力.....咁又點選擇呢??

我覺得一對喇叭最重要.
以前我都覺amp 好重要, 不過日子後來發現果問題是對喇叭大食, 搞到成日推唔好
喇叭是最後出聲的地方, 是話你知成套野有咩地方唔好.

今晚我陪朋友去MK聽左一對酒桶仔, 比對 LS50 , MA silver 1 .
CD 機是Moon, amp 是goldmund 390.5. 算是絕章到不得了hi-end 入門的絕合.

朋友仔資金有限, 成日想要平, 酒桶仔係平, 不過火鳥變火雞, 有D聲無左tim  
(我聽左3-4秒都吓左, 甘樣的組合出D聲仲差過 mini hifi!?!?!?!?)

初時朋友都唔信, 我話轉LS50比對, 嘩, 要的野即時有齊. 不過LS50貴左少少, 佢坐係到定左樣.
於是又改下MA silver 1 , 係好似朋友用緊的B&W又平少少, 不過轉聽到有少少矇/柔聲.

由此可見, 喇叭就是可以有甘多出入, 所以一對好喇叭好緊要.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ADA + 10 + 10 中晒point!

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2016-2-16 22:29
師兄好嘢!
睇通晒, 音響這遊戲的正確玩法應該係咁!

我今晚都在友X 11F聽左對Denton, 用Luxman set 去推, 同我府上的表現出入很大
立桿見影了.

除左呢樣, 我都想講下 "口味", "聽感".

有時試下喇叭時, 我發覺D sales有時都會暗示出對喇叭好定唔好
在試3對喇叭的同時, 下文是印象中的略錄, 都是sales 叔叔講的

A. 酒桶仔
單試 - > 細細對, 以前個代理仲7千6
在對比 LS50 - > (酒桶仔) 係甘平了, 又要細, 真係無得比,
在對比 MA silver 1  - >  (酒桶仔) 見人見智了

B. LS 50
單試 -> 都是MIC, 不過行KEF 的同軸, 聲音立影見桿
在對比 酒桶仔 ->  (LS 50)音箱大好多, 而且design 唔同, 高音出左
在對比 MA silver 1 ->  (MA silver 1)低音單元大, 自然有 (比LS50) 更強的低音

C. MA silver 1
單試 ->係有B&W 的聲底 .
在對比 酒桶仔 -> (酒桶仔) 果個價係甘上下了 , 不過只差多少少個出入係有D唔同.
在對比 LS50  -> (MA silver 1) 最緊要係夾你口味, 睇個個人點聽.

Sales 總結: 睇你個口味.

嗱, 唔知大家睇唔睇得明個雙關語/ 暗示 呢?

有D人話sales 對耳是麻目只是好表面,  聽得多而麻目是真的但不是襲左.
留意下sales 講左D咩野, 佢對你聽的取向有沒有存在問題是一大暗示.
我都半明半暗的同朋友仔講左了, 唔知佢get 唔get 到.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-2-16 22:27
' 喇叭是最後出聲的地方, 是話你知成套野有咩地方唔好. '
咁換完喇叭跟手物要換埋amp??  
...

通常好多人都係, 包括我.

家下終於知自已要找什麼amp, 好過要就套set up 去找喇叭

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

just_for_uhk 發表於 2016-2-17 00:14
去番原先個問題,如果k11兄你得1舊錢都決定只換喇叭不換amp??

最起碼都是喇叭先, 好似我之前的講法.

amp 始終是每2-3年去變一次, 不急, 也不必去急.

好奇C兄點解甘問  
還是好音樂最好.