ilavbnm 發表於 2011-10-21 14:59

首次Double Run習作(平價Denko線材)

其實小弟一直都唔提議玩Double Run
因為覺得與其用雙倍錢,點解唔直接買更高級線材(當然~見仁見智啦)
但係點解今次我又會行Double Run,一個理由~現有材料(唔使錢),玩吓無妨
今次條線係比Pan記TV用,製作上難度唔算太高,就當做下習作啦...{:1_339:}

製作材料:平價Denko線、P597 IEC頭、$28 MK13A頭

1. 開線
IEC果邊,將線芯織好固定,13A頭果邊開好待用
跟住將兩條線用透明熱縮膠包好(兩條線唔可以再扭埋一齊,因為會唔夠長)
13A頭果邊,用舊線外皮套好E/L/N,屏蔽網&屏蔽萡捲好包透明熱縮膠
最後當然幫線芯再包黑色熱縮膠,不過我竟然影漏左IEC果邊張相...sorry...{:1_260:}

2. 扭合線芯(IEC頭)
Double Run上線有少少竅門,一般將兩條線芯扭埋一齊,就會令線芯變粗
製作難度加大,其實可以將兩條線芯分左右上
咁就會變成一條線芯o既粗度上兩條線芯
做法~先將兩條線芯扭合少許,然後用工具隔開線芯,o係另一頭再扭合
將兩條線芯扭成一個圓圈,扭好線芯,可以o係扭合點落焊
可能大家唔明我講咩,都係睇圖易明D...{:1_345:}

3. IEC頭上線
可能有朋友會話落焊會失去冷焊意義,其實焊點在接觸點前就無問題
因為落焊只為固定線芯所形成o既圓圈(落焊位置可看圖)
由接觸點開始,完全無需落焊,多餘o既線芯亦可以剪去
要留意P597 IEC頭E位線芯需要修平D
唔係會頂住面蓋柱位合唔埋(我開頭就係咁)...{:1_247:}

4. MK 13A頭上線
13A頭線芯做法同IEC頭有少少唔同
雖然大家都係用相同方法繞圈,不過今次唔需要落焊
圓圈接口位亦唔需要扭實,只要左右線芯繞成圓圈,互相扣好就OK
因為喱款13A頭接線柱設計會上下夾實線芯,所以唔怕線芯散開

5. 完成品
我見原廠線有磁環,所以我都順手加個磁環

6. 後話
製作中發覺,P597內部空間不足,窄身得o黎都可以做返長D o者
如果唔係比Pan記TV用,真係唔提議用佢
有C兄話過Pan記TV電源插座個框可以拆去
但係我已經買左P597,加上開左線先發覺,無計~焗做
如果有C兄想幫Pan記TV換線的話
真係要睇吓個框是否可以拆去,如果可以,轉用其他IEC頭好過...{:1_339:}

teddyng637 發表於 2011-10-21 15:25

好有用的分享! {:6_193:}{:6_193:}

501 發表於 2011-10-21 15:36

又學到嘢~{:6_193:}

ykluk 發表於 2011-10-21 15:41

ilavbnm兄你咁鬼勁揪, 出多啲diy post教吓小弟嘛!! {:6_162:}

ilavbnm 發表於 2011-10-21 15:48

ilavbnm兄你咁鬼勁揪, 出多啲diy post教吓小弟嘛!!
ykluk 發表於 2011-10-21 15:41 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

76有邊個唔識線王6...{:6_127:}
我要跟6兄學野就真啦....{:6_122:}

ykluk 發表於 2011-10-21 15:52

76有邊個唔識線王6...
我要跟6兄學野就真啦....
ilavbnm 發表於 2011-10-21 15:48 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

線乜陸o丫, 擺明係吹水吹得多, 大家鍾意放我上枱面o者!! {:6_176:}
其實你打雙, 會cut幾長既線芯出嚟開始扭? {:6_141:}

ilavbnm 發表於 2011-10-21 15:58

線乜陸o丫, 擺明係吹水吹得多, 大家鍾意放我上枱面o者!!
其實你打雙, 會cut幾長既線芯出嚟開 ...
ykluk 發表於 2011-10-21 15:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
通常3-4cm...我喜歡預長d...而且cut得短好難扭...{:6_122:}
預長d有問題果陣都易救d....{:6_122:}
紅線就係見預長左...諗住實夠cut左d...點知就攪成咁...{:6_123:}

pinkspider 發表於 2011-10-21 16:06

good post good show {:6_127:}

ilavbnm 發表於 2011-10-21 16:08

回復 8# pinkspider

{:6_122:} {:6_122:}

ykluk 發表於 2011-10-21 16:17

通常3-4cm...我喜歡預長d...而且cut得短好難扭...
預長d有問題果陣都易救d....
紅線就 ...
ilavbnm 發表於 2011-10-21 15:58 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

其實我估預長啲都應該好啲, 下次試吓將2條x25扭扭佢玩吓先!! {:6_143:}
但係本身條線身就唔使扭啦下話? {:6_141:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 首次Double Run習作(平價Denko線材)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。