KUNGKUNG 發表於 2011-10-5 17:50

喇叭 - 分音器電容 - 請教

想請教一吓 : -
1) 分音器 上面 " 黑色 - 電容 " 是否 " 薄膜電容 ??
    因為太雞 , 想換左佢 ! 可唔可以換 " 法國 Solen "??
2) 分音器 上面 " 鮮藍色 - 電容 " 是否 " 電解電容 ??
    因為太雞 , 想換左佢 ! 可唔可以換 " Bennic "??
又或者有冇 D 更正既 " 電容 " 牌子 推介 ??
註 : 聲低 方面 , 冇嘜所謂 , 志在想換左 D 雞野 啫 !!!
{:6_162:} {:6_162:} {:6_162:}

4pk 發表於 2011-10-5 19:22

回復 1# KUNGKUNG

我有尼五粒野多,岩用就請我飲杯咖啡$30,一定比你手上個幾粒好聲,尼五粒野D聲好接近ProAc SC,唔A/B跟本聽唔岀,名就唔知叫乜,D 師父無講,我都識小小咋,M cap會好聲DD,真系好小分別,個次玩左幾個鐘,再靚D就要換埋方形果幾粒(名又糸唔知叫乜)

4pk 發表於 2011-10-5 19:24

補:Bennic系好普通料但聲唔錯,如果數值岩系可以直換其他牌子

itoy2008 發表於 2011-10-5 21:03

Kung 兄又有新攪作!{:6_193:}

KING 發表於 2011-10-5 21:12

等緊睇你表演呀!{:6_190:}

leo25 發表於 2011-10-6 00:47

KUNGKUNG兄又出手了{:6_237:}

liclic 發表於 2011-10-6 00:55

回復 2# 4pk

4pk, u have many toys! {:6_193:}

4pk 發表於 2011-10-6 00:57

回復 7# liclic

以前D前輩比既,佢地有多{:6_136:}

ilavbnm 發表於 2011-10-6 01:04

回復KUNGKUNG

再靚D就要換埋方形果幾粒
4pk 發表於 2011-10-5 19:22 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

長方形白色果幾粒...應該係水泥電阻...{:6_210:}

mike1981 發表於 2011-10-6 11:52

想請教一吓 : -
1) 分音器 上面 " 黑色 - 電容 " 是否 " 薄膜電容 ??
    因為太雞 , 想換左佢 ! 可唔可以 ...
KUNGKUNG 發表於 2011-10-5 17:50 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

唔見電容有數值既?
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 喇叭 - 分音器電容 - 請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。