chrisw 發表於 2011-11-28 23:38

LX-55 PQLS 有問題

我用BDP LX-55 夾 VSX-1019AH播播口下CD,個PQLS會突然關咗,同時有幾秒冇咗聲,要stop再play個PQLS才著反,有冇師兄有方法解決,我已經換個CD碟,同HDMI 線都一樣,再試過齋用HDMI sub 出同關SONY電視都有事,如果用反舊player 23FD完全冇問題,好奇怪,係唔係LX-55唔夾舊Pioneer AMP?有冇師兄可以救救我?

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

小瑟 發表於 2011-11-29 10:10

打去pioneer問問會好d,會唔會部55有問題,,,

ibat@sky 發表於 2011-11-29 10:10

新機,打去代理問
有需要時去整

chrisw 發表於 2011-11-29 11:55

LX-55 PQLS 有問題

多謝回覆,power off player 都唔得,要關電再開,見到Pioneer 同Hello 字後冇事了。不過還不太穩定,容易Hang機,希望快D有新Firmware改善

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

bond1025 發表於 2011-11-29 12:13

我試過一次hang機, 試上網睇youtube, 睇左一段片想出番去就hang左, 要but電原先ok
其他暫時正常

ayumi678 發表於 2011-11-29 12:17

師兄用左幾耐? 拎去代理換過部啦{:6_228:}

kaoro 發表於 2011-11-29 20:23

我部AMP係72夾55都係同樣發生這個問題!

SIXKKHO 發表於 2011-11-29 21:21

部55好似好多問題,小弟都想買部3D BDP,如$3000樓下仲有乜好介紹,sony部好唔好呢?
我現在都用緊sony部S-765覺得都ok,但最衰無3D所以要買多部。

rchan0901 發表於 2011-11-29 22:10

回復 1# chrisw

各位CHING,就此情況,我都想同大家分享下我之前用LX73配LX54 BDP用PQLS播CD時的經驗,那時我都試過間中播CD時會有1秒停,好似JUMP線咁(但不是每隻碟都會,而且每次都未必是同一位置),最初以為隻CD舊,後來買隻新CD播,播多幾隻,一樣,問代理,佢話等UPDATE FIRMWARE,最後UP左兩個VERSION,都係咁,過程中我做過以下試驗:

1)LX54(HDMI)接LX73,開PQLS播CD,有以上情況,間中有以上情況
2)LX54(HDMI)接LX73,關PQLS播CD,好似無咩以上情況
3)LX54(RCA)接LX73,無得用PQLS,無以上情況
4)LX54(HDMI出LPCM),接LX73播DVD/BD ,可用PQLS,無以上情況
5)LX54(HDMI出BITSTREAM),接LX73播DVD/BD,不可用PQLS,無以上情況

我再用PS3接LX73,播CD/DVD/BD,都無以上情況

自已的結論:LX54 BDP的PQLS可能有BUG,但只是PQLS播CD時才有。

跟住我買了心兄的重改05FD,雖然只可2 CHANNEL用PQLS,但接LX73播CD時完全無以上問題,但不應是改裝了的問題,而是05FD本身的設計所用的PQLS較STABLE,所以無以上情況。

此乃自己之前針對自己用緊的LX73/LX54及05FD所得的試驗結果,並不是代表所有機都是這樣,我現在仍用緊部05FD呢。

kaoro 發表於 2011-12-4 22:44

已經找到解決方法:1:BDP一LX55唔好插LAN線。2:將55內的自動PLAY牒。上個記憶點,第二音訊標記,plp標記,角度標記,通通關咗佢 咁就全部正常唔會聽聽下歌或用PCM睇戲時個PQLS會跳出冇咗
頁: [1] 2
查看完整版本: LX-55 PQLS 有問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。