skyfiction 發表於 2011-12-8 14:47

3D電視的迷思.....

呢個幾月係咁爬文,睇資料學野,出街睇demo試機,去friend屋企試眼鏡,出街睇電影.....
都重未決定到買邊部3D TV好...

大部分師兄都建議入手主動式3D, 但唔知點解我同太后都唔係幾feel到主動式3D個畫面凸出黎, 個感覺重好似窩入去咁(即魚缸feel),
但睇被動式個感覺就好強, 因為去試機既時候部部電視播既片都唔同, 都唔知係關部電視事定關段片事.

之前係個Friend度用主動式3D睇阿凡達,個感覺係少少凸出黎+多多凹落去, 唔好話震撼,直頭有D失望.
太后話個感覺冇用"Pulfrich 3D effect" 咁好添. (我地係主要睇最後尾主角dum左兩個榴彈之後上返條龍比飛機追果段,呢段真係睇左n次了),
用Pulfrich effect, 真係有少少飛出黎既feel咁當然冇係戲院咁好feel啦,但唔係窩入去囉.
不過用Pulfrich有唔好處,1.要對眼適應,2.對眼太適應又冇左3D feel, 3.明暗差太大又會唔舒服.

[ 小弟之前想學人玩3D,研究台灣弟兄既介紹既 -"Pulfrich 3D effect"
原文 - 超神奇密技,將SONY VW85/80變身非常接近3D的立體投影機!!" http://www.ipk-club.com/bbs/viewthread.php?tid=675 ]

回想之前係戲院睇過幾套3D電影, 有幾幕太后重會閃避下個畫面, 而呢個情景係岩岩呢個星期日試電視時又再出現.
話說我地坐低左係被動式3D度試睇緊一段3D Demo 應該係Under The Sea IMAX,其中一幕大石班, 好似成條游左出黎咁,阿太后重想申手摸, 咁當然係摸唔到啦...緊住唔知換左邊段乜野片,有條蛇慢慢咁係電視中間申出黎,太后睇到真既一樣,眼鏡都dum底埋嚇到閃左人...好采係偏光鏡,如果係快門就大鑊!!

暫時呢個情況未試過係主動式電視發生過, 唔知係咁岩冇呢d片睇到定係點.
唔計解像度,想有好似戲院既3D感覺,其實主動式同被動式係咪都做到衝出畫面果種感覺呢??
睇阿太后個反應,被動就一定做到啦,連人都嚇走埋.但主動式又點呢?? 有冇師兄可以比d意見呢??

想玩3D就係想有凸出黎既感覺,唔係想要窩落去.
Thanks!~

Pooh 發表於 2011-12-8 15:52

師兄,個Pulfrich 3D effect好似幾得意。請問你副鏡,係邊度買呢?

skyfiction 發表於 2011-12-8 16:04

回復 2# Pooh

女人街是但一檔賣太陽眼鏡既就得.

trango 發表於 2011-12-8 16:36

會唔會只係片源問題呢, LG被動機我都有試過, 長髮公主既3d感覺, 同我屋企部機無分別

eqx 發表於 2011-12-8 17:00

Ching 我個人感覺係條片問題, 我用緊三星部55"D8000 + OPPO93, 睇阿凡達最後一段3D感係唔強反而中間剛剛入樹林個段重會好小小, 但睇IMAX碟 就成條魚好似飛出來..{:6_200:}, 所以我係覺得碟問題多過部電視, 如果有帶眼鏡睇主動式3D會好唔舒服(我有帶眼鏡),
最後想清楚3D 係咪真係有需要, 我買左部電視3個月, 用3D時間少於5小時, 因為睇頭20分鐘係好好睇之後....一路睇一路暈~ 買之前去試30分鐘先... 頂得順先買吧~

skyfiction 發表於 2011-12-8 19:02

回復 5# eqx

出街睇過咁多套都未試過暈!係有一次瘋宅試完有d暈,可能係蹲低得太耐!
除左睇戲,我重會睇美國果邊d野,果邊好多3d廣播,出年大陸都開始3d廣播,重買埋3d奧運會轉播權!
係香港先咁落後…成日話埋d乜創新科技,高科技城市…自我催眠!
重有會打下機!

nicknick 發表於 2011-12-8 19:35

回復 5# eqx

我只用過一部3D電視,就是sony hx920,平時睇3D電影一睇就整套,同太太一齊睇兩個都沒出現過暈的感覺,
反而我戴近視眼鏡又戴3D眼鏡,睇完2粒鐘會幾攰。

由於主動式3D要將畫面不斷轉換,聽說舊式的3D TV閃動得慢會令人易暈,所以自己一買就買800Hz的 hx920,它自己的介紹也是強調畫面穩定不會令使用者暈,我未試過低Hz的會不會暈。

skyfiction 發表於 2011-12-9 10:26

回復 7# nicknick

哦..咁即係主動都做到凸出黎果種效果啦....整隻Under the Sea出去試下先.
Sony HX920真係勁800Hz...Plasma都好似得600Hz only.

但係有另一個問題, 就係閃閃, 主動式係咪要張燈光教暗d先會唔閃,係百記同老瘋試3叔既電視,
因為開晒燈,個閃既感覺好勁. Sony HX920行800Hz,有冇咁既問題呢?? 又或者依家有邊部係開晒燈都唔覺閃呢?(主動only, 被動唔算)

bobc 發表於 2011-12-9 14:02

回復 8# skyfiction

Agree you better bring along a good 3D bluray to try out. Just bought Samsung 40D6600 and 3D effect don't seem quite fascinating in show room compared with LG and others. Yet considering its brilliant 2D perf and smart function for a 40", I still picked it. Then while watching (not sure) Deep Sea or Under the Sea inside my bedroom, my boss raised out her hands and try to reach out those fish and when the octopus/ sea eel approaching us, I saw her immediately 缩脚{:6_168:} and her comment is even more 3D than in Cinema{:6_174:}

skyfiction 發表於 2011-12-9 14:10

回復 9# bobc

師兄,我就係想有人好似你咁确實話我知, 有睇到要閃要縮呢種feel...
真係要啦啦琳整隻Under the Sea去試下先....一睇條大石班即刻知分曉.

其實我係四眼既,但如果主動比到我想要既3d感覺,我會buy主動,雖然被動用起上黎會方便d.....
頁: [1] 2
查看完整版本: 3D電視的迷思.....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。