plnl88 發表於 2011-11-16 13:23

一條【痴乜線】:JPS AC In-Wall 的用後感 (有相 updated 在 #2)

各位 76 看官們,X手賤晶又黎講故仔喇。{:6_174:}
信不信由你喇。{:6_138:}

事緣個半月前,有日,有條牙擦佬拎住條紅腸走黎 {:6_188:} 對我講:
〝賤晶,呢條野贏硬你條【終極屎銠4003】。〞
我心諗:〝吓,咁~寸!咁~厲害?比過先知。{:6_132:}{:6_133:} 〞
(FYI 我條【終極屎銠4003】係我隻 500a, MTV3200S 度
畫質 KO #302, 3900, 314AGII, X25, X40, PE LAB ST, and
latest #305)
唔使錢有 PK 擂台玩當然二話不說一手立左條紅腸返歸玩啦。{:6_176:}
一返到屋企,拿拿林抆走 500a 條【終極屎銠4003】,
隊條 紅腸 (MS頭+4782尾) 落去啦。澿制,開電視。
‥‥‥‥‥‥‥‥三分鐘後,{:6_168:} {:6_136:} {:6_123:} {:6_126:} {:6_125:} {:6_129:}
跟住拎起個電話:〝黑毛,黑毛,有新野玩呀。玩唔玩呀?好毒架喎。〞
黑毛梗係即時標過來,拎條紅腸走啦。
第二朝,一起身,第一件事 CALL 黑毛問:〝點呀,點呀,玩成點呀?〞
那邊廂只傳來黑毛的喃喃自語:〝嘩嘩嘩‥‥‥‥嘩嘩嘩‥‥‥‥嘩嘩嘩‥‥‥〞{:6_159:}

學下大夫先。{:6_188:}
嗱,睇住禽日入手的紅腸照先啦。{:6_176:}

plnl88 發表於 2011-11-16 13:24

回復 1# plnl88
繼續。
當時我以為黑毛嚇到痴左線,都唔敢追問,收左線。
過左半日,黑毛 CALL 黎:〝我唔打算比番條野你。拜拜。〞 {:6_159:}
嚇得我丫。條野唔係我架麻!{:6_125:} {:6_199:}
當然即時叫佢唔好收線住,講清楚發生左乜事啦。
原來:黑毛返去一野插左倏 JPS 落 LX73 度,不但要力有力,力水不絕,
重即時見到聲畫升哂呢。聽歌睇戲都如是。
將佢手上的【終極屎銠4003】甩出兩條街以外 (情況同我遇到的一樣)。
插條 JPS 落佢隻雞雞十仔度,佢話直情好似換左隻貴價十仔咁,層次分明,潛得好深好深。
我心諗:〝咁誇!{:6_158:} 十仔喎!90HZ 以下的 BASS 喎!′{:6_141:}
(後來金城師兄亦證實係佢度都有此現象)
嘩嘩嘩,呢條 JPS AC In-Wall 乜黎架?個時先如夣初醒,走上官網摷料。
原來佢係一條 保證有 30A current throughput 的入牆電線,
目標係: data loss 最少,唔使 shielding 都防到一切干擾,比乜出乜,非常中性,video,audio device 都岩用。
吓,百搭,重唔係正式比 Hi Fi Device 用嘅!咁,JPS 的頂班 Aluminata 咪‥‥‥‥‥‥{:6_200:}
(黑毛同我已試左 TV, BDP, AV AMP, STB, SUB仔, 瓣瓣掂,以其力水黎睇 power amp, power bar 都應該無問題。
蘋果師兄昨晚都話好夠力。)

好,係時候總結下,黑毛同我係 AV SYSTEM 上見到的 JPS AC In-Wall 的表現。
黑毛話:
【終極屎銠4003】係〝嘩〞!【蘋果台仔】係〝嘩嘩〞!JPS AC In-Wall 係〝嘩嘩嘩〞!
畫質;JPS 不單似睇菲林戲,直情似睇繁靚相咁。人,物件上皆有層帶生氣的光澤。
聲音:高頻唔拮耳,中低頻厚得黎不損其高度分析力,有肉地,有氣氛。
不但離箱,連後牆都穿埋。最抵死令到我隻 500a 出得哂我隻【機見愁 CD】 全部嘅聲個下吹漲!{:6_123:}

