lty2610 發表於 2011-11-21 00:37

AV AMP + Integrated AMP 駁法及線材問題

(唔知POST去邊個版好, 所以POST左係HIFI同高清, 有錯請刪除)
出去試聽同格完價之後, 諗住買以下影音組合玩半分家:

Universal Player : Oppo 95
Front Speak : Proac Tablelette Anniversary
Centre Speak : Proac Studio Centre Channel
Back Speak : Mirage Nanosat
Subwoofer : Velodyne ChT-10Q
AV AMP : Yamaha RX-A2010
Int. AMP : Naim 5i2

想請教下大家個半分家駁法, 首先係AV AMP 個 front speaker pre out 用RCA線駁去Int. AMP, 然係front speak 就接 Int. AMP. 然後OPPO95個HDMI就駁AV AMP, 個analog out 就駁去int. AMP 個 main-in?咁聽歌時就只要開Int.AMP唔駛開AV AMP, 睇戲就兩部AMP都開哂, 不過Int.AMP就開bypass? 我其實最搞唔清係main-in 入int.AMP個點....

同埋想問下線材, budget $1K to $1.5K, 有冇好線材推介呢, 我呢個budget 係想買哂全部要用GE線, 包括RCA, 喇叭線, 唔計back speaker 同 woofer, 因為已經買左8471穿左入牆...

Thanks!

鐵心心 發表於 2011-11-21 00:43

2ch:OPPO95 (RCA)--->Naim 5i2--->Proac

AV:OPPO05(HDMI)--->Yamaha RX-A2010---(PRE OUT R/L)--->Naim 5i2(BY PASS)--->Proac

tomc 發表於 2011-11-21 00:44

首先係AV AMP 個 front speaker pre out 用RCA線駁去Int. AMP Main in(後級輸入), 然係front speak 就接 Int. AMP speaker out!

OPPO95個HDMI就駁AV AMP, 個analog out 就駁去int. AMP 個 CD input!

tomc 發表於 2011-11-21 00:50

budget $1K to $1.5K買齊所有線,怕且都冇嘜好好嘅線可以推介!
或者試下Chord Sliver Screen or LS502喇叭線都唔錯!

avlam 發表於 2011-11-21 01:56

買得95啲線就唔好慳啦!{:6_188:}

tatchai 發表於 2011-11-21 02:09

回復 4# tomc
BELDEN 5000UP 都好抵用, 好中性既...

edlsang 發表於 2011-11-21 07:37

回復 1# lty2610

如 budget 有限 ,換條 HDMI 先 la .......

handsometo 發表於 2011-11-21 08:55

(唔知POST去邊個版好, 所以POST左係HIFI同高清, 有錯請刪除)
出去試聽同格完價之後, 諗住買以下影音組合玩 ...
我其實最搞唔清係main-in 入int.AMP個點....
lty2610 發表於 2011-11-21 00:37 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

ching,
可唔可以具體D講你有咩唔清楚?

lty2610 發表於 2011-11-23 20:21

多謝大家回復,咁我宜家明點駁啦,之前係唔sure由95用RCA 駁去av amp先再去int.amp定直接去int amp. 你地講完我明哂啦。。。

之於買線,或者咁講,我唔係咁聽得出線嘅分別,貴線直頭未聽過,都唔知分唔分到。。。如果要較中性,或人聲較暖,有乜好選擇呢?
頁: [1]
查看完整版本: AV AMP + Integrated AMP 駁法及線材問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。