myblue 發表於 2011-12-21 16:06

唔好客氣,最緊要搵到啱心水嘅嘢玩,香港地地方細得黎但又多牆多柱位,冇計時都要試多D器材,就好似home plug, hdmi over LAN cable, WiFi repeater...

Szelong 發表於 2011-12-22 15:50

我用緊200M 由房出廳俾amp bluray 同mediaplayer,唔好要求太高,copy file 都係得幾MB/s

myblue 發表於 2011-12-22 17:12

我用緊200M 由房出廳俾amp bluray 同mediaplayer,唔好要求太高,copy file 都係得幾MB/s ...
Szelong 發表於 2011-12-22 15:50 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

同意Ching所講, 不過呢裏面不完全係傳輸媒介(既ethernet over power, homeplug)嘅問題, 小弟宜家都常常係房部PC抄D剛RIP完嘅iso檔經實線Cat5E出廳部player到, 速度24~40Mbps左右, 同Ching所講嗰幾個大MB化出棃差唔多, 問題有好多:

1) 我用嗰部500B-TH個LAN係同一粒集成video chip一齊控制, 佢話10/100Mbps, 實無去到100Mbps, 去到60Mbps已經係詎嘅極速啦. 呢D係由於player啲Combine chip入面嘅Buffer少於PC嘅LAN card buffer, 所以瞬間嘅peak traffic係player支援唔到, Copy file就唔覚, TCP自動搞掂番佢, 但stream戲出黎睇就會video有lag, audio無事.

2) 係player到read嘢同抄落去(write)有大分別, 通常抄落去比read出黎慢10~20Mbps, Harddisk operation matter. 我係隻500B-TH stream出去房部iMAC就間中有60Mbps.

3) Player入面個Harddisk讀寫速度有關係.

4) 行嘅綱絡協議, Samba, NFS 定 DLNA, 真係會有分別, 試過行samba同FTP抄嘢落player, Samba快D.

所以真係講唔定話死係Homeplug 問題, 總之有大食大, 搵D gigabit port嘅player有着數, 佢地嘅LAN card buffer會大D, 自不然就容易fill up條100Mbps LAN線啦, 就Specification而言, Bluray video 所需56Mbps, Bluray audio 6Mbps, HD DVD 36~38Mbps, DVD5 5~6Mbps. 睇落如果無其他以上所講overhead, 一定無問題, 不過...

ck3123 發表於 2011-12-22 18:26

Home plug

Nice sharing! Thanks!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

matthew17 發表於 2011-12-29 00:19

I see the new home plug is 1G speed, any ching try it?

myblue 發表於 2011-12-29 01:26

呢D應該係Proprietary嘢, 相信都去到幾高頻, 唔似AV homeplug 200Mbps嗰D, 最高二十幾Mhz, 都係嗰句, 保重身子.   至於throughput, 相信有百多Mbps左右, 不過咁高速嘅powerline 好易受wiring同信號干擾影響, 例如屋入面仲行緊20幾年前D舊電線, 又或有D長線嘅拖板... throughput一定低到你話唔抵買.
頁: 1 [2]
查看完整版本: Home plug

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。