tomtomsuccess 發表於 2012-12-24 10:54

I think DDL is better cardias. cardias is 矇, 欠分析力.

ANWKLO 發表於 2012-12-24 22:15

葵一 發表於 2012-12-19 21:54 static/image/common/back.gif
DIY Cardas Crosslink 1s 既音質,其實聽歌高中低音算平均嘛? 算咩屬性,如買佢好定買YAHXX 邱對DDL-1000$2 ...

線材的取決, 最主要係要求夾番師兄套系統同口味 {:1_245:}

葵一 發表於 2012-12-25 05:34

明白THX tomtomsuccess {:1_352:}

葵一 發表於 2012-12-25 05:35

其實本身自己D 線材都覺得幾滿意,只係想換一換D 線材,試下會唔會有得再改善得好D :)

ANWKLO 發表於 2012-12-25 07:06

葵一 發表於 2012-12-25 05:35 static/image/common/back.gif
其實本身自己D 線材都覺得幾滿意,只係想換一換D 線材,試下會唔會有得再改善得好D :)...

條線取向的確唔係走高分析力, 所謂"濛"是如果這條線未煲好, 的聲音真係局住局住唔放, 好像被一塊簿簿的紗布遮住架{:1_331:} .

用這條線主要原因係中和番套系統, 現在用兩對Crosslink 1s 玩"雙線分音", 煲好就好夾聲同適合我老人家既口味{:1_245:}
http://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=100586&pid=1539808&fromuid=13014

如果本身D 線材都覺得幾滿意, 不是想有什麼改善的方向, 唔好攪啦, 除非身痕啦{:1_343:} , 之不過聽人講好定唔好{:1_342:} , 最終都係要自己試過先知道既{:1_260:}

葵一 發表於 2012-12-25 10:46

我都是岩老人家口味既人來,之前我用開對JBL L88 之後改用左用KEF 既座地,講真jbl 既人聲比較簿聲少少,可以講叫做幾清簿簡單易入耳,後來轉用左kef 既104.2 人聲即時厚左好多,實在感強左好多,人就係咁又要馬兒好又要馬兒不吃草,後來改用左1對 24k goldrca 線,令佢高音變得扁番向中高音,雖然煲左一段時間,但覺得高音方面都係唔夠清,所以有d 想向喇叭線方面轉向銀試下 {:1_245:}

葵一 發表於 2012-12-25 10:48

其實早期既時候,我係用過ddl-100 開頭煲得唔夠耐就叛定左條線唔岩口味,宜家反而有d 心想再次試過條ddl , 但都未捨得拎錢出來買,因為$2900 話平唔平話貴唔貴 {:8_387:}

ANWKLO 發表於 2012-12-25 12:01

葵一 發表於 2012-12-25 10:48 static/image/common/back.gif
其實早期既時候,我係用過ddl-100 開頭煲得唔夠耐就叛定左條線唔岩口味,宜家反而有d 心想再次試過條ddl , 但 ...

未用過DDL, 比唔到意見{:1_342:} ,煲線真係要有耐性, 比的心機, 以之前Crosslink 1s 的經驗為例, 未煲好時都有心灰架{:1_331:} , 由2去4, 改返2去2加 jumpers, 跟住Crosslink 1s + Belden 5T00UP bi-wire, 最後買多對Crosslink 1sbi-wire{:1_245:}千萬唔好快快手就叛定左條線唔岩口味{:1_260:}

ANWKLO 發表於 2012-12-25 12:13

葵一 發表於 2012-12-25 10:46 static/image/common/back.gif
我都是岩老人家口味既人來,之前我用開對JBL L88 之後改用左用KEF 既座地,講真jbl 既人聲比較簿聲少少,可以 ...

換喇叭都幾大影響, 師兄可以講下用緊什麼amp同cdp, 各方面要平衡. $24K條rca線味貴過條DDL $2.9K 好多{:1_260:}

ANWKLO 發表於 2012-12-25 13:00

葵一 發表於 2012-12-25 10:46 static/image/common/back.gif
我都是岩老人家口味既人來,之前我用開對JBL L88 之後改用左用KEF 既座地,講真jbl 既人聲比較簿聲少少,可以 ...

師兄的情況同我之前的相反, 我對古董Polkaudio Monitor 5 換了分音電容(Clarity SA / Solen MKP)同電阻(Mills), 玩無可玩, 換了對Roksan Caspian FR-5後, 覺得有些偏光亮, 所以要換喇叭線同訊號線, 之前是用開的Belden 5T00UP喇叭線其實幾好, 又唔貴, 只可惜唔夾.

http://www.audioholics.com/reviews/cables/blue-jeans-10awg-speaker-cable-5t00up/blue-jeans-cable-listening-tests-and-conclusion{:1_345:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: DIY Cardas Crosslink 1s

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。