Einstein 發表於 2011-12-23 17:24

回復 9# nicknick

ZONE 2的Line-out 好似唔係bypass>pre out...I am not sure{:1_342:} ...nick nickhing 更唔玩low-end la...{:1_343:}

Einstein 發表於 2011-12-23 17:29

回復 1# szetojason

仲有個唔安全的方法AV amp and int amp各並聯 1pair spk 去前置, 只開1機, 但開口曬就唔安全

nicknick 發表於 2011-12-23 17:52

用兩對rca駁去509既front L同front R既rca out度然後再駁去int amp既L同R既rca in度,當你用509既時候開埋 ...
beebee912 發表於 2011-12-23 17:17 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

509 好似冇front L 同front R的rca out..... {:6_146:}

nicknick 發表於 2011-12-23 17:56

回復nicknick

ZONE 2的Line-out 好似唔係bypass>pre out...I am not sure ...nick nickh ...
Einstein 發表於 2011-12-23 17:24 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

zone2 line out可以的, bypass是指int. amp 那邊要有bypass, 不是av amp,
int. amp 有av bypass 就可以bypass int.amp個前級,volume由av amp調校。

Einstein 發表於 2011-12-23 18:13

回復 14# nicknick

Oh I see, 那zone2 line out 是過了AV amp的前置ma...?

szetojason 發表於 2011-12-23 19:46

thanks everybody

nicknick 發表於 2011-12-23 21:26

回復nicknick

Oh I see, 那zone2 line out 是過了AV amp的前置ma...?
Einstein 發表於 2011-12-23 18:13 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

講錯左少少野,修正如下:

pre-out駁去int. amp的av bypass的意思是bypass int. amp的前級部份,
換個講法,即係av-amp當前級,int. amp當後級推喇叭,通常是因為要攪一套av又攪一套兩聲道系統,但得一對前置及聽歌共用的喇叭,
另一個原因是做成了前後級的效果,令音質有提升了的可能。

line-out與pre-out不同,line-out的level是等同player的rca output,pre-out是先經av-amp的前級的輸出,
所以line-out要接駁int. amp的其中一個input,例如CD,要用晒int. amp的前後級,唔好選av bypass;
pre-out就要駁去av bypass。

不過話說回來,我做一個假設:如果av-amp前級部份有等同兩聲道系統前級的水準,咁你話仲有冇需要駁多個int. amp呢?
如果係咁,我就當然會話冇需要啦,應該疊埋心水買部後級啦,這亦都係越來越多師兄轉玩av前、後級的原因之一。
只可惜同價錢的av前級一定冇兩聲道前級咁好聲啫,要付出多少少。

ronan 發表於 2011-12-23 22:22

我用SR707,覺得聽CD 時D 聲係實D 同厚D ,音場大D ,大聲得黎唔覺得嘈,但睇演唱會,就覺得低音打得無乜力,高音散散地,唔夠實

我睇演唱會同聽CD 都係用PHILIPS 9500,但睇演唱會就用REFERENCE HDMI CABLE, 聽CD 就用11011 RCA 線

請問是否SR707 唔夠力

請問如果加INT. AMP ,平平地有冇好介紹?

我對喇叭係陳年的JBL E30, 好多人都話JBL 的喇叭易推...,但個喇叭又係得88dB..,咁應該算係難推?

http://norfolk.craigslist.org/ele/2692575523.html

THANKS!

Einstein 發表於 2011-12-23 22:53

回復 17# nicknick

我見zone2 係直去spk, 那line-out米一定要加amp才去spk...
但樓主想加2-ch int amp(with av by pass)共用一對front spk呢?<<<米又要加多另一對spk cable並聯才可共用一對front spk...?

nicknick 發表於 2011-12-23 23:17

回復nicknick

我見zone2 係直去spk, 那line-out米一定要加amp才去spk...
但樓主想加2-ch int amp(with av by pass)共用一對front spk呢?<<<米又要加多另一對spk cable並聯才可共用一對front spk...?
Einstein 發表於 2011-12-23 22:53 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

zone2直去speaker?
onkyo zone2是RCA的Line-out接口喎,這個:

line out就是要駁int. amp,喇叭駁int. amp。

唔通Yamaha的zone 2是直駁speaker?
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 請問av-amp是否要有pre-out才可以加2-ch int amp

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。