ykluk 發表於 2011-10-28 00:08

嚟個標尾會既x40 (Viablue X-40 Silver power cable)

當各大師傅都已經無私咁將佢地製作既x40同x60公開比大家之後, 小弟都借勢嚟個標尾會出個diy x40 post比大家, 希望都幫到有團購到x40既ching們, 可以自己diy一條自己既正線!! {:6_182:}

故事發生喺當大家舉手團購之際, 其實當時小弟已經諗住入一批viablue嘢返嚟玩, 結果集合咗8壯士一齊完成呢個order:
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=90734&extra=page%3D1

咁多嘢玩, 小弟梗係搵條最少難度既x40整下先啦, 好啦去圖!!

今次既材料, 1.5m x40 + wattage 5266i + 瑞士尾頭4781

先開外皮, 小弟最鍾意用既方法係先用界刀圍圈橫切一刀

跟住再落一下直切, 記住唔好咁大力, 因為x40個外皮唔係好厚, 如果切到落個網就唔係幾好, 慢慢切, 再用手去撕開都得

打開外皮, 裡面張錫箔紙貼得個外皮好實, 唔緊要, 做4781尾可以唔要

見到個網好靚仔, 不過其實尾係唔使做屏敝, 所以都唔要, 用界刀cut, 或者剪鉗剪走佢都得

去咗網, 見到第二層皮, 用外皮同一方法去開

開咗第二層皮, 見到裡面有啲粉同3條線芯, 呢層皮開得唔使咁貼第一層皮既位, 留返啲可以啱啱好比4781個夾夾實, 因為外皮太粗, 第二層皮既粗度就啱啱好

包返層熱縮膠

開線芯, 不過最好用大啲圈, 或者細力啲慢慢嚟, 如果cut走咗啲線芯就會失去x40 100%既力量

抆走4781啲腳出嚟, 先扭實啲線芯

跟住入落4781到, 大家千期唔好慳, 留長少少因為啲線喺4781裡面要少少轉彎, 大家見到4781個夾其實唔算好大, 如果將成條x40外皮去夾會夾唔到, 所以頭先話開第二層皮要留少少

合返個蓋, 扭實搞掂個尾, 不過當然最好穩陣啲用他錶check一check先, 最驚係唔小心cut開咗線芯而有啲線overlap就會危險

到咗個美頭, 先將5266i個尾蓋同熱縮膠放入線身先, 費時開咗會難啲入, 或者整散啲線芯

都係同一方法開皮, 但今次錫箔紙同網都要留低

將網扭成一絛線, 最好向e線方向整, 因為之後要扭埋一齊入做屏敝

錫箔紙都扭埋同網一齊, 用熱縮膠包好成一條線

再包大熱縮膠將成條線包起

開線芯, 如果用5266i就唔同mk頭, 大家可以開長少少, 因為5266i個洞較為深, 入多少少芯入去會確保可以扭得實啲又唔會甩

另一角度睇

入頭, 條線芯粗唔過個洞, 好易入

另一角度睇

完成圖

插咗條x40入93度試一試, 第一個感覺係power!! 力量同力水大咗, 低頻即時感受到好強, 不過當然新線一插落去, 啲聲係會比較散同無咁實. 對比小弟都未煲好既aet hin evo, 力水明顯大咗, 個分析力同音樂感都係aet hin evo, 況且hin evo仲有少少甜味, 當然2條線都係未煲好, 宜家落任何判斷都係唔作準, 睇吓煲完覺得點先!! {:6_143:}

多謝觀看!! {:6_162:}

(註: 美式不適合香港使用)

edlsang 發表於 2011-10-28 00:15

回復 1# ykluk

師父表現完 X60 , 而家都徒弟表現..........{:6_174:}

ykluk 發表於 2011-10-28 00:18

回復ykluk

師父表現完 X60 , 而家都徒弟表現..........
edlsang 發表於 2011-10-28 00:15 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

你睇吓king sir同9爺啲表現仲勁啦, 我條x60仲要磨吓個膠先得...{:6_122:}

edlsang 發表於 2011-10-28 00:20

回復 3# ykluk

仲之就係高手中高手 la.........{:6_193:}

R.C. 發表於 2011-10-28 00:27

點解次次都美頭嫁!{:6_140:}

Lok80 發表於 2011-10-28 00:41

6 ching 既 POST 真係......"掂"呀!!!!!!{:6_193:}

每幅相都有細節解釋, 非常細心!!!

timmy 發表於 2011-10-28 02:07

回復 1# ykluk

多謝ykluk hing既分享,我都一早入定同師兄一樣既配件等團購既x40,我會依足方法去整,等你煲好既包膠,呢期大熱x檔案,重多人睇過明珠台

ericlam168 發表於 2011-10-28 02:15

小弟新手,想問個問題。
留返錫紙同網之後,會接駁去邊?

manKi 發表於 2011-10-28 07:10

好手工 {:6_211:}

fm31331 發表於 2011-10-28 07:29

導師,好手工!{:6_174:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 嚟個標尾會既x40 (Viablue X-40 Silver power cable)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。