沙煞比 發表於 2011-11-24 16:28

忽發奇想....舊電線問題

有事請教
就黎收樓就開始認真少少諗下係咪搞獨立電

有個可能算低能問題想問.....

好多師兄推介舊P線但而家其實又無咩現貨

如果新屋咁岩用緊舊P線 (假設咁岩得岩橋)
咁我係咪只需要係總線T一條線開個獨立電箱, 而用番D舊P線拉去牆蘇呢?
用番D舊線其實有無問題呢? 係咪會有著數呢? 其實呢D 線係咪都要煲架呢?{:6_141:}

(阿媽話齋.....舊時D野D料好過而家D 多多聲, 係咪用舊線好過新呢?)

忽發奇想........如覺低能......歡迎狠插

KING 發表於 2011-11-24 17:21

你舊線行明線就用得返,但行暗線夾硬抽番出黎,你用埋我份啦!

PP-HK 發表於 2011-11-25 10:38

如果你假設舊屋係用老p線, 不如你假設新屋係用老p線好過啦。{:6_122:}

沙煞比 發表於 2011-11-25 12:29

如果你假設舊屋係用老p線, 不如你假設新屋係用老p線好過啦。
PP-HK 發表於 2011-11-25 10:38 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

原來打錯字....我都係咁諗

如果新屋係用舊p.....咁就好似有so

wallwong 發表於 2011-11-25 14:00

新屋用緊舊P線 ~~~ 微乎其微!

獨立電既好處係獨立供電比影音系統,免受其他電器干擾。但一般住宅暗喉內電線係手拖手,要用番藏牆舊線,就要廢除埋其他牆蘇。

老P 線有排煲,我上次煲左幾百粒鐘。而且聽聞依家好似唔再係英國造。

4pk 發表於 2011-11-26 04:52

沙兄,所有線材有距壽命,最簡單系氧化,摺曲會影响電流傳輸(google有詳細資料)........尼D問題亦系點解時下興冷凍乜冷凍物

如果你新居糸比較高齡就要注意更換
頁: [1]
查看完整版本: 忽發奇想....舊電線問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。