myblue 發表於 2011-12-29 12:45

啱啱試完,基本上出嘅係BDMV同certificate folders, 嗰iso 係DVDFAB自己獨家miniso, 頗多限制,相信坊間player唔係咁多兼容,相信都要搵第二隻轉iso嘅軟件了,anyway, 唔該晒KTHuen 師兄。

myblue 發表於 2011-12-29 13:50

試緊ImgBurn, 免費嘅,將BDMV同certificates入面D嘢轉返iso, 似乎唔錯。將一隻43GB嘅Eason Duo用DVDfab hd decryptor 將詎copy 成folder, 一粒鐘,再用ImgBurn轉iso,又約一粒鍾。不過,做出黎嘅iso似乎大佐D, 46GB.

ming 發表於 2011-12-29 15:08

Re: [軟體討論] DVDFAB問題

dvdfab最好用 一定用正版
功能強好多

RiceR9 發表於 2011-12-29 15:31

啱啱試完,基本上出嘅係BDMV同certificate folders, 嗰iso 係DVDFAB自己獨家miniso, 頗多限制,相信坊間pla ...
myblue 發表於 2011-12-29 12:45 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

http://zh.dvdfab.com/tutorial/Blu-ray-to-Blu-ray-Main-Movie

依到有教, dvdfab係可直接rip iso檔....我部93都read 到!!{:6_142:}

myblue 發表於 2011-12-29 16:39

依到有教, dvdfab係可直接rip iso檔....我部93都read 到!!
RiceR9 發表於 2011-12-29 15:31 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Ching所講呢D係得, 不過要係試用版或全費版嘅DVDFAB, 如果要用官方DVDFAB嘅免費版(DVDFAB HD Decryptor), 就只可以出文件夾, 或加miniso (用黎模擬iso header之類), 或直接燒落BDROM, 相信詎想比番D好嘢落收費版, 如果我有嘢走寶唔知, 請指教.

Oppo可以read 藍光iso, 不過我唔清楚佢可以read miniso 喎, 事關miniso 要用DVDFAB個virtual drive去mount, 除非Oppo OEM佐DVDFAB個Virtual drive了, 否則要係mount起DVDFab virtual drive部PC到分享出來比Player 播, 咁又輪到Oppo問題, Oppo好似唔可以用Samba, NFS黎播LAN上D戲. 綱上詎只可用DLNA, 宜家無一隻DLNA server可以播到iso.

Zack_A 發表於 2011-12-29 16:45

回復 13# ming

可唔可以直rip BDMV 同certificate?

ming 發表於 2011-12-29 16:47

Re: [軟體討論] DVDFAB問題

<b>回復 13# <i>ming</i> </b>

可唔可以直rip BDMV 同certificate?

梗係得啦

RiceR9 發表於 2011-12-29 16:58

Ching所講呢D係得, 不過要係試用版或全費版嘅DVDFAB, 如果要用官方DVDFAB嘅免費版(DVDFAB HD Decryptor), ...
myblue 發表於 2011-12-29 16:39 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我諗你會唔會攪錯左d野...
其實免費都可以rip到 iso檔....我唔係講miniso檔wo!!
係圈住果個位按一下, 再確定, 佢就會rip iso檔!

RiceR9 發表於 2011-12-29 17:09

我圈住果個位你可見到兩個icon,
左邊個係rip bdmv, 右邊個係rip iso檔
按下可選放去邊個位, rips咩檔,
你試下得唔得{:6_142:}
我都係用dvdfab!!

myblue 發表於 2011-12-29 17:17

dvdfab最好用 一定用正版
功能強好多
ming 發表於 2011-12-29 15:08 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

用過DVDFAB試用版, 係幾friendly, 一Click就搞掂幾個步驟, 不過唔便宜, 老實講, 主要用黎backup 嗰原汁原味iso檔 (藍光同DVD), 咁呢兩個2年Licences 就US$130, 比起AnyDVD HD同樣功能, 一個Licence, Lifetime 才只係US$124. DVDFab 确係貴, 所以遲D, Download隻AnyDVD HD黎試, 睇吓詎可唔可以一Click 出 iso 檔.

另外一個全免費又正版 嘅方法係, 用DVDFAB HD Decryptor (官方免費) Copy 藍光出 BDMV同Certificates文件夾, 再用 imgburn (另一免費軟件) 轉成 iso檔, 咁就:
    - network player 可以直接播到
    - PC, MAC 就用 免費 Blu-ray player (Mago) 黎播, 唔需要外裝乜乜virtual drive, 直接播isoi.

或者咁樣可以省少少, 買多十幾隻Bluray. {:1_253:}
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: DVDFAB問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。