rchan0901 發表於 2011-11-24 00:24

蚊型11.1設定

之前見到有D CHING用Y記2067或3067加AMP現9點1或11點1,自已亦心思思,從P記LX73轉到3067,當初只SET做9點1,但最後都因心理作用想用到11點1,當然我的蚊型家居及器材無得同人比,但自已DIY安裝及設定,過程都幾辛苦但當所有SPEAKER點燈時真的好開心呢,現POST幾張相片同各CHING分享下,請勿見笑。{:1_259:}

mlit 發表於 2011-11-24 00:50

Ching, how to route the cable for the back surround speaker?

ploneer 發表於 2011-11-24 00:52

師兄都ok喎.自己一手一腳攪掂就特別開心,正{:6_193:}{:6_193:}

jeremymak 發表於 2011-11-24 00:55

點燈時真的好開心{:6_122:}

rchan0901 發表於 2011-11-24 00:57

回復 2# mlit

因當初裝修時沒刻意留線玩AV,故後來唯有自已買膠槽沿牆邊收起喇叭線,但走的線就會比較長呢。

avlam 發表於 2011-11-24 01:30

師兄所有suround喇叭擺得太近皇帝位,啲聲唔自然,音場好怪同唔連貫嫁!!!

rchan0901 發表於 2011-11-24 08:26

回復 6# avlam

多謝大長老意見, 其實我最初都只是玩denon av amp 5點1, 但因地方所限, 及當時不想鑽牆掛起喇叭, 所以surround都同現在一樣放在沙發旁, 後來加了後中置, 變7.1, 發覺雖然放得近, 但個人感覺同5.1係有分別呢, 用了幾年後, 今年轉玩p記73, 之前的7.1效果更強烈, 但加了前上置, 變假9.1, 發覺前上置的分別不太大, 最後換了3067, 再加後presence, 變11.1,空間感個人而言都好滿意. {:1_259:} 不過大長老同之前好多ching都提過, 唔一定要好多喇叭先ok, 呢點我都認同, 不過可能因本人使用的只是小型的喇叭, 如做5.1, 可能未可以像其他c hing比較大型的喇叭發揮得更好, 加上自己心理影響, 所以才慢慢加到現在的11.1, 不過最重要是得到老板的批准, 否則都不能成事, 現在而言只希望間中可聽下歌, 睇戲及打機, relax一下就ok啦, 因為做了爸爸要多d時間陪小朋友呢.

pinkspider 發表於 2011-11-24 09:37

11.1 加埋張全家幅好幸福 {:6_195:}{:6_149:}

pinkspider 發表於 2011-11-24 09:40

不過用mirage 做嘅front height 效果會唔會冇咁好呢{:6_141:}

joe_76 發表於 2011-11-24 09:47

香港地...不算蚊型家居了。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 蚊型11.1設定

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。