chiusyan 發表於 2011-12-10 17:03

電器Sales要專業嗎?

最近想買3D TV, 目標係Philips 7606,貪係被動式及價錢平平哋,於是去太古城大型連鎖電器店試機,同Sales講想試此機3D效果,他說Philips無人買的,但都可以試比我睇,攪了15分鐘駁線set機都係試唔到,原來他說未賣過此機,唔識set, 不如買LG喇!LG他比較熟,好啦!試下LG個上網功能喇,他說上網試不到,因上網手指朝早被同事拿走了,吹漲!又一日,在旺角惠豐地庫同一連鎖店想試Philips 7606的3D效果,Sales 竟然同我講3D眼鏡沒充電試不到,我指著7606說是被動式的,他說除了LG是被動式,沒有一部3DTV是被動式的,大佬呀,唔好玩我啦,部電視機上貼住easy 3D 是可用被動眼鏡的,到底係你唔識定你唔想賣呀,作為一個前線Sales都應該有最基本產品知識啦!

JKC710 發表於 2011-12-10 17:09

最近想買3D TV, 目標係Philips 7606,貪係被動式及價錢平平哋,於是去太古城大型連鎖電器店試機,同Sales講 ...
chiusyan 發表於 2011-12-10 17:03 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

出面遇到好既sales機會接近零, 講真邊部油水多佢就SELL邊部~

9spl 發表於 2011-12-10 17:17

我都覺得呢間嘢唔想賣Philips,我試過問,佢話冇擺出嚟冇得試,你不如去百老匯啦,嗰度有Philips櫃位,
任試任玩,我都係喺嗰度買(百記唔關我事,唔係賣廣告){:6_182:}

chiusyan 發表於 2011-12-10 17:25

或者他們覺得某產品不是重點推介,所以連基本的知識都不須要知!

inagawa 發表於 2011-12-10 17:32

回復 1# chiusyan

比個建議你。打去代理玩大佢,話個2間野好似無心sell佢既product. 然後再羅discount.......hehehe{:1_335:}

edlsang 發表於 2011-12-10 20:39

回復 1# chiusyan

Ching 有時要搵一個專業 salesman 真係吾易 ,
    所以我認為無料到我就吾會搵這些人來 service 我 !{:6_121:}

lamtsai 發表於 2011-12-10 22:30

SALES係為COMMISION而生的,佢只會向錢看
所以我從來都唔靠SALES(尤其係A/V)

胡彬 發表於 2011-12-10 22:35

一個專業嘅salesman,啲錢係會追住比佢賺。一啲只著眼小小commission嘅salesman,只能等運到

MAEDA 發表於 2011-12-10 23:20

我個fd係風記做,佢話詎公司唔想賣飛記d產品{:1_342:}

吉田 發表於 2011-12-10 23:53

我個fd係風記做,佢話詎公司唔想賣飛記d產品
MAEDA 發表於 2011-12-10 23:20 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

係真唔係呀!師兄!{:1_330:}
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 電器Sales要專業嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。