icq00000 發表於 2011-11-27 22:12

關於7.1 channel。

因為個廳後面未留到線位,所以決定咗用front high代替surround back做7.1,問過啲疑似專業嘅喇叭師傅,話其實都OK,部amp識得分配資源。
今日好興奮咁set好咗套front high版7.1,確定全部喇叭都發聲之後,問題出現咗!
當我播放dts-HD 7.1 MA嘅時候(ICE AGE 3),全部燈都著咗,證明出到7.1 channel,但係當我播True-HD嘅時候(功夫熊貓2同變形金剛3),front high燈居然唔著?!

請問係咩問題??

我部amp係ONKYO 707,front high係Wharfedale 10. SR。
會唔會係我將所有喇叭都set咗80Hz嘅關係,咁應該點set先得?

希望大家幫幫手。

den 發表於 2011-11-27 22:20

燈無著, 但係FRONT HEIGHT SPEAKER 應該都有聲出

edlsang 發表於 2011-11-27 22:30

回復 1# icq00000

我都用緊 Front Heigh 睇工夫熊貓都 ok !
    咁除無燈外 , 仲有無聲出........

icq00000 發表於 2011-11-27 22:36

佢冇燈著,我就以為佢冇聲出啊。
我好膚淺咁相信,燈著先有聲出...
所以test咗3分鐘,就轉咗變形金剛3,都係唔著。

但係如果佢唔著,似乎好難分辨佢有冇聲出喎??
我掛咗喺電視兩邊...

pwong888 發表於 2011-11-27 22:52

其實如果有地方應該玩surround back 7.1, 而家好多新戲都係7.1,你搵部amp整個front height, 跟本就係兩回事。

icq00000 發表於 2011-11-27 22:57

其實如果有地方應該玩surround back 7.1, 而家好多新戲都係7.1,你搵部amp整個front height, 跟本就係兩回事 ...
pwong888 發表於 2011-11-27 22:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

唔係拉線麻煩嘅話,我都想surround back。
其實我都覺得效果唔同。
我都係掙扎好難,research過,先做front high,點知捉蟲。

yoyo903 發表於 2011-11-28 01:09

題外話:其實surround back 同front high邊個效果好d?
          本來想玩front high, 但家中又唔可以上牆
       想玩surround back , 但個廳又太細(曾考慮用kef T101)
       (再無知一問, 如果睇5.1時, 咁surround back 究竟有冇聱出?)

jeremymak 發表於 2011-11-28 01:22

前7.1 , 所有MOVIE 都有EFFECT, 但好似加ECHO咁, AND 睇7.1BD時,少 D DETAIL

後7.1, 大部份時間冇乜料到, 但包圍感勁到CRY

PS: 我係9.2

icq00000 發表於 2011-11-28 12:47

題外話:其實surround back 同front high邊個效果好d?
          本來想玩front high, 但家中又唔可以上牆
...
yoyo903 發表於 2011-11-28 01:09 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

真正嘅7.1係用Surround back,如果播5.1,Surround back應該會自動波攤唞。
就好似你播CD咁,其他喇叭有休眠。

所以結論係,如果想要包圍感,如果想玩7.1,如果又有位置,就一定要Surround back,費事好似我咁捉蟲。

dominickwok 發表於 2011-11-28 13:49

但係當我播True-HD嘅時候(功夫熊貓2同變形金剛3),front high燈居然唔著?!
icq00000 發表於 2011-11-27 22:12 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Have you pressed the "Listening Mode" button to change the listening mode to "PLIIz Height" or "PLIIz Height THX Cinema"?
頁: [1] 2
查看完整版本: 關於7.1 channel。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。