聲就比唔到師兄聽喇。
比幅 JPS 的畫面各位睇睇。
係明珠台的相,並非高清台呀。

未完,待續。

plnl88 發表於 2011-11-16 13:24

回復 2# plnl88
飲完茶,食完個飽,又繼繵。
Um..... 無理由失威比條牙擦佬架喎。得黑毛同我,唔夠全面客觀喎。一於班馬。
於是賤晶邀請左柒陸六爺,毒林王,金城,喬峰同某幾位不願露面的師兄試毒靳。
經過三個星期的輪其大米運動之後,咦,係 2CH 上又唔係一面倒架喎原來。{:6_175:}
賤晶發現原來條野曾經係年頭係 76 出現過,個位師兄重揀左 Kharma 唔要佢。
可惜,個位師兄無比賽後報告。所以原因不明。
六爺:中意 HIN EVO 的聲底多啲。不過條 JPS 可能未煲好。
毒王林:力水不用懷疑。分析力同 7N4020, 7N4030 一樣,但更有肉地質感。聽感更好。
金城:比十仔用無敵,係 K2 度聽王霏,高音有少少收窄。
(但我度聽 Jeff Beck 支 Fender Strat 好尖 好真喎?{:6_141:} )
喬峰:很好,很好!條線都算快。岩 AV 同某啲老牛胆機。
(哈哈哈,借返黎個條重係出面被人輪緊。{:6_176:} )
其實賤晶都估到有咁嘅結果,因 2CH 好睇用家本人套架生及口味的要求。
妙在竟然有四條友仔異口同聲話唔還線比我。{:6_176:}

以下是 ManKi 師兄今早所提供的用後感。
JPS Lab AC in wall 用在Yamaha AV AMP...
這條線是力水足,聲快,有層次,分析力佳...中音,人聲較出
小弟是玩美式...主要是用AET, Oyaide, Wattgate... 既plug 配搭
新手用家,與其他線材比較,但現有器材不多:
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=7
AV AMP, power AMP 是首選...(小弟配鍍金plug)
sufwoofer, power bar 都很好...但前者價錢上有更好選擇,後者略不夠中性(配銅plug)
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=93534&extra=&page=3

Update on: 2012/01/15
黑毛同金城果然無欺騙我。
今午強‥‥‥‥迫一位師兄比我試佢隻新玩具太陽火十吋。
先用跟機雞線行一次《大豹逃獄》,攞左個基本先。
換 JPS(銠銠) 再行一次。睇下有乜變化。
咦,多左好多聲,實淨有肉左喎。
如果一定要 QUANTIFY 量計,
我會話無五成都有三成以上的提升。
會連成個音場空間都豐滿左,唔單單係啲低頻。
全頻線條,音像立體實淨有力左。
相信係一啲沉潛餘音出返黎填充返漏空左的空間。
JPS 插十吋的 SUB 仔果然有好表現。
下次去黑毛度照辨煮碗陏佢隻新玩具:MK 12" 先

Updated on 2013/04/19
以下是約一百位用家對紅腸的綜合評語。
電視:英式+鉑金屎 暫時只有 WW silver electra 贏到佢。
AV AMP:暫時好評超過九成。只有黑毛話佢有D嘈。
BDP:好奇,無用家話佢衰,可能少人用佢插 BDP。
SUB 仔:八吋用家話唔見提升。十吋個D話好似換左隻勁十仔咁。
電處/拖板:它的本位,30a 線,夠氣夠力有突。
2 CH: 勸你咪制。好壞參半。只合聽 Rock,快野。
*** 冰鮮左就可以插 2CH。
後級: 插 XPA-5,天逸 HD5250,有回報話拮耳。
*** 冰鮮左 5250 無再拮耳。
*** 有約六至七位師兄回報用左紅腸唔見有提升,原因不明。

要聲就鍍金頭尾。
要畫就鍍銠頭尾

賤晶報告完畢。{:6_162:}

joey.minihouse 發表於 2011-11-16 13:30

信不信由你喇...反正我信了

raymond430 發表於 2011-11-16 13:43

我對呢條線都好有興趣,唔知條線身有幾硬(好怕)及有幾粗?

plnl88 發表於 2011-11-16 13:52

我對呢條線都好有興趣,唔知條線身有幾硬(好怕)及有幾粗?
raymond430 發表於 2011-11-16 13:43 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
條【痴乜線】唔算好硬。
黑毛唔使削線,齋唔要外皮都入到 MK 紅頭。
黑毛成功入到 MK紅+4781尾。
比幅黑毛手工相師兄睇睇。一陣揾返啲 SPEC 報比師兄知。

raymond430 發表於 2011-11-16 13:59

條【痴乜線】唔算好硬。
黑毛唔使削線,齋唔要外皮都入到 MK 紅頭。
黑毛成功入到 MK紅+4781尾。
比幅黑毛 ...
plnl88 發表於 2011-11-16 13:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

聽聞呢條線好夾yamaha av amp, 但價錢對我黎講都幾貴{:6_203:}{:6_244:},要成280/呎,去唔去馬要視乎水晶兄嘅包膠嘞{:1_345:}

edlsang 發表於 2011-11-16 14:12

晶兄一出 post 就有好嘢了 !

fatkie 發表於 2011-11-16 14:34

極毒紅腸 ~ {:6_121:}

f117f117 發表於 2011-11-16 15:00

我都入左呢條線一排, 用 046 頭尾 入 Int Amp, 真係正都無朋友... 一插就不能自But, DIY 重未有線 KO 到佢... {:5_76:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 一條【痴乜線】:JPS AC In-Wall 的用後感 (有相 updated 在 #2)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。