rockerlam 發表於 2011-12-31 14:08

想買中置

剛剛一時興起賣走了隻KEF Q200C中置,但又未有新目標{:6_194:}
前置用緊ProAc Tablette Anniversary,十仔Sunfire HRS-12
師兄們可唔可以比下意見,預算5k左右{:6_195:}

avlam 發表於 2011-12-31 14:36

剛剛一時興起賣走了隻KEF Q200C中置,但又未有新目標
前置用緊ProAc Tablette Anniversary,十仔 ...
rockerlam 發表於 2011-12-31 14:08 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

有冇試過 ProAc 嘅中置呢 ?

rockerlam 發表於 2011-12-31 14:40

冇,不過好似冇乜用家,擔心質素一般。

manKi 發表於 2011-12-31 14:44

ProAc 中置都幾大隻...ProAc Tablette Anniversary + Studio CC set {:6_182:}

avlam 發表於 2011-12-31 14:45

冇,不過好似冇乜用家,擔心質素一般。
rockerlam 發表於 2011-12-31 14:40 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我覺得 pmc 幾正,不過應該唔平, 平價啲就 CL2 啦!!!

rockerlam 發表於 2011-12-31 16:01

回復 4# manKi

我有小小厭ProAc CC個款又大而唔夠靚,價錢應該會貴,聽歌就話出名,睇戲表現唔知點{:6_141:}

rockerlam 發表於 2011-12-31 16:03

回復 5# avlam

PMC聲底快定慢?Quad我怕唔夾ProAc,另外klipsch RC-52 II掂唔掂啦呢,其實心目中想搵快聲底易推,之前隻Q200C得85db靈敏度,我覺得係好難推,所以對白成日好細聲。

terryc 發表於 2011-12-31 16:15

回復avlam

PMC聲底快定慢?Quad我怕唔夾ProAc,另外klipsch RC-52 II掂唔掂啦呢,其實心目中想搵快聲底 ...
rockerlam 發表於 2011-12-31 16:03 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

中置同前置夾同品牌會安全D,最好連ohm數同db都差不多{:6_146:} 而我怕klipsch d聲惡過 ProAc~

frankpoon 發表於 2012-1-1 02:36

回復 8# terryc

我都找緊中置, 諗緊好多款.
1. ProAc Studio Center 7,XXX (好大舊, 個樣怪怪地)
2. PMC DB1MCi (只得單一個Bass, 好似唔底)
3. B&W CM center 6,xxx (樣靚, 夠重手11.5kg, 價合, 暫時最心儀的對象)
4. ELAC CC241 8,XXX (太貴, 第二選擇)

唔知大家覺得點呢?

kingking1970 發表於 2012-1-1 04:14

個人認為,除非自己是專業玩家,善於以調校駕馭不同特性喇叭,否則還是選用全套同品牌,甚至同系列的喇叭較穩陣!
頁: [1] 2
查看完整版本: 想買中置

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